CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2184 din 23 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Români declarați țigani pt. a le fi FUR(n)izați banii destinați romilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pele phuviake-()oaiele pământului. Acest nume a fost dat cartofilor de strămoșii noștrii. După cum vedem în poză, Natura le dă dreptate, spiritul poetic al romilor fiind proverbial când e vorba de înjurături și batjocuri, minciuni și decepții. A spus-o Nicolae Steinhardt și nu era departe de adevăr. Prietenul meu, domnul Dorin Mihai mi-a spus că testicolele participă la actul creator de universuri, dar nu pătrund. E adevărat. Noi, romii în ultimii 27 de ani, am fost doar pe post de ouăle ONG-urilor, dar nu am pătruns fundurile europene trimise pe numele romilor, nu pentru că nu am fi destul de Homo erectus (doar facem câte 10 puradei!) , ci pentru că noi ...vorbim limba romani.  
 
Ceea ce spun pare o prostie, dar e un adevăr. Înainte de Revoluție, urmașii sclavilor țigani spuneau că ei nu sunt țigani. Și aveau dreptate! Nu mai sunt țigani cu adevărat, căci sclavia numită țigănie s-a abolit în România de peste un secol. Oamenii aceștia sunt români. Probabil faptul că locuiesc și acum în satele denumite ȚIGANIE de pe vremea foștilor stăpâni, i-au făcut pe români să nu uite că ei sunt țigani. Dar țigan însemna SCLAV, și cum sclavia nu mai există, ei NU SUNT țigani, ci ROMÂNI. Nu cunosc limba romani, și spun că nimeni nu-și aduce aminte ca cineva din neamul lor a vorbit altă limbă decât româna. Am vorbit cu mulți țigani nevorbitori. Ei spun că nu sunt țigani...vrând de fapt, să spună că nu sunt romi. Și tot ei, ne acuză pe noi că noi suntem cauza pt. care românii le spun țigani. Rezultatul este o ură neîmpăcată contra romilor. Da, țiganii nevorbitori îi URĂSC pe romii vorbitori. Ei, și tocmai acești oameni sunt șefii ONGurilor în care romii nu pot pătrunde să reg(u)leze și ei un pic situația. Rezultatul? Romii fură în U.E. Iar ONG-iștii fură în România banii romilor. Este haios, nu? Ei, ONG-iștii știu sigur că nu sunt romi.  
 
ONG-URILE ÎȘI FUND-AMENTEAZĂ EXISTENȚA PE ROMII ADEVĂRAȚI, MAJORITATEA LOR NEPUTÂND DOVEDI CĂ SUNT ROMI. A zis-o chiar marele Nicolae Gheorghe (N.G.), în cartea Rom sau Țigan:  
 
N.G.: Proiectul emancipator al cui? Cine e actorul politic care prezintă proiectul? I.R.: Activiştii romi. N.G.: Care sunt ţigani. Majoritatea provenim dintre ţigani, nu dintre romii „din neamuri”, tradiţionalii. I.R.: Se definesc romi, se re-brand-uiesc ca romi. N.G.: Asta vreau să spun, dar nu sunt neapărat recunoscuţi ca romi „legitimi” (Rom sau Tigan, pag 334)  
 
sursa: http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_124_Rom%20sau%20tigan.pdf  
 
Timp de 27 de ani orice țigan care nu știa limba romani a "crezut" că este rom. Și așa s-au născut ONG-urile formate doar din...ne-romi. O uriașă industrie și filozofie (cu Z!, de la zoon-întuneric). Uriașe sume de bani au fost pompate în aceste ONG-uri. Romii autentici nu au avut acces la aceste lucruri.  
 
Până la scrierea articolului African sau Țigan (1), toată lumea credea că orice țigan este și rom. Fals, NU ORICE ȚIGAN ESTE ROM. Țiganii care nu vorbesc limba pot fi urmașii athinganoilor (care vorbeau grecește), africanilor din Etiopia, sirienilor, gavaonilor, egiptenilor...și cine știe câte nații au mai fost înrobite în Țările Române.  
 
