CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2248 din 25 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Jurământul romilor pe penisul lui Dumnzeu sau Shiva lingam
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se tot vorbește în domeniul academic despre faptul că romii nu au nimic indian în tradiția lor în afară de limba romani. Este total eronat. Toți, dar absolut toți romii din lume când se jură, folosesc următoarele expresii:  
 
Te hau o kar le Devlesko - să mănânc penisul lui Dumnezeu.  
Te charav o kar le Devlesko - să ling penisul lui Dumnezeu.  
Te charav o kar thai le pinre le Devleske - să ling penisul și picioarele Domnului.  
Te hau o kar le Devlesko kana me hohavav-tu: să mănânc penisul Domnului dacă te mint.  
Hau kio kar, pakia man - mâncați-aș p__a, crede-mă.  
 
Promisiunile solemne sunt făcute tot cu aceste cuvinte extrem de grave pentru un rom autentic, dar scandaloase pentru urechile unui ne-rom, sau chiar pentru cele ale unui creștin. În India există Shiva Lingam - Penisul lui Shiva pus în templele lor. Indienii se prosternează și toarnă lapte sau ghi, unt clarificat, pe acest simbol/idol creator de universuri, căci nu-i așa, omul îl imită pe Dumnezeu în actul de creație. Sau cum ar zice Tabula Smaragdina, ceea ce este sus este asemenea cu ceea ce este jos. În tradiția indiană, Zeii nu sunt singuri, ci au perechile lor feminine.  
 
Dacă privim la alt cuvânt țigănesc, Trushul- cruce, vedem că este legat de Trishula, tridentul lui Shiva. Romii din Spania spuneau Trimurti Sfintei Treimi. Ori, Trimurti este Brahma, Shiva și Vishnu. Tri=3, murti=idol în limba sanscrită.  
 
Numele lui Shiva era folosit în trecut de romi, dar despre asta voi scrie altădată, promit, te hau o kar le Devlesko.  
 
Aștept comentarii scandalizate, dezgustătoare. Te hau o kar le Devlesko, te chi marau tumen la Romania chibiasa!  
 
Referinţă Bibliografică:
Jurământul romilor pe penisul lui Dumnzeu sau Shiva lingam / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2248, Anul VII, 25 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!