CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Libertate >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2318 din 06 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Rasism la Colocviul Internaţional “Latinitate - Romanitate - Românitate”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ţiganii fură, sunt proxeneţi, fac trafic de stupefiante, ascultă manele, şi fac de râs numele de român că se numesc romi. Dar unii români cu titluri academice nu le permit ţiganilor să se schimbe. De ce? Pentru că noi nu avem titluri academice în limba ţigănească, dar acei români probabil au.  
 
Am primit pe email o invitaţie de la o persoană. Invitaţia era pentru colocviul din titlu, la care urmează să fie comunicări despre limba ţigănească. Am trimis organizatorilor un email ca să îmi anunţ participarea. Organizatori sunt domnul Prof. Univ. Dr. Petre Gheorghe Bârlea, şi doamna Conf. univ. dr. Toma Raluca Felicia. Doamna Toma mi-a scris pe email următoarele:  
 
"Stimate domnule Marian Nutu Carpaci,  
Colocviul nostru este consacrat latinitatii, romanitatii si românitatii, asa cum rezulta din denumirea pe care ati vazut-o deja. Evident ca in cadrul ultimului termen se poate vorbi si despre componenta rroma a românității actuale si avem deja anuntate cateva comunicari pe aceasta tema - de catre profesori universitari, doctori in stiinte si doctoranzi. Nu va fi, deci, o conferinta despre limba rromani. In plus, colocviul este destinat exclusiv cadrelor didactice, cercetatorilor stiintifici, doctoranzilor. Va dorim succes in activitatea dumneavoastra."  
 
Conform dexului, conferinţa înseamnă cuvântare, prelegere, discurs, consfătuire, convorbire. Colocviul, tot conform dexului, are aceleaşi sensuri: convorbire, discuţie, taifas.  
 
Observaţi contrazicerea flagrantă de exprimare: doamna Toma recunoaşte că vor fi lucrări anunţate pe tema limbii ţigăneşti, dar în acelaşi timp, nu va fi o conferinţă despre limba romani. Adică dumneai face diferenţa subtilă între colocviu(1) şi conferinţă (2), dar subiectul limbii romani nu contează în cazul unui vorbitor nativ de...romani. Ei, românii experţi în limba ţigănească, înşeală Ministerul Învăţământului, spunând că ei de fapt sunt lucrători sociali care vor să ajute ţiganii. Dar la colocvii se face abstracţie tocmai de ţigani! Noi ţiganii nu existăm pentru domnul Bârlea şi doamna Toma, suntem ca şi morţi.  
Sunt "măgulit" de apelativul iniţial al emailului, acela de "Stimate domn", dar sfârşitul emailului este umilitor, căci, colocviul este "destinat EXCLUSIV cadrelor didactice, cercetătorilor ştiinţifici, doctoranzilor".  
 
Nu se poate despărţi limba romani de vorbitorii ei. La o conferinţă unde sunt subiecte despre romi şi limba lor, este moral şi EUROPEAN ca orice rom doritor să audă ce se spune despre cultura lui, să fie cu drag acceptat.  
 
Cenzura comunistă nu a murit! Doamna Toma şi domnul Bârlea mă cenzurează.  
 
Respectivii doctoranzi, la care face referire doamna Toma, NU SUNT ROMI de tradiţie, deci nu pot vorbi despre limba romani! Iar dacă unii sunt romi, atunci cred că ar fi moral ca și un roma mai puțin instruit să fie prezent la acel colocviu.  
 
Eu, nefiind doctorand, nu pot asculta măcar ce se spune despre limba mea maternă. Bunicul meu, Jurca fierarul din Caransebeş, nu avea doctorat când m-a învăţat limba ţigănească. Unde era doamna Toma şi domnul Bârlea, când bunicii noştrii fără şcoală ne învăţau ţigăneşte? Doamna Toma face parte din vreo comunitate tradiţională ţigănească? Noi, romii vorbitori nativi de ţigănească nu îi recunoaştem ca profesori de limba romani pe nişte români care nu ne permit să luăm parte la viaţa culturală romă organizată în sălile universităţii Valahia, un templu al culturii.  
 
