CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Civilizatie >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2070 din 31 august 2016        Toate Articolele Autorului

Pakivalo - o problema nouă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Abstract: nu poate fi orice rom Pakivalo, trebuie să provină din linie genetică de Pakivale și să mărturisească respectivul clan că este așa. Antropologii americani i-au studiat pe Pakivaleii din California și au ajuns la aceeași concluzie. Scrie în Journal of the Gypsy Lore Society, adică este DOGMĂ! Și ca sa vedeți că romii Pakivale peste tot în lume se bazează pe linia genetică, aceasta fiind o cutuma milenară la romi, (o voi dovedi in viitoarea mea carte),vă rog să citiți „descoperirea” unui antropolog american(căci noi romii o știam demult). Vorba eternului Florin Piersic, MUKLES!  
 
RESPECT ȘI RANG ÎNTRE ROMII MACHVAIA DIN CALIFORNIA de Carol Miller  
 
”Romii Machvaia din California au o predilecție pentru ierarhizare și cred că respectul este semnificativ pentru un statut auspicios. Ei susțin,pe baza PURITĂȚII GENETICE, bogăției , și modului de viață demn de respect- femeile lor sunt celebre ca „ghicitoare”- că ei sunt destinați prin MOȘTENIRE să fie „Oamenii Onorabili”- ROM PAKIVALE. După Groffman, romii izolați prin înstrăinarea lor, protejați prin tradiții de identitate proprii, se refugiază ÎNTR-UN SEPARAT SISTEM DE ONOARE”(PAKIV)…Ei se auto-denumesc „Oamenii Respectabili”.  
 
Cel mai mult și cel mai puțin respectabil  
 
Destinat pentru demonstrații speciale(manifestări) ale respectului este PACHIVALO ROM, omul care este „primul” în ierarhia respectului, LATCHIVALO ROM (cel bun), BARVALO ROM (cel bogat), ASHUNDO ROM (rom cunoscut între romi ca fiind familist) și oricine altcineva care este considerat norocos,talentat, GENEROS, și plin de succes.( Journal of the Gypsy Lore Society ser.5,v.3-4 1993-1994,p. 83 vol 5, )”  
 
Acum 3 ani am fost martor la un eveniment în care se încerca aplicarea unei noțiuni tradiționaliste rome la țiganii kashtale. Evenimentul se numește FESTIVALUL PAKIVALO și îi este închinat lui Nicolae Gheorghe. Dar Nicolae Gheorghe nu era rom...Adică festivalul urmărește declararea unei întregi grupe sociale rome netradiționaliste(Kashtale) ca și Rom Pakivale,doar pe ideea instruirii acestora la nivel înalt în școlile Gajikane(românesti). Partea bună a acestei tentative este că se încearca deschiderea înțelegerii romilor pentru majoritarii români. A fi Pakivalo-Onorabil, în societatea tradițională presupunea calități deosebite. NU POATE PAKIVALO FI ORICE ROM. Societatea romilor a fost și este stratificată pe trepte.Vorbim aici despre o veritabilă ierarhie.În vârf stă Rom-ul Pakivalo Acesta respectă reguli universal recunoscute ca fiind apanajul oamenilor onorabili, însa Rom-ul Pakivalo mai trebuie sa aibe APARTENENȚA GENETICĂ. Există aproape în toate grupurile rome o categorie aparte de romi. Aceștia sunt Romii Pakivale. Principiul pe care se claseaza ca fiind Pakivale(onorabili) este unul foarte vechi,fiind o cutuma. Romii Pakivale se casatoresc doar cu femei din neam de romi Pakivale. Pakivale-ii respectă legile bisericești,alegându-și un Sfânt Protector. Familia mea o are pe Sfânta Parascheva).De ziua sfântului se cheamă preotul și toți romii Pakivale la masa Pakiv-a onoarei Sfântului. Preotul sfințește masa și ia parte la discuții activ,împărtășind cunoașterea teologică minimă co-mesenilor romi. Fiecare familie de romi Pakivale respectă acest obicei în Caransebes. Fiecare membru al comunitații de romi Pakivale,urmează acest obicei, de a avea un sfânt protector și de a oferi o masă Pakiv în cinstea acestuia. La nuntă (abiav, în hindi și romani), masa se numește de asemenea Pakiv-a onoarei,pentru ca mireasa este Pakivali-virgină.Rom-ul Pakivalo respectă legile bisericești. Un rom Pakivalo respectă legile românești,muncește corect. Dacă un rom vrea să-și ia nevastă Pakivali, iar tatăl fetei află că acesta bea alcool,fură sau are orice tip de viciu, atunci nu primește mâna fetei. Aceasta este diferența dintre romii Pakivale și celelalte grupuri rome.  
 
