CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2261 din 10 martie 2017        Toate Articolele Autorului

Țiganii corciți erau țigani doar după mamă și tată, nu și după bunici.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În 1776 domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, dădea dispoziții pentru țigani. Una dintre dispozițiunile domnitorului prevedea că vor fi considerați țigani (adică sclavi) în urma căsătoriilor mixte moldoveni cu țigani, doar după tată și mamă, iar nu după bunici:  
 
"Și aceste pricini ale acelor corciți se vor cerceta numai de pe tată, și de pe mamă, iar după moși și moașe, hotărâm domnia mea să nu se socotească, nici să se caute. Și întărim anaforaoa aceasta, și cu a nostră domnească, iscălitură și pecete. Ion Grigore Ghica Vv. 1776 Ghenarie 25."  
 
Sursa: Peretz, Ion , Curs de istoria dreptului român. Vol. 4, pag 48 : Hrisoavele domneşti.1931, București  
 
Reflectați...Unii țigani care-și neagă originea și nu știu limba romani, spun "eu nu sunt țigan, doar mama și tata sunt țigani". E serios, chiar am auzit asta de la un țigan mai negru ca mine...  
 
ONGiștii rrrrrromi care nu au auzit în viața lor numele de "rom", ar putea fi romi, dacă doar bunicii loor sunt țigani? Hehe. Că-i auzi cum spun, când îi întrebi cine știa limba romani: "bunicii mei știau romani", sau chiar "stră-bunicii știau romani". Și pe baza mărturiei lor sunt șefii romilor...și culturali și politici.  
 
Ce ziceți, legile instituite de domnitorul Ghica acum peste 300 de ani pot fi valabile? Dacă instituția sclaviei numită țigănie s-a abolit, și pe ideea că ne-romii sunt denumiți țigani, ei, ne-romii, vin și se legitimează ca romi doar pt. a prinde un os de ros, acum putem spune că un țigan se poate defini ca rom, dacă bunicii lui nu știau limba?  
 
În lumina redescoperii adevărului istoric uitat că în afară de romi au fost și africani, sirieni, egipteni, gavaoni și alte popoare în starea de țigănie, cum putem delimita juridic ideea de etnic rom? Dar pe aceea de etnic țigan? Aștept răspunsuri.  
 
Despre faptul că au fost multe alte popoare în starea de țigănie în afară de romi, citiți http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1465315849.html  
 
Referinţă Bibliografică:
Țiganii corciți erau țigani doar după mamă și tată, nu și după bunici. / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2261, Anul VII, 10 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!