Voi reda mai jos invitaţia la colocviu, în care toată România va vedea că nu este specificat nicăieri ca participanţii să fie doctoranzi sau cadre didactice. Dar, acesta este un abuz şi un caz de rasism. Un ţigan să nu fie lăsat să participe la un colocviu unde unul din subiecte e limba lui maternă.  
 
Am vorbit la telefon cu domnul Bârlea şi dumnealui spune că nu îmi permite accesul la colocviu, pentru că el nu m-a invitat. Mi-a vorbit caransebeşeanul Bârlea, de mi s-o zbârlit părul, atâta ură răzbătea din vocea lui. Acum scriu ca să citească toţi românii de bine, ce i-am scris domnului Bârlea: Neacceptarea mea nici ca ascultător la colocviu înseamnă îngrădirea dreptului constituţional la liberă exprimare.Rasismul acesta academic face parte dintr-un cerc vicios care este o veritabilă sclavie culturală. În trecut ţiganii au fost sclavi în Ţările Române, şi nu erau stăpâni pe corpurile lor, fiind obligaţi să muncească gratis, iar acum, limba strămoşilor noştrii este confiscată de unii români doritori de titluri academice. De ce? Pentru că ţiganii nu ştiu carte.  
 
Noii Rromii, fii ţiganilor de ieri  
 
De 27 de ani, în România, a luat naştere un nou popor, poporul Rrom format din ne-romi. Format din descendenţii sclavilor africani, sirieni, gavaoni, numiţi toţi ţigani, adică sclavi. Aceste popoare oprimate din cauza perioadei lungi de sclavie au uitat până şi faptul că strămoşii lor au vorbit alte limbi decît limba romilor veniţi din India. Aceste informaţii au fost uitate de românii moderni, dar bine conservate în istoria României. Eu sunt primul cercetător care a readus în discuţie aceste fapte istorice uitate. Citiți: http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1465315849.html  
Cine a vrut să se nască un nou popor în România ultimilor 27 de ani?  
 
Tocmai unii români care aveau nevoie să îşi formeze o industrie care să le motiveze existenţa doctoratelor în limba ţigănească. Dacă ai doctorat, trebuie să ai catedră, dacă ai catedră trebuie să ai elevi, iar ca acea catedră să fie finanţată de Guvern, trebuie ca acelor elevi să li se creeze locuri de muncă. Elevilor deveniţi profesori de ţigănească le trebuie la rândul lor elevi. Doar n-or veni românii să înveţe ţigăneşte. Aşa că i-au chemat pe ţigani. Ţiganii vorbitori au văzut că limba care este predată de românii cu doctorate în ţigănească, nu este aceeaşi cu dialectele învăţate acasă la părinţii lor. Şi ţiganii vorbitori nu au acceptat toţi să îşi trădeze limba. Şi atunci, românii doctori în ţigănească au apelat la ceilalţi ţigani, care nu au auzit de numele de Rom în viaţa lor, nici ei, nici strămoşii lor. Nici nu aveau cum, că strămoşii lor puteau fi ori africani, ori sirieni, ori gavaoni sau rudari. Şi românaşii cu doctorate în ţigănească i-au făcut profesori de ţigănească pe ţiganii care nu au vorbit niciodată limba romani. Şi au putut să-i spele pe creiere să accepte surogatul de limbă inventată, tocmai pentru că ţiganii aceştia nu ştiau decît limba română. Noi, ţiganii care vorbim romani îi numim Kashtale, Băiaşi sau Rudari, pe toţi cei care nu ştiu limba romani.  
 
A apărut expresia REROMIZAREA RUDARILOR. Cum să romizezi un popor care nu a fost niciodată rom? Dar reromizarea era musai să se petreacă pentru că altfel catedra de romani murea de inaniţie ca greierele din poemă.  
 
