În cadrul conferinței Romii: de la aspirații la realități, organizată de C.N.C.R, la hotelul Ibis din București, în data de 13 Noiembrie 2017, am fost invitat să îmi expun punctul de vedere despre limba romani. Voi prezenta pe scurt ideile pe care eu le-am comunicat. Am transmis școlii create de domnul Gheorghe Sarău că:
1- Nu există doar o limbă romani, ci mii de dialecte numite romani.
2- Ceea ce eu denumesc limba romani, nu este acceptat ca fiind limbă legitimă în altă comunitate de romi. Astfel, romii ursari nu vor accepta NICIODATĂ limba romilor căldărari. Ceea ce romul cocalar denumește romani, nu este romani pentru corbean, iar ceea ce romul ciobotar denumește limba romani, nu este acceptat de romii sinte sau arli. De altfel, orice rom nativ pune lângă numele limbii și numele tribului din care face parte. Avem Romani Arli, Romani Sepecide, Romani Ursar, Romani Kalderash, Romanichal, Romani Kalo, Romano Zargar, dar NICIODATĂ romani simplă, fără numele unei meserii.
3-În acest caz, nici dialectul inventat de un ne-rom nu poate avea legitimitate, oricât se vor zbate romii și neromii să-l legitimizeze.
4-Am prezentat ideea mea de dicționar comparativ și etimologic interdialectal, cu scopul de a-i convinge pe romi că toate dialectele pornesc dintr-un trunchi comun, limbile indiene. Este singura cale prin care romii se vor accepta unii pe alții. Se pare că proiectul este unul himeric, pentru că scopul nu este realizarea lui. Instituția CNCR-ului se teme de consecințele unor urmări.
Elena Motaș, expert pe problematica romilor și profesoară de romani, dialectul sarăuan, a replicat că nu avem noi de unde să știm care cuvinte și variante de pronunție sunt cele corecte. Pe această cale îi aduc la CONȘTIINȚĂ că nici domnul Gheorghe Sarău nu a indicat modelul prin care a ales cuvintele și gramatica pentru limba standard. Noi, școala Indo-Romani Vidyalaya, așteptăm cu nerăbdare de la experții formați la școala domnului Sarău, ETIMOLOGIILE formelor alese de domnul Sarău. Cu alte cuvinte, așteptăm cu nerăbdare analiza comprativă între minim 300 de limbi indiene și 300 de dialecte rome. Noi, școala Indo-Romani Vidyalaya nu ne permitem să inventăm o limbă comună. Noi încă cercetăm. Dacă școala domnului Marcel Courthiade a realizat un dicționar etimologic prin care să-și legitimizeze ereticul dialect, îl vrem on-line! Că Uniunea Europeană a dat mulți bani pentru promovarea limbilor rome.
Noi am constatat că TOATE pronunțiile dialectelor rome sunt indiene, și de aceea, nici un dialect nu este mai bun ca altul.
Doctor în limba romani, Thagar Rishi.