CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2509 din 13 noiembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Nu există o limbă romani, ci nenumărate dialecte. Rezultate conferința C.N.C.R
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În cadrul conferinței Romii: de la aspirații la realități, organizată de C.N.C.R, la hotelul Ibis din București, în data de 13 Noiembrie 2017, am fost invitat să îmi expun punctul de vedere despre limba romani. Voi prezenta pe scurt ideile pe care eu le-am comunicat. Am transmis școlii create de domnul Gheorghe Sarău că:  
 
1- Nu există doar o limbă romani, ci mii de dialecte numite romani.  
 
2- Ceea ce eu denumesc limba romani, nu este acceptat ca fiind limbă legitimă în altă comunitate de romi. Astfel, romii ursari nu vor accepta NICIODATĂ limba romilor căldărari. Ceea ce romul cocalar denumește romani, nu este romani pentru corbean, iar ceea ce romul ciobotar denumește limba romani, nu este acceptat de romii sinte sau arli. De altfel, orice rom nativ pune lângă numele limbii și numele tribului din care face parte. Avem Romani Arli, Romani Sepecide, Romani Ursar, Romani Kalderash, Romanichal, Romani Kalo, Romano Zargar, dar NICIODATĂ romani simplă, fără numele unei meserii.  
 
3-În acest caz, nici dialectul inventat de un ne-rom nu poate avea legitimitate, oricât se vor zbate romii și neromii să-l legitimizeze.  
 
4-Am prezentat ideea mea de dicționar comparativ și etimologic interdialectal, cu scopul de a-i convinge pe romi că toate dialectele pornesc dintr-un trunchi comun, limbile indiene. Este singura cale prin care romii se vor accepta unii pe alții. Se pare că proiectul este unul himeric, pentru că scopul nu este realizarea lui. Instituția CNCR-ului se teme de consecințele unor urmări.  
 
Elena Motaș, expert pe problematica romilor și profesoară de romani, dialectul sarăuan, a replicat că nu avem noi de unde să știm care cuvinte și variante de pronunție sunt cele corecte. Pe această cale îi aduc la CONȘTIINȚĂ că nici domnul Gheorghe Sarău nu a indicat modelul prin care a ales cuvintele și gramatica pentru limba standard. Noi, școala Indo-Romani Vidyalaya, așteptăm cu nerăbdare de la experții formați la școala domnului Sarău, ETIMOLOGIILE formelor alese de domnul Sarău. Cu alte cuvinte, așteptăm cu nerăbdare analiza comprativă între minim 300 de limbi indiene și 300 de dialecte rome. Noi, școala Indo-Romani Vidyalaya nu ne permitem să inventăm o limbă comună. Noi încă cercetăm. Dacă școala domnului Marcel Courthiade a realizat un dicționar etimologic prin care să-și legitimizeze ereticul dialect, îl vrem on-line! Că Uniunea Europeană a dat mulți bani pentru promovarea limbilor rome.  
 
Noi am constatat că TOATE pronunțiile dialectelor rome sunt indiene, și de aceea, nici un dialect nu este mai bun ca altul.  
 
Doctor în limba romani, Thagar Rishi.  
 
Referinţă Bibliografică:
Nu există o limbă romani, ci nenumărate dialecte. Rezultate conferința C.N.C.R / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2509, Anul VII, 13 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!