CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2369 din 26 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

Conceptele de persoană şi umanitate în limba romani şi limba sanscrită
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Multă vreme românii nu au ştiut nimic despre romi. Cultura romilor este cel mai bine reprezentată prin limba lor. A venit momentul ca şi romii tineri, dar şi românii să descopere cultura apusă a romilor. De ce apusă? Pt. că acum, din păcate, prin ProTv, toţi maneliştii şi inculţii au devenit modele de urmat. Mărturisesc că cele ce le voi descrie în continuare nu mai reflectă drumul tinerilor, drum pe care romii bătrâni l-au învăţat de la părinţii lor. Sper ca romii vorbitori să se oprească un pic din ascultatul manelelor, şi să mediteze la lecţia de civilizaţie pe care limba romani prin mama ei, limba sanscrită, o oferă tăcută de secole. Din păcate, doar câţiva romi urmează vocea civilizaţiei care strigă în pustie. Evanghelia manelelor este mai ispititoare.  
 
Persoană  
 
Conceptul abstract de "persoană" este redat prin cuvântul JANA-masc., JANI-fem., în limba sascrită, precum şi în multe limbi indiene moderne. Romii îl au prin JENO-masc., JENI-fem. Este abstract în sensul lui cel mai profund pt că exprimă ideea de "fiinţă raţională care se evidenţiază printr-o conştiinţă liberă şi o identitate proprie"(1).  
 
Într-adevăr, rădăcina sanscrită a cuvântului, JAN, înseamnă pe rând în sanscrită şi în romani: a cunoaşte, a merge, a se naşte, reîncarnare, viaţă, a deveni (2). Deci acest cuvânt înseamnă potrivit bogăţiei sensurilor, "o fiinţă care se (re)naşte şi se îndreaptă spre (auto)cunoaştere". Romii de fapt când rostesc cuvântul JENO- persoană, rememorează inconştient doctrina reîncarnării.  
 
Umanitate  
 
Manushimos înseamnă umanitate în limba romani, "manush" însemnând "om". Provine din sanscritul "manushyatva". Are chiar acelaşi sens profund ca şi omologul românesc "omenie". Etimologia cuvântului sanscrit MANUSH-om, este însă minunată. Cuvântul este compus din cuvintele sanscrite "man"- a gândi, şi "usha"-fiinţă. Deci, omul este o fiinţă care gândeşte.  
 
Ceea ce aş putea eu să transmit ca vorbitor nativ al limbii romani, este uimirea mea ca om gânditor matur, MANUSH PAKO în romani (MANUSHYA PAKVA în sanscrită), în faţa minunii decodificării exacte pe care mintea mea de copil, de numai 5 ani, putea să o facă, ştiind sigur că "jeno" înseamnă "persoană", iar "manush"-"om". Înţelegeam exact ceea ce bunica mea spunea prin "jeno". Dar nu numai la cuvinte abstracte s-a întâmplat aşa. Îmi amintesc că prima mea întâlnire cu un şarpe a fost la vârsta de 6 ani. Nu mai văzusem niciodată unul, şi nici televizor nu aveam. Mergeam la baie cu tata, la râul Sebeş din oraşul Caransebeş. Şi, deodată, l-am văzut pe malul apei, şi am ştiut sigur că este şarpe, şi am strigat exact ca în filmele indiene SAP, SAP! Cuvântul îl auzisem acasă, dar niciodată nu văzusem cum arată un şarpe.  
 
Deci, cine pune în mintea copiilor înţelesurile cuvintelor? Eu cred că El, Cel ce a creat lumea. De altfel, lingviştii moderni afirmă că învăţarea unei limbi este condiţionată genetic.  
 
De aceea, eu afirm că în faţa cunoaşterii mele empirice despre limba romani, doctoratele neromilor, gajeilor, pălesc. Ar fi bine ca gajeii să îşi cerceteze propria cultură, şi să ne lase pe noi, ţiganii, să ne-o cercetăm singuri pe a noastră. Vorba aia, fiecare cu şarpele său.  
 
Romii ar fi bine ca să se întoarcă la starea de manushimos-umanitate, măcar, că starea de jeno-persoană, nu poate fi atinsă prin ascultarea evangheliei manelelor.  
 
1-https://patrascudan.wordpress.com/2009/10/22/despre-ideea-de-persoana-cateva-reflectii/  
 
2-Dănilă Incze, Dicţionar sanscrit-român, Casa Cărţii de Ştiinţă, pag 105.  
 
http://www.istorie-pe-scurt.ro/ganditorul-de-la-hamangia-un-mister-in-varsta-de-8000-de-ani/  
 
Referinţă Bibliografică:
Conceptele de persoană şi umanitate în limba romani şi limba sanscrită / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2369, Anul VII, 26 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!