CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2080 din 10 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Rom sau Țigan? Adevărul este undeva la mijloc...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă romii/țiganii infractori nu făceau România de râs în Occident, prin faptele lor reprobabile, probabil că românilor nu le era rușine cu faptul că și ei, țiganii își spun "rom" în limba lor. Să analizăm cine este de vină că romii fac România de râs. În România sunt două mari subclase în stratul social denumit de români drept "țigani". Primii sunt țiganii care vorbesc limba romani și-și spun "rom", iar ceilalți sunt aceia care niciodată nu au știut limba romani, ei fiind țigani, pentru că strămoșii lor au uitat limbile țărilor de proveniență din cauza îndelungatei sclavii. Romii sunt indieni, iar țiganii sunt un mixaj de greci, africani, gavaoni, sirieni, arabi, pe scurt urmașii foștilor sclavi, denumiți "țigani" în documentele medievale oficiale referitoare la sclavie. Țigan este singurul lor autonim, neavând nici vreo limbă specială, nici vreo tradiție. Ei nu au știut niciodată că romii se numesc rom în limba lor. Ei sunt românizați complet, noi romii autentici aplicându-le numele de kashtale (kasht= lemn în hindi și romani/ dulgheri, rudari, băieși). Aceștia din urmă sunt un mixaj etnic al diverselor etnii provenind din diferite părți ale lumii, așa cum am arătat în articolul meu "African sau Țigan"  
Acești țigani care nu aparțin țiganilor romi, ÎI URĂSC PE ROMI, este o ură despre care românii nu știu nimic. Această ură provine din faptul că țiganii kashtale spun că românii îi denumesc țigani și pe ei din cauza noastră, kashtaleii afirmând că EU NU SUNT ȚIGAN CĂ NU ȘTIU ȚIGĂNEȘTE. După Revoluție unii dintre acești țigani kashtale au devenit șefii ONG-urilor "rome"  
 
Vina și proiectul emancipator, schimbarea numelui de țigan contra 50 de miliarde de euro trimiși pentru romi și păpați de....ne-romi  
 
ONG-urile rome, acestea poartă vina infracționalității romilor. OCCIDENTUL A TRIMIS 50 DE MILIARDE DE EURO PENTRU ROMI (1). Acești bani au ajuns la șefii ONG-urilor "rome", CARE ȘEFI NU SUNT ROMI, CI MAJORITATEA PROVIN DIN...ȚIGANI, așa cum spunea întemeitorul ONG-isticii "rrome", kashtaloul Nicolae Gheorghe (N.G.), care după ce a inventat o imensă mașinărie umană, în care s-au angrenat mii de kashtale cu pretenții de romi, la sfârșit, speriat fiind de apropierea morții, a declarat că de fapt el nu este rom, ci...ȚIGAN. Iată interviul acordat de N.G. lui Iuliu Rostas (I.R.), din cartea Rom sau Țigan:  
 
"N.G.:Dacă o să mor, dacă dialoghez cu moartea constant, AŞ VREA SĂ MOR, CA OM, SAU CA ŢIGAN, dar n-o să pot să mor ca rom. "(Rom sau Tigan, pag 328)  
 
Iată alineatul în care PĂRINTELE ONGISTICII "RRRROME" recunoaște că au reușit țiganii kahstale, nu romii autentici, precum și ideea principală a oricărui ONG rrrrrrom, aceea de a schimba numele de țigan:  
 
"N.G.: Şi? Cine au reuşit: romii sau ţiganii? I.R.: Cred că de fapt ne prezentăm ca romi, nu poţi prezenta ca ţigani. PENTRU CĂ PROIECTUL EMANCIPATOR E ACELA DE ROM, PROIECTUL EMANCIPATOR NU E CEL DE ŢIGAN. N.G.: Proiectul emancipator al cui? Cine e actorul politic care prezintă proiectul? I.R.: Activiştii romi. N.G.: Care sunt ţigani. Majoritatea provenim dintre ţigani, nu dintre romii „din neamuri”, tradiţionalii . I.R.: Se definesc romi, se re-brand-uiesc ca romi. N.G.: Asta vreau să spun, dar nu sunt neapărat recunoscuţi ca romi „legitimi”." (Rom sau Tigan, pag 334)  
 
El, Nicolae Gheorghe a declarat clar că SINGURUL scop al existenței ONGisticii "rrrrrome" INVENTATE DE EL ÎNSUȘI, este SCHIMBAREA oficială a numelui de ȚIGAN.  
 
Din declarațiile lui Nicolae Gheorghe vedem clar că romii nu au reușit să ajungă la suma de 50 de miliarde de euro. Au reușit țiganii. Partea tragică a acestei mașinațiuni infernale, este că mulți țigani corecți, sinceri, s-au lăsat antrenați în această minciună monstruoasă, și au ajuns să creadă că sunt romi dar nu mai vorbesc limba romani că au uitat-o. Țiganii adevărați, adică athinganoii fiind greci nu puteau vorbi limba romilor, ci limba greacă. Africanii sclavi în Țările Române, nu aveau cum să vorbească limba romilor, ci limba etiopiană. Nicolae Gheorghe se face vinovat că mulți țigani kashtale au ajuns să-și însușească identitatea de romi, identitate care nu le-a aparținut poate niciodată strămoșilor lor. Romii văzând că acești kashtale nu-i ajută, au luat calea Occidentului, unde fac ce pot, unii muncesc, alții, cei mai mulți cerșesc, sau fură. Este strigătul unei societăți neputincioase, iertați-ne românilor vă rugăm frumos, și dacă puteți trageți la răspundere pe cei ce ne-au furat numele istoric de rom. Nouă nu ne-ar fi trecut vreodată prin cap să vă obligăm să ne ziceți "rom". Este limpede că doar cei ce urăsc cuvântul țigan vă forțează. Eu personal sunt țigan în românește, și rom în limba romani.  
 
Bibliografie  
 
 
2-ROM SAU ŢIGAN Dilemele unui etnonim în spaţiul românesc, Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Cluj-Napoca, 2012.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Rom sau Țigan? Adevărul este undeva la mijloc... / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2080, Anul VI, 10 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!