CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2055 din 16 august 2016        Toate Articolele Autorului

GELU DUMINICĂ ȘI “PURADEL”- O ETIMOLOGIE UITATĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnul Gