În 1776 domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, dădea dispoziții pentru țigani. Una dintre dispozițiunile domnitorului prevedea că vor fi considerați țigani (adică sclavi) în urma căsătoriilor mixte moldoveni cu țigani, doar după tată și mamă, iar nu după bunici:
"Și aceste pricini ale acelor corciți se vor cerceta numai de pe tată, și de pe mamă, iar după moși și moașe, hotărâm domnia mea să nu se socotească, nici să se caute. Și întărim anaforaoa aceasta, și cu a nostră domnească, iscălitură și pecete. Ion Grigore Ghica Vv. 1776 Ghenarie 25."
Sursa: Peretz, Ion , Curs de istoria dreptului român. Vol. 4, pag 48 : Hrisoavele domneşti.1931, București
Reflectați...Unii țigani care-și neagă originea și nu știu limba romani, spun "eu nu sunt țigan, doar mama și tata sunt țigani". E serios, chiar am auzit asta de la un țigan mai negru ca mine...
ONGiștii rrrrrromi care nu au auzit în viața lor numele de "rom", ar putea fi romi, dacă doar bunicii loor sunt țigani? Hehe. Că-i auzi cum spun, când îi întrebi cine știa limba romani: "bunicii mei știau romani", sau chiar "stră-bunicii știau romani". Și pe baza mărturiei lor sunt șefii romilor...și culturali și politici.
Ce ziceți, legile instituite de domnitorul Ghica acum peste 300 de ani pot fi valabile? Dacă instituția sclaviei numită țigănie s-a abolit, și pe ideea că ne-romii sunt denumiți țigani, ei, ne-romii, vin și se legitimează ca romi doar pt. a prinde un os de ros, acum putem spune că un țigan se poate defini ca rom, dacă bunicii lui nu știau limba?
În lumina redescoperii adevărului istoric uitat că în afară de romi au fost și africani, sirieni, egipteni, gavaoni și alte popoare în starea de țigănie, cum putem delimita juridic ideea de etnic rom? Dar pe aceea de etnic țigan? Aștept răspunsuri.
Despre faptul că au fost multe alte popoare în starea de țigănie în afară de romi, citiți http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1465315849.html