CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Libertate >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2092 din 22 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Tiganii kashtale vor să reconstruiască identitatea și cultura romilor? De ce?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stimate cititor, dacă vreodată ai avea ocazia să te duci la o ședință de partid ongistică rrrromă, vei avea surpriza sa auzi că acești domni care au fost doar țigani până la Revoluție, vor să redefinească și să reconstruiască identitar și cultural poporul romilor. Asta ar fi cum romii n-ar ști cine sunt, și în ce constă identitatea lor. Am stat eu mult timp și am cugetat de ce vor acești țigani să reconstruiască ceva ce romii deja au moștenit. Adică noi, romii autentici, vorbitori nativi de limba romani, avem o cultură și o identitate bine păstrate. De ce dar, trebuie să vină un grup străin de noi, și să ne reconstruiască? Dar ce, suntem cumva o civilizație moartă? Este asemănător efortul țiganilor kashtale de reconstrucție cu cel al lingviștilor moderni de a reconstrui limba proto indo-europeană.  
 
Însă deodată m-am iluminat! Ei vorbesc despre ei înșiși. Ei vor să își găsească o identitate pe baza numelui nostru indian de ROM, și nefiind romi, caută să se auto-inventeze. Țiganii kashtale știu că nu sunt romi, și că trebuie să urmeze directivele Guru-ului lor spiritual Nicoale Gheorghe. El spunea clar:  
 
Proiectul emancipator ROM  
 
Iată cuvintele lui Nicolae Gheorghe (N. G) dintr-un interviu considerat testamentar acordat lui Iuliu Rostaș:  
 
"N.G.: Şi? Cine au reuşit: romii sau ţiganii? I.R.: Cred că de fapt ne prezentăm ca romi, nu poţi prezenta ca ţigani. PENTRU CĂ PROIECTUL EMANCIPATOR E ACELA DE ROM, PROIECTUL EMANCIPATOR NU E CEL DE ŢIGAN. N.G.: Proiectul emancipator al cui? Cine e actorul politic care prezintă proiectul? I.R.: Activiştii romi. N.G.: Care sunt ţigani. Majoritatea provenim dintre ţigani, nu dintre romii „din neamuri”, tradiţionalii . I.R.: Se definesc romi, se re-brand-uiesc ca romi. N.G.: Asta vreau să spun, dar nu sunt neapărat recunoscuţi ca romi „legitimi”." (Rom sau Tigan, pag 334)  
 
SURSA: http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_124_Rom%20sau%20tigan.pdf  
 
Furtul identității de ROM, este evident în fragmentul de mai sus. Culmea nesimțirii este că s-au încumetat să ne fure și limba:  
 
Limba romani nu e a romilor?  
 
Expertul carului mare (Ursa Major) numit Andras Biro, gajo/ne-rom, expert în romanistan și rom-ologie declară în From victimhood to citizenship : the path of Roma integration:  
 
Unul din acești markeri culturali cel mai adesea amintiți ca bază pentru identitate este limba. În ceea ce privește discursul romilor, referirea frecventă este la limba romani. Cu toate acestea, limba romani NU este limba „romilor”.(pag. 129, traaducerea de Dinu Adam, Pakiv Europa- Fondul European al Romilor)  
 
Îl invit pe Andras Biro să argumenteze. Probabil că se referea la noii romi kashtale. Așa da, este adevărat, kashtaleii nu știu limba romani.  
 
Dacă decodificăm textul lui Biro Andras vedem că de fapt are și alt sens. Kashtaleii ne-au furat limba, și limba romani nu ne mai aparține nouă romilor, ci românilor care o desfigurează cum vor pe la catedra de Romani a Facultății de limbi străine din cadrul Universității București.  
 
Țiganii kashtale nu pot fi țigani romi.  
 
Referinţă Bibliografică:
Tiganii kashtale vor să reconstruiască identitatea și cultura romilor? De ce? / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2092, Anul VI, 22 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!