CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2480 din 15 octombrie 2017        Toate Articolele Autorului

C. N. C. R acceptă editarea unei jigniri grave la adresa limbii și identității romilor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Consiliul National a Culturii Romilor, instituție a Guvernului României, condusă de ne-romul Mihai Neacșu edita la editura Amare Rromentza o carte omagială în onoarea lui Nicolae Gheorghe. Cartea se numește De la victimizare la conștiința cetățenească: Calea pentru integrarea romilor.  
 
Cartea a cărei recenzie o facem, este una de tip colectiv. Autorul Martin Kovats în articolul Integrarea și politizarea identității romilor, face o afirmație extrem de jignitoare la adresa limbii țigănești:  
 
Unul dintre acești markeri culturali cel mai adesea amintiți ca bază pentru identiate este limba. În ceea ce privește discursul romilor, referirea frecventă este la limba romani. Cu toate acestea limba romani NU este limba "romilor". (pag. 129)  
 
Sensul aceste afirmații jignitoare la adresa strămoșilor țiganilor uciși de polițiștii Împărătesei Maria Tereza care a interzis vorbirea limbii țigănești sub pedeapsa a 40 de lovituri de vergea, este unul POLITIC. DE CE? Martin Kovats apelează la statisticienii care au numărat ei doar 1,5-2 milioane de romi vorbitori în Europa, dintr-o diasporă romă de 8-10 milioane de țigani. Mai spune Kovats că dacă în Marea Britanie și Spania nu sunt vorbitori nativi de Romani, asta motivează afirmația NEGAȚIEI sale. Concluzia lui Martin Kovats este definitivă:  
 
Prin urmare, limba, în general, și limba romani în special, nu poate oferi baza pentru identificarea romilor în discursul politic.  
 
Prin aceste cuvinte, Martin Kovats ÎI EXCLUDE de la viața politică pe ROMII VORBITORI. Este un fapt cunoscut că romii nativi nu au dreptul de a se reprezenta singuri în cultura lor sau în politica lor. Este o violare a dreptului de auto-determinare a națiunilor. Acest lucru jignitor l-a declarat și Yaron Matras, profesor de limba romani la Manchester University, când s-a încercat construirea unei instituții în care romii să își prezinte singuri cultura fără ajutorul ne-romilor(1): planul pentru un Institut European Rom este O PIEDICĂ pentru romii europeni.  
 
Iată ce spunea Mihail Kogălniceanu despre limba romani:  
 
Prin limba lor, Țiganii se cred mîndri, disprețuiesc pe celelalte popoare și trăesc în caste deosebite, păstrîndu-și obiceiurile și viața nomadă….Limba i-a făcut să respingă cultura și prin ea au putut îndura la noi în țară viața de robie în timp de 400 de ani”pag. 30,Schiță despre Țígani, traducerea românească de la 1900 a lui Gh. Ghibănescu).  
 
Iată ce spune seniorul rom Ronald Lee din Canada despre limba romani în cartea sa "Das duma Romanes", la pagina 218, vechea tradiție a țiganilor cu privire la țiganii care nu cunosc limba romani: "Rom bi shibako nai Rrom – Cel ce nu vorbește limba nu este rom).Tiganii care nu vorbesc limba romani se numesc Kashtale: Wo si Rrom kashtalo – el este un lemn (nu poate vorbi romani). Nai chache Rroma, Kashtale si- Nu sunt reali romi. Sunt din lemn. Rrom Kahstalo ar fi Rrom bi-shibako, fără limbă. "(Ronald Lee, p. 164). Cartea lui Ronald Lee poate fi găsită online.  
 
Martin Kovats de fapt îl ajută pe Nicolae Gheorghe care a recunoscut într-un celebru interviu dat lui Iuliu Rostaș că există două rase diferite, romii și țiganii nevorbitori, și că ei, nevorbitorii au reușit, că le-au FURAT romilor adevărați drepturile:  
 
Nicolae Gheorghe: Şi? Cine au reuşit: romii sau ţiganii? Iuliu Rostaș: Cred că de fapt ne prezentăm ca romi, nu poţi prezenta ca ţigani. Pentru că proiectul emancipator e acela de rom, proiectul emancipator nu e cel de ţigan. N.G.: Proiectul emancipator al cui? Cine e actorul politic care prezintă proiectul? I.R.: Activiştii romi. Nicolae Gheorghe: Care sunt ţigani. Majoritatea provenim dintre ţigani, nu dintre romii „din neamuri”, tradiţionalii . I.R.: Se definesc romi, se re-brand-uiesc ca romi. N.G.: Asta vreau să spun, dar nu sunt neapărat recunoscuţi ca romi „legitimi” (Rom sau Tigan, pag 334)  
 
Nicolae Gheorghe: Şi dacă poţi avea acces la resurse jucând cartea romilor e bine, pentru că la un moment dat toţi suntem romi. (Rom sau Tigan, pag 336)  
 
Nicolae Gheorghe:Dacă o să mor, dacă dialoghez cu moartea constant, AŞ VREA SĂ MOR, CA OM, SAU CA ŢIGAN, dar n-o să pot să mor ca rom. (Rom sau Tigan, pag 328)  
 
În încheiere doresc să anunț romii vorbitori că Mihai Neacșu, directorul CNCR, instituție a Guvernului României, creată pentru cultura și limba romilor, NU ESTE ROM, pentru că nu știe limba romani. Aceasta este cutuma noastră, și ar fi bine ca Guvernul României să ne accepte cutumele, căci altfel asta ar însemna că ni se interzice dreptul la autodeterminare în propria cultură.  
 
ÎN AFARĂ DE LIMBA ROMANI NU EXISTĂ CULTURĂ ROMĂ!  
 
1- http://blogs.lse.ac.uk/europpblog/2015/04/16/why-plans-for-a-european-roma-institute-might-be-a-setback-for-europes-roma/  
 
ROM SAU ŢIGAN Dilemele unui etnonim în spaţiul românesc, Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca, 2012.  
 
http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_124_Rom%20sau%20tigan.pdf  
 
De la victimizare la conștiința cetățenească: Calea pentru integrarea romilor, editată de CNCR la editura Amare Rromentza, tradusă de Dinu Adam. https://books.google.ro/books?id=UnwyCgAAQBAJ&hl=ro  
 
Referinţă Bibliografică:
C. N. C. R acceptă editarea unei jigniri grave la adresa limbii și identității romilor / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2480, Anul VII, 15 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!