CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2068 din 29 august 2016        Toate Articolele Autorului

Unii unguri și germani au sânge țigănesc! Maria Tereza a vrut!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Împărăteasa Maria Tereza a dat 4 decrete privind civilizarea țiganilor. Ultimul dintre decrete (1773) interzicea căsătoria unui țigan cu o țigancă, și era încurajat mariajul cu cetățenii imperiului, mariajele mixe fiindsubveníonate. Toți copii romi sub vârsta de 5 ani erau smulși de lângă părinții lor și dați spre creștere unei familii de unguri. Copiilor le era asigurată educația, și erau mutați periodic de la o familie la alta, pentru a pierde contactul cu părinții lor. Rezultatul acestei politici a fost se pare de succes în regiunea Burgenland, copii nu se mai întorceau la părinții lor și se căsătoreau în familii ne-rome(2). Dar, dacă privim partea pecuniară a acestei politici, putem presupune că mulți cetățeni ai imperiului Austro-Ungar s-au căsătorit cu țigănci.  
 
Privind harta Imperiului Austro-Ungar, vedem că acesta includea zone importante...Putem presupune că mulți bărbați și-au dorit țigănci, mai ales că erau și plătiți. Motivul interzicerii căsătoriei țiganilor cu țigănci a fost că nu-și permiteau să-și întrețină copii. Într-adevăr, Maria Theresia era o virtuoasă. Ce virtute creștină îngăduie fie chiar unei Împărătese, să despartă copii de părinții lor? Richard Bright(3), scriitor englez care a vizitat Imperiul, mărturisește despre interzicerea căsătoriei romilor cu femei din propria lor etnie.Iată ce citim în articolul "De la robie la asimilare"(4): „Franaçois Vaux de Foletier povesteşte că, după ce au fost despărţiţi de copiii lor, ţiganii «au vîndut animalele şi uneltele pe care le primiseră, şi-au abandonat casele pentru a trăi din nou în corturi sau în bordeie, pentru a rătăci prin cîmpie ori a-şi căuta adăpost în munţi. Iar copiii care le fuseseră luaţi cu forţa evadau ca să li se alăture».”  
 
Maria Tereza a vrut ștergerea din istorie a culturii și limbii romilor. Cel ce era prins că vorbește limba romani primea 24 de bice. Acum trei săptămâni am întâlnit un țigan gabor bătrân care mi-a spus că a auzit în tinerețe de la strămoșii săi că Maria Tereza i-a forțat pe țiganii gabori să ia în căsătorie unguroaice. Era foarte trist, știind că romii gabori nu au sânge rom pur. Așa se explică pielea albă a romilor gabori. Ținând cont de aceste aspecte, ar fi bine ca etnicii unguri, nemți, români, cehoslovaci, și în general locuitorii moderni a ceea ce fost odată Imperiul Austro-Ungar să se gândească de două ori înainte de a batjocori sau ataca pe frații lor romi..cine știe or avea și ei sânge țigănesc?  
----------------------------------------------------------------------------------------------------  
Bright, Richard, Travels from Vienna through lower Hungary; with some remarks on the state of Vienna during the Congress, in the year 1814 published 1818  
(4) Emmanuelle Pons, De la robie la asimilare.  
 
Referinţă Bibliografică:
Unii unguri și germani au sânge țigănesc! Maria Tereza a vrut! / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2068, Anul VI, 29 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!