Informația că a fi rom Pakivalo presupune apartenența la o linie genetica veche de romi Pakivale, poate fi extrem de iritant pentru anumiți romi și kashtale care doresc EXOTISMUL de a fi identificați în societatea româneasca ca fiind Pakivale,impunând un vechi concept de sanguinitate îintr-o cultura românească necunoscătoare a tradițiilor rome. Nu se poate ca un rom Kashtalo sa fie Pakivalo dintr-un singur mare motiv: nu face parte dintr-o linie genetică de Pakivale. Nu își poate demonstra originea. La romii tradiționalisti, identitatea o da descendența paterna. Deci,dacă romii kashtale nu știu cine le-au fost stramoșii nu pot fi Pakivale.Pot fi cel mult Kashtale Lache (buni), însa nu pot fi Pakivale!  
 
CATEGORII DE ROMI AUTENTICI CARE NU SUNT PAKIVALE PRIN GENETICA LOR  
În general toți cei care NU AU ÎN DIALECTUL LOR ROM cuvântul PAKIVALO, nu sunt din PAKIVALE. Și nu toți cei care au cuvântul Pakivalo în dialect, sunt și Pakivale, pentru că există și Lachivale/Lashe, Ashunde, Barvale, Thagar, Raikane...sunt multe categorii în ierarhie, dar DOAR categoria PAKIVALO este dată de GENETICĂ.  
 
Tu ce rom ești cititorule? Ești Lashio-BUN sau Pakivalo- genetic pur?  
 
De ce nu a fost Nicolae Gheorghe un Pakivalo?  
 
Citiți enormitățile lui Nicolae Gheorghe (N.G) într-un interviu acordat lui Iuliu Rostaș (I.R.):  
 
N.G.: Şi dacă poţi avea acces la resurse jucând cartea romilor e bine, pentru că la un moment dat toţi suntem romi. (Rom sau Tigan, pag 336)  
 
I.R.: Adică ţiganul nu poate fi om? N.G.: Ţiganul nu poate fi rom. Om, poate, da. Dar tolerat ca o specie, ca un fel de formă de sub-om, asta da! (Rom sau Tigan, pag 321)  
 
N.G.:Dacă o să mor, dacă dialoghez cu moartea constant, AŞ VREA SĂ MOR, CA OM, SAU CA ŢIGAN, dar n-o să pot să mor ca rom. (Rom sau Tigan, pag 328)  
 
N.G.:Adică nu sunt, nu mă calific ca rom şi atunci mă simt mai complet şi mai confortabil ca ţigan, în vernacularul românesc al termenului: vrând-nevrând, în felul în care am crescut, cuvântul ăsta e mai aproape de mine, precum zice o vorbă despre „cămaşa mai aproape de piele”. (Rom sau Țigan, pag. 328)  
 
Nicolae Gheorghe: Mama mea nu mă lăsa să mă amestec cu ţiganii lăieţi (aşa le spunea ea ţiganilor de cort) despre care zicea că sunt murdari şi „periculoşi”. Prima spaimă despre ţigani a venit de la mama mea şi mi-a inoculat-o profund, şi acum o trăiesc. (Rom sau Tigan , pag. 321)  
 
Cartea din care am spicuit poate fi citită online: http://www.fundatia.ro/sites/default/files/ro_124_Rom%20sau%20tigan.pdf  
----------------------------------------  
Autor: CÎRPACI MARIAN NUȚU, un rom a carui familie originează din satul Maciova, județul Caraș-Severin, sat dupa care și-au luat numele romii Machvaia. Ca dovadă că romii Maciovaia sunt din Caras-Severin cititi:  
 
 
In California Romani populations are found now at least in the Sacramento, San Francisco Bay, and Los Angeles areas. (Lacking other information about this, I infer it from http://www.lachurch.net 2005, the website of God’s Gypsy Christian Church in Los Angeles.) The Machvaia Rom group, originally from ROMANIA, is strongly represented in the Bay area, and numerous studies have been made of the life and customs of these Machvaia people. (These are reported in the Journal of the Gypsy Lore Society, Series 5, Volume 2, Number 1, February, 1992, pages 19-59, „Health and Illness Among the Roma of California,” by Anne Sutherland; Series 5, Volume 4, Number 2, August, 1994, pages 75-94, „Respect and Rank Among the Machvaia Roma,” by Carol Miller; and Series 5, Volume 7, Number 1, February, 1997, pages 1-26, „Luck: How the Machvaia Make It and Keep It,” by Carol Miller. Renamed Romani Studies in 2000, this scholarly journal is a prime source of information about the Roma. The website http://www.gypsyloresociety.org 2005 contains a sketch of American Gypsy Roma history as well as information about how to contact the society)  
 
Referinţă Bibliografică:
Pakivalo - o problema nouă / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2070, Anul VI, 31 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!