CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2164 din 03 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

In memoriam Nicolae Bobu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnul Nicolae Bobu a fost jurist rom, precum și reprezentant al romilor din România. Domnia sa a scris o carte despre judecata de pace a romilor, din care noi spicuim viziunea domniei sale despre limba romani. Fiul domnului Nicolae Bobu ne-a acordat permisiunea să publicăm următorul fragment:  
 
"Întrucât diverse personalități, oameni de știință, cercetători, filozofi, etc, ai diverselor civilizații ale lumii și-au exprimat punctele de vedere, considerăm că a sosit momentul ca și un reprezentant al rromilor să-si exprime punctul de vedere asupra principalelor probleme ale religiei și filozofiei cu care s-a confruntat omenirea de-a lungul timpului. Conform scrierilor lui Emil Cioran...în fiecare cultură există o anumită viziune a omului...,cultura rromă, neevidențiată pâna în prezent datorită stării haotice și dezorganizare a comunităților de rromi, a dependenței sociale, a sclaviei și robiei, nu s-au creat condiții favorabile exprimării culturii acestui popor. Ceea ce condiderăm că ar constitui o noutate în materie, ar fi faptul că vom încerca să dezbatem această problematică și cu ajutorul cuvintelor țigănești care,consideram noi, sunt cuvinte simbolice de cunoaștere ontologic-universală a lumii materiale și spirituale, putem să dam o nouă dimensiune a înțelegerii acestor noțiuni greu de înțeles de către omenire, pâna în prezent. Evidențierea unor asemenea cuvinte țigănesti, va conduce lumea la o apreciere pozitivă a vorbitorilor acestei limbi vorbite de către omenire. În limba țigănească noțiunea de mamă este exprimată prin cuvântul DEI, cuvânt din care provine cuvântul DEL, care-l desemnează pe Dumnezeu. În termeni umani,cuvântul DEI este cunoscut de peste 5000 de ani, vorbit de popoarele indo-europene și care era exprimat prin idiomul DHE, care este tradus prin expresia "cea care dă să sugă". Raporturile dintre cele două cuvinte se schimbă, în sensul că DEI, adică mamă provine din DEL, care-l desemnează pe Dumnezeu. Religia primei civilizații urbane din India, de la Mohenjo-Daro și de la Harappa ne este accesibila cel puțin in liniile sale mari. Astfel de exemplu , marele numar de figurine și de desene înscrise pe sigilii, indică culte ale unei Zeițe-Mamă. De la radicalul indo-european DEIWOS,care înseamna cer, în termenii desemnînd noțiunea de zeu...în latina DEUS,sanscrita DEVA, iran DIV și în numele principalilor zei...DYAUS,ZEUS,JUPITER..., se observă foarte clar cum zeița DEI din limba țiganească , adica mama,se transformă în nume de zei la indo-europeni, adica la greci, romani, iranieni. Conceptul religios DEI, care reprezintă ZEIȚA-MAMĂ,este întruchiparea în cuvânt a NATURII PURE SPIRITUALE exprimând forma sacralizată a NATURII DIVINE. În raport antagonic și dualist cu forma sacralizată a cuvântului DEI, se folosește ca formă profană cuvântul DEI, care desemnează pe mama umană din limba comună indo-europeană."  
 
Fragment din Creația în viziunea limbii și judecății de pace a rromilor.  
 
TOATE DREPTURILE REZERVATE AUTORULUI, EDITURA GORJEANUL-ANUL 2000. AUTOR NICOLAE BOBU.  
 
Referinţă Bibliografică:
In memoriam Nicolae Bobu / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2164, Anul VI, 03 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!