CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2238 din 15 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Revista Lumea dezinformează lumea despre numele țiganilor/romilor.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nr. 2/2017 al respectabilei reviste "Lumea" produce dezinformare. În articolul semnat de Alexandru Amititeloaie, denumit plictisitor de acum, Taina rebotezării țiganilor în rromi/ Cum de s-a întâmplat ca România să devină Rromânia?, constat că autorul ori este orb, ori este orb. De ce? Păi pentru că reproduce poza ziarului Glasul romilor din 1940. Ori, teoria conspiraționistă declară că țiganii au adoptat numele de Rom în anii 1970, la primul congres al romilor din Londra. Dar, autorul articolului nu ne spune nimic despre acest conspiraționsim demontat...de însuși domnia sa. Căci TOATĂ România știe acuza asta adusă romilor, că după anii 1970 noi ne-am numit romi. Deci, 1-0 pentru noi, romii țigănești.  
 
Autorul mai reproduce și manualul de limba romani pt. clasa I-a, aprobat de Ministerul Educației, scris de celebrul Gheorghe Sarău, care este român neaoș. Trebuia să-l întrebe pe domnul Sarău, care deține un doctorat în dialectul romilor spoitori, care-i adevărul în legătură cu numele romilor.  
 
Articolul domnului Amititeloaie este stufos, are părți bune, dar și afirmații halucinogene. Cităm un fragment de la paginile 50-51 al revistei Lumea::  
 
"S-a pretins, de exemplu, că vocabula "rom" ar însemna în limba acestei etnii "om". Nefiindu-i însă caracteristice acestui mijloc de comunicare elementele specifice limbii moderne, rezumându-se doar la niște rudimente argotice, o asemenea justificare nici nu poate fi adusă în discuție. Chiar așa de-ar fi, țiganii nu folosesc vocabula "rom" când se referă la om, ci cea de "dom". Și atunci cum de "dom" s-a transformat în "rom"? Simplu, vocabula dom n-ar fi produs confuzia urmărită de diversioniști."  
 
Domnule Amiteteloaie, dovediți că sunteți neinformat! În limba romani la om se spune manush, exact ca în toate limbile indiene, începând cu sanscrita vedică. Romii niciodată nu și-au spus Domi! Dar, există Domi în Siria, Palestina, Sudan, Egipt. Ei, aceștia vorbesc ALTĂ LIMBĂ INDIANĂ, diferită total de limba romilor! Și se numesc pe ei înșiși Domi. Da, numele de Rom provine din Dom, dar chiar în India, Domii indieni își mai spun și Rom. Pt. că în limbile indiene D-ul este pronunțat cu limba pe cerul gurii, rezultând un R care seamănă cu D. Dar, romii niciodată nu și-au spus Dom. Un exemplu bun ar fi cuvântul indian DOI-lingură de lemn, care este pronunțat de romi ca Roi.  
 
Cât despre sărăcia limbii romani chiar că vă înșelați. Limba romani are peste 10 mii de cuvinte indiene, și gramatica ei este total indiană. Face parte din grupul limbilor MODERNE INDO-ARIENE. Hitler de aia a vrut să-i omoare pe țigani, pentru că savanții lui i-au spus că singurul popor arian din Europa sunt țiganii pt. că vin din India, și vorbesc o limbă indo-ariană. India s-a numit în trecut și Arya-Varta. Și dacă țiganii erau singurul popor arian din Europa, i-ar fi stricat planurile lui Hitler de a făuri o nouă rasă ariană din rasa germană.  
 
Și ca să vă aduc la cunoștiință un fapt mai puțin cunoscut, aflați că Eminescu, Coșbuc și Zamfir Arbure știau că țiganii se numesc rom în limba lor. Citiți articolul meu: http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1483207912.html  
 
În rest articolul dumneavoastră este foarte bun.Vă recomand să mai citiți înainte de a face afirmații. De fapt, în limba romani se poate traduce Luceafărul. Eu l-am tradus, și respectă stilul și ritmul Eternului Eminescu:http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1462450225.html  
 
Pîs: nu fac parte din vreun ONG țigănesc.  
 
Referinţă Bibliografică:
Revista Lumea dezinformează lumea despre numele țiganilor/romilor. / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2238, Anul VII, 15 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!