CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2419 din 15 august 2017        Toate Articolele Autorului

Biserica Ortodoxă între Orta și Bangi. Ortodoxia sau Bangidoxia?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Orta înseamnă "drept" în limba romani, sanscrită (ऋत RTA) și greacă (ορθο ORTHO). Astfel, Biserica Ortodoxă se traduce prin Biserica Dreptei Credințe. În religia vedică, ऋत RTA , este principiul adevărului care lucrează și stăpânește Universul și tot ceea ce este în el (1).Conceptul vedic RTA a fost înlocuit de karma, și este cel mai important element al religiei hinduse. Pe steagul Indiei este scrisă deviza Evam Satyam Jayate- Doar Adevărul Învinge. Și Iisus a spus că Adevărul ne va face liberi (2). Dar, în Biserica Ortodoxă, Adevărul i-a ÎNROBIT PE ȚIGANI.  
 
Biserica Ortodoxă, a Adevărului, nu respectă însă ceea ce Iisus a instituit prin parabola lui Zaheu Vameșul (3): "Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit." Biserica i-a năpăstuit cu sclavia pe strămoșii romilor.  
 
Biserica Ortodoxă nu a înfăptuit actul de dreptate conform numelui ei oficial în cazul eliberării țiganilor din sclavia mănăstirească. Deși statul ca o mumă bună, se pare(4) că a despăgubit Biserica, pentru că i-a eliberat pe robii mănăstirești din sclavie, Biserica nu i-a despăgubit pe țiganii proaspăt eliberați, ei, fii robilor de secole ai Bisericii.Iată ce zicea Kogălniceanu:  
 
"Poporul român leapădă de pe sine neomenia și rușinea de a ținea robi și declară libertatea țiganilor particulari. Cei ce au suferit până acum rușinea păcatului de a avea robi sunt iertați de poporul român; iar patria, ca o mumă bună, din visteria sa, va despăgubi pe oricine va reclama că a avut pagubă din această faptă creștinească"  
 
În toate limbile indiene, inclusiv în romani, "bangi" înseamnă "strâmbă". Antinomia orta-bangi, dreaptă-strâmbă, se aplică în cazul Bisericii care nu mai este Orto ci Bangi, pentru că nu a respectat legea impusă de Iisus, care a interzis sclavia. Astfel, romii și Biserica Ortodoxă nu mai pot fi ORTACI (5) pe drumul credinței pentru că Biserica nu recunoaște robia bisericească în manualele oficiale de Istoria Bisericii Ortodoxe din România. Romii ar trebui să nu cotizeze cu nimic la Biserică, cerșetorii romi nu ar trebui alungați din fața bisericilor ortodoxe, și Biserica ar trebui să acorde burse de studiu pentru toți copii de țigani, pentru că și strămoșii lor au muncit muncă silnică în curtea Bisericii Ortodoxe timp de sute de ani. Abrutizarea romilor moderni se datorează în mare parte sclaviei. Biserica Ortodoxă trebuie să își achite istorica datorie către romi.  
 
ORTÁC, ortaci, s. m. (Reg.) Tovarăș (de drum, de muncă etc.); camarad; p. ext. prieten. ♦ (Glumeț) Iubit, drăguț. ♦ Asociat, părtaș. – Din scr. ortak.  
 
Referinţă Bibliografică:
Biserica Ortodoxă între Orta și Bangi. Ortodoxia sau Bangidoxia? / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2419, Anul VII, 15 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!