De ce prezenţa mea este nedorită la colocviul în discuţie? Pentru că la acest colocviu va veni şi domnul Marcel Courthiade, francez, cel care a inventat limba romani predată în România. Da, un francez a inventat o limbă ţigănească pe care nimeni dintre romii din România nu o înţelege. Ori, eu am demontat tocmai principiile inventate de Courthiade pe care se bazează creerea unei limbi ţigăneşti neînţeleasă de romi.Limba inventată de Courthiade este pentru cei care nu sunt romi, şi nu ştiu limba romani, căci pentru ei este uşor să accepte orice. Articolul meu contra teoriilor domnului Courthiade: http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1484933306.html  
 
Ce legi europene au încălcat domnul Bârlea şi doamna Toma limitând accesul romilor la colocviu:  
 
1.Principiul egalității de tratament între persoane fără deosebire de rasă sau origine etnică http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=uriserv:l33114  
• Directiva se aplică tuturor persoanelor și sectoarelor de activitate, în ceea ce privește: educația.  
2.Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede dreptul la liberă exprimare, domnul Bîrlea mi-l interzice nepermiţându-mi să iau parte la colocviu.  
•Dreptul la instruire garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este încălcat de domnul Bîrlea, care mă privează de privilegiul de a asculta temele de valoare înaltă ştiinţifică, altele decât limba romani, teme ce vor fi prezentate la colocviu.  
3.Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene garantează dreptul la: capitolul I: demnitate umană.  
Acest drept, la demnitate, mi-a fost încălcat de doamna Toma, când mi-a scris că nu am doctorat, de aceea nu am dreptul să acced la colocviu.  
•capitolul II de asemenea este încălcat: libertățile, libertatea de exprimare și de informare, libertatea de întrunire și de asociere, libertatea artelor și științelor, dreptul la educație. EU ţiganul Cîrpaci nu am dreptul să beneficiez de educaţia care izvorăște din temele dezbătute la colocviu.  
•capitolul V: drepturile cetățenilor: dreptul de acces la documente.  
 
În loc de încheiere  
 
Domnule Bârlea, doamna Toma, dacă nu ne lăsaţi pe noi, ţiganii să participăm la viaţa culturală, înseamnă că voi românii ne vreţi MANELIŞTI, HOŢI, şi TRAFICANŢI DE DROGURI. Voi vreţi să fie România batjocorită, iar voi să aveţi doctorate.  
 
Colocviul Internaţional “Latinitate-Romanitate-Românitate”,  
Ediţia a XVI-a  
26-27 mai 2017,Târgovişte- Romania  
APEL LA PARTICIPARE  
 
În perioada 26 - 27 mai 2017 se vor desfăşura la Târgovişte, în sălile Universităţii „Valahia” (Campus Universitar, Aleea Sinaia, Nr. 13, Corp B), lucrările Colocviului Internaţional  
“LATINITATE-ROMANITATE-ROMÂNITATE”  
EDIŢIA a XVI-a  
Consacrat relaţiilor culturale, lingvistice, dar și relațiilor social-politice, economice, religioase etc. din Europa şi din întreaga lume, cu o privire specială asupra limbii, culturii şi civilizaţiei poporului român, Colocviul pune în discuție teme referitoare la interculturalitate, multilingvism, contacte etnolingvistice, filiații - din perspectiva interdisciplinarității, a analizelor de textș.a. Anul acesta, comunicările se vor axa pe următoarele direcţii de studiu:  
I: Latinitate vs diversitate culturală în contextul mondializării  
II: Dialogul intercultural în perspectivă diacronică şi sincronică (comunicare, științe, arte, filosofie, psihopedagogie, politologie, administrație etc.)  
III: Româna şi limbile străine în învățământul universitar și preuniversitar. Aspecte lingvistice, literare şi culturale.  
Comunicările se pot susţine în română, engleză, franceză, spaniolă, italiană.  
Durata comunicării: max. 20 de minute.  
Termen-limită de înscriere: 10 mai 2017.  
Taxa de participare: 150 lei/35 euro (se achită în momentul înregistrării). Din această sumă se asigură: mapa de participant, coffe-break-ul, masa de prânz și tipărirea volumului care va conține forma definitivă a comunicărilor.  
Cazare: la hotel şi la căminele studenţeşti.  
N.B.: Organizatorii au obținut un discount pentru cazarea la Hotelul „Dâmbovița”.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Rasism la Colocviul Internaţional “Latinitate - Romanitate - Românitate” / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2318, Anul VII, 06 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!