Furtul de identitate se pedepsește în România. Peste un milion de țigani s-au declarat ROMI, ei neștiind ce sunt. Unii au fost sinceri și au zis că sunt țigani, pt. că ei nu au auzit cuvântul ROM. E normal, dacă nu s-a vorbit limba romani în neamul lor niciodată, atunci cum ar fi putut cunoaște aceste etnonim? Acești oameni(?) ne reprezintă în politică, cultură și în lume. Ei în fundul inimii lor nefiind convinși că sutn romi. Dar să pretinzi că ești rom este cool (khul?), se trăiește bine de pe urma numelui nostru care înseamnă...HOȚ în limbile indiene.  
 
Cum a fost posibil așa ceva? Rrom versus ROM. O VIZIUNE a lui Nicolae Gheorghe?  
 
Citim (2) că "nu există o procedură legală prin care să se conteste etnia unei persoane, așa că oamenii sunt liberi să devină și țigani dacă îşi doresc lucrul asta." Niște sate de români s-au declarat țigani ca să primească niște bani de Crăciun...  
 
Iată ce zice(3) Nicolae Gheorghe despre acest lucru:  
 
"Crearea unui concept de rom, care să acopere identități vernaculare, precum și pe toți cei care suferă de discriminare rasială fiind considerați țigani de către ceilalți, este un proces în curs de desfășurare. Dar, odată finalizat, oricine este etichetat ca atare poate fi implicit inclus în categoria romilor. Conceptul flexibil de rom este, de fapt, un construct ideologic și nu reprezintă o identitate culturală. El este, în principal, un termen administrativ care răspunde cerințelor de elaborare a politicilor."  
 
Ceea ce tocmai ați citit este NEGAREA EXISTENȚEI rasei romilor! Dacă nu reprezintă o identitate culturală, atunci și un chinez poate fi rom! Noi, romii susținem că doar cel ce vorbește un dialect al limbii romani este rom. Mai mult ca sigur că acest principiu se explică prin faptul că strămoșii noștrii știau că și alți negrii erau țigani/sclavi adică africanii, egiptenii, sirienii. Ceea ce este șocant în această declarație a lui Nicolae Gheorghe este faptul că NEAGĂ existența CULTURII ROME!  
 
Cultura unei națiuni este definită prin limbă, folclor, muzică, adică... tradiție. Noi, romii dovedim și acum lumii după 500 de ani de când strămoșii noștrii au părăsit India, că ne-am păstrat cultura prin limba noastră. Limba romani este SEMNUL că noi existăm. Ori, a dogmatiza că ORICE cetățean român care este etichetat țigan se poate declara rom, este cea mai mare batjocură la adresa culturii rome și implicit a Indiei, căci recent am fost declarați diaspora indiană.  
 
Eu spun defunctului Nicolae Gheorghe că NIMENI nu poate fi ROM dacă nu știe limba romani. Howgh!  
 
Țigan însemna SCLAV, și cum sclavia nu mai există, cei ce nu știu imba romani NU SUNT țigani, ci ROMÂNI. Deci nu au dreptul să se numească nici țigani. Dacă cineva îmi spune mie țigan pot să mă declar rom, domnilor? În acest caz, orice om înjurat se poate declara rom. Că "țigan" este o înjurătură... Vorba aia, futu-ți pe mă-ta în cur de țigan, țigan borât, cioară...Presupun că românii chiar își înjură co-etnicii cu acest nume de sclav...După o beție la birt, și niște înjurături zdravene vom fi toți țigani și implicit romi... Nicolae Gheorghe avea dreptate, oricine este etichetat ca țigan și își ASUMĂ ETNIA DE ROM este ...ȚIGAN.  
 
Ceea ce este și mai amuzant, este faptul că românii denumeau "țigan" orice om negru. Chiar și oaia neagră era ȚIGAIE. Deci, nu toți negrii sunt romi, nici toți țiganii. Cu siguranță că mulți dintre țiganii de astăzi nu au fost țigani sclavi, ci au moștenit numele de țigan pentru că strămoșii lor erau negrii.  
 
1- http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1465315849.html  
2-http://www.romaniatv.net/mai-multi-romani-s-au-declarat-tigani-pentru-a-primi-bani-de-la-uniunea-europeana_274803.html#ixzz4TfjkUHAN  
3- Nicolae Gheorghe o viață dedicată romilor, culegere de texte, eseuri,dialoguri. București 2016. Centrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher, pagina 87  
 
Referinţă Bibliografică:
Români declarați țigani pt. a le fi FUR(n)izați banii destinați romilor / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2184, Anul VI, 23 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!