CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2297 din 15 aprilie 2017        Toate Articolele Autorului

Mircea Eliade și țiganii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Maitreyi era neagră ca o țigăncușe". Eliade mergea "la țigănci". De acolo a prins el pofta de pielea neagră. El, marele cercetător nu știa că atingându-se de țigăncile din România, se va molipsi pe veșnicie de cultura indiană. Va fi aflat el cu siguranță despre teoriile originii indiene a romilor. Sensul alegoriei din "La țigănci", adică ghicirea țigăncii dintre cele trei fete din bordei, este o șaradă care se explică prin istoria cuvântului "țigan". Dintre cele trei fete, o grecoaică, o evreică și o țigancă, TOATE erau țigănci. În istoria cuvântului țigan sunt cuprinse sensurile de grec și evreu. Athinganoii erau o sectă grecească din Bizanț, care era condusă de evrei...  
 
Ce ar fi făcut un brahman dacă ar fi aflat că Eliade s-a atins de țigănci?  
 
Ceea ce nu știa Eliade când iubea țigăncile, este faptul că în India se consideră că cine s-a atins de țigănci, devine țigan la rândul său, devine BLESTEMAT. Da, așa gândește orice hindus de castă înaltă. Ceea ce urmează să spun în următoarele rânduri, reprezintă ceea ce ar fi făcut și gândit orice hindus dacă ar fi aflat că Eliade i-a atins pe țiganii din România...Și țiganii din India se numesc Rom, și ei, ca și cei din România sunt declarați de neatins. Cine îi atinge, este eliminat din societatea hindusă. Astfel, Eliade a spurcat casa binefăcătorului său, Dasgupta Sen, pentru că s-a atins de țiganii din România. A spurcat-o și pe fiica acestuia, Maitreyi. Impuritatea inconștientă a lui Eliade, a contaminat orice brahman indian pe care Eliade l-a atins în India...A necinstit bursa Maharadjahului Manindra Chandra Nandi, Kazimbar Rajbari. A sfărâmat onoarea guru-ului său, Dasgupta Sen, care la puțin timp după necinstirea fiicei sale, își părăsește familia, pentru că în societatea indiană, o fecioară care nu se mărită cu cel care a atins-o devine paria...Casa celui mai mare savant indian s-a destrămat din cauza lui Mircea Eliade. El nu a vrut decât să repete experiența din "La țigănci".  
 
Brahmanul Dasgupta Sen dacă ar fi știut că Eliade a fost "La țigănci" în România, nu l-ar fi primit în casa sa.  
 
De ce este Eliade un personaj negativ pentru casa brahmanului Dasgupta Sen?  
 
Pentru că a refuzat s-o ia de nevastă pe fiica profesorului său, brahmanul Dasgupta Sen, după ce a necinstit-o. Să analizăm situația. Dasgupta Sen, cel mai mare sanskritist indian, îl găzduiește pe Eliade în casa sa. Maharadjahul Kazimbar Rajbari îi plătește studiile lui Eliade, incusiv biletul de vapor din România până în India. În casa brahmanului Dasgupta Sen se ocupă cu gimbușlucuri...o seduce pe fiica de brahman, și apoi îi făgăduiește acesteia și mamei ei, că se va căsători cu Maitreyi. Cele două femei nobile hotărăsc să-l treacă la casta brahman pe Eliade, în felul acesta fiind declarat Arya. Cea mai mare onoare posibilă pentru un descendent mioritic. Scrie în cartea doamnei Maitreyi Devi, "Dragostea nu moare". Apoi, savantul plătit de Maharadjah să studieze sanskrita, fuge într-o mănăstire în Himalaya, chipurile să mediteze. Și acolo o meditează pe o englezoaică. Cum o meditează? Ca la țigănci.  
 
Romanul care a distrus pe veșnicie onoarea doamnei Maitreyi, începe cu cuvintele în bengali: "Tomar ki mane acche, Maitreyi? Yadi thake, tahale ki kshama karte paro?"- "Îți mai aduci de mine Maitreyi, și dacă da, mă poți ierta?".  
 
Întrebarea mea postumă, a unui țigan, pentru Eliade este: dacă vroiai să te ierte Maitreyi Devi, atunci de ce ai mai scris un roman care a distrus onoarea fiicei de brahman? Fapta ta, Eliade, a distrus onoarea ei în India brahmanică, având ca urmare distrugerea familiei ei...Iar romanul tău a distrus onoarea doamnei Maitreyi în lumea întreagă. Din cele trei țigănci din bordei, cu siguranță că nu Maitreyi era țiganca...  
 
Am scris acest articol pentru că am citit romanul scris de doamna Maitreyi, și am plâns...Aveam 25 de ani pe atunci. Deși scurt, romanul doamnei Maitreyi, reprezintă pentru mine, un fiu pierdut al Indiei, povestea de iubire a unei indience cu un gajo. Imposibilă. “Mi se părea urâtă", zicea Eliade. Și Alexandr Pushkin a reacționat la fel când a părăsit-o pe Mariana țiganca (Zamfira în celebrul său poem, Țiganii). A fugit, a lăsat-o gravidă, dar a scris un poem nemuritor....Aveau amândoi marii scriitori doar nevoie de experiențe cu țigăncile? Câți gajei fac la fel cu fiicele Indiei nesocotind legile neamurilor Arya?  
 
Maitreyi Devi, aap Devi he! Vo ek bura manush tha.  
 
http://webcultura.ro/mircea-eliade-si-iubirea-din-spatele-celebrei-sale-povesti-de-dragoste/  
Referinţă Bibliografică:
Mircea Eliade și țiganii / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2297, Anul VII, 15 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!