CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2242 din 19 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Viorel Costache, apărătorul copiilor romi și a limbii romani
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru cei ce nu știu, domnul Viorel Costache din banii proprii îi școlarizează pe copii romilor români din Franța. Dumnealui câștigă banii cântând uneori pe stradă , și îi ajută pe copii romi în mod DEZINTERESAT. Este EROUL nostru, și suntem datori să-i recunoaștem meritele. Nimeni dintre romii ONGiști în România nu a vorbit despre dumnealui, și ca atare, eu sunt obligat de legea morală pe care dumnealui o servește cu entuziasm să îl fac cunoscut. VIOREL COSTACHE AR TREBUI SĂ FIE LIDERUL ROMILOR DIN ROMÂNIA! Domnul Costache este președintele asociației PRALES.  
 
În poză îl putem vedea pe domnul Viorel Costache împreună cu părintele franciscan Arthur.  
 
Întrebarea domnului Viorel Costache pentru romii ONGiști este:  
 
"Diken tume Romale savorăn d'en duma lenghi şib kai dealenghe o dhel , nimai ame ol Rrom lajeas te d'as duma amari şib. Thai akana Romale puceaptume star ci das duma maşkar amende le Rrom amari şib ?"  
 
Traducere:  
 
"Vedeți voi țiganilor pe toți că își vorbesc limba pe care le-a dat-o Dumnezeu, doar noi romii ne rușinăm să vorbim limba noastră. Și acum vă întreb țiganilor de ce nu vorbim între noi limba noastră?"  
 
Întrebarea a fost pusă pe pagina de facebook a domniei sale  
https://web.facebook.com/viorel.costache.14/posts/787833258048797?comment_id=788804441285012¬if_t=feed_comment_reply¬if_id=1487433999039456, cu topicul:  
 
Viorel Costache  
 
17 februarie la 23:19 •  
 
"CÂȚI DINTRE RROMI CRED CĂ POPORUL RROMILOR TREBUIE SĂ-ȘI PĂSTREZE LIMBA RROMANES ?  
 
Toate popoarele vorbesc şi se roagă în limba lor natală cântă melodii în limba natală , dar la RROMI sunt foarte puțini care fac acest lucru. Oare de ce ? Ştie cineva de ce ? Rromi au Limba Rromanes pe care o vorbesc de mii de ani , dar în ultimele zeci de ani foarte mulți au pierdut limba Rromanes din lipsa de comunicare. În ultimii 27 de ani Rromi nu au avut reprezentați adevărați iubitori ai neamului Țigănesc , iubitori de cultura Țigănească , care să-i îndrume pe Rromi pe drumul cel bun , să le explice că omul care îşi pierde limba îşi pierde indentitatea , Uni Reprezentanți ai Rromilor au avut alte probleme mult mai importante de rezolvat , cum ar fi problemele şi interesele personale , mai nou chiar şi pastori vorbitori de limbă Romanes sunt vinovați , pentru că nu predică în limba Rromanes , la adunări vin sute și sute de credincioși dar li se predică în limba gagicanes , DE CE ÀŞA CEVA DRAGI PASTORI CREDINCIOȘI ? Rromi care au pierdut limba şi sunt într-adevăr iubitori de Dumnezeu , vor învăța din nou limba pierduta dacă pastorul predică în limba Rromanes."  
 
Răspunsurile au venit ca de obicei din partea unor conducători ai romilor care nu știu limba țigănească. S-a declarat de către domniile lor că limba țigănească nu te face bogat, că nu are rost să o vorbești, ba un ziarist celebru a zis că romii ar trebui să tacă ÎN TOATE LIMBILE. Afront grav! Să nu uităm că mulți romi au fost uciși în Anglia, Spania, Austro-Ungaria, Germania, tocmai ca să nu se mai vorbească această limbă. Acești romi sunt martirii limbii romani. Ar trebui CNCR-ul să ridice un monument al martirilor limbii. Din păcate, CNCR-ul este ocupat și nu are timp de astfel de nimicuri.  
 
În același timp, poporul român NICIODATĂ nu interzis vorbirea limbii țigănești! Este cea mai mare binefacere pe care România ne-a făcut-o de-a lungul istoriei noastre triste. În schimb, ONGiștii kashtale au furat banii celor ce au fost copii acum 15 ani, și acum fură de foame prin Europa. Asta este mulțumita ONGiștilor romi și kashtale față de poporul român! Au SUPTilizat banii țiganilor, iar țiganii de foame fură făcând România de râs. De aceea poporul român se revoltă când aud că țiganii își zic romi. Dacă romii nu făceau rele prin Europa, pe români nu i-ar fi deranjat că noi ne numim romi. După cum nici pe Eminescu sau Coșbuc nu-i deranja, căci ei știau că așa se numesc țiganii în limba lor.Ar trebui să vă fie retrase toate titilurile domnilor ONGiști, să vi se ceară salariile din urmă, pe care le luați de 27 de ani.  
 
Mulți români neaoși iubesc limba țigănească. Domnilor kashtale, limba romani face parte din cultura românească. Așa cum și limbile celorlalte minorităși sunt parte a culturii românești. Budai-Deleanu a fost țigan, cu el începe prima epopee de amploare scrisă în limba românească, Țiganiada. Și în Țiganiada, sunt incluse cuvinte țigănești!  
 
Eu am susținut că limba țigănească este parte a PATRIMONIULUI CULTURAL UNIVERSAL, și ar trebui să fie mândrii țiganii nevorbitori că datorită strămoșilor noștrii, ei, kashtaleii, se pot numi azi ROMI.  
 
Limba romani fiind o limbă indiană, nu este puțin lucru, așa cum zicea și Kogălniceanu, ca o limbă ariană (nobilă, căci așa se numesc limbile indiene) să fie vorbită în mijlocul românilor. Prin limba romani, țiganii ar putea deveni respectați, dacă s-ar putea dovedi că toată gramatica și cuvintele rome sunt pur indiene. Romii ar putea fi MÂNDRII că vorbesc o limbă nobilă, că strămoșii lor s-au născut pe tărâmul Indiei . Limba romani ar putea fi baza schimbării minților romilor. Prin limba lor romii ar putea să iubească marea cultură indiană din care strămoșii lor au venit  
 
Țiganii care nu vorbesc limba nu pot s-o respecte, unii nefiind de origine indiană. Doar dacă ai genetică indiană poți simți iubire pentru limba romani. Dacă un țigan nu provine din indieni, ci din africani, sirienei, sau alte etnii înrobite pe teritoriul Țărilor Române, nu poate să respecte limab al cărui nume îl poartă cu ajutorul notarului public.  
 
Să nu uităm că Mircea Eliade a cunoscut India prin iubirea LA ȚIGĂNCI, apoi s-a dus la Maitreyi.  
 
Cum să te declari Rom la notarul public (deși nici dreacu din neamul tău nu a auzit limba romani acasă vreodată!) și să ai tupeul să zici că limba romani nu ar mai trebui vorbită că nu ține de foame. Păi atunci milioanele de români neaoși săraci de ce mai își vorbesc limba română? Simplu, domnilor pastori (și romi falși), pt. că nu aveți părinți romi. Păi băi kakashtaliior, din cauza limbii romani ați furat 50 de miliarde de eruo din Roma Funds, că v-ați dar romi mincinoși. Ați furat fondurile romilor, și acum vreți să le omorâți și cultura.  
 
Le bare purane Benga te han tumare shere, ile, bukă, yakha, kan, bal, vasta, pera, changa, kuniya. Te thabarel tume o Devel!  
 
Referinţă Bibliografică:
Viorel Costache, apărătorul copiilor romi și a limbii romani / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2242, Anul VII, 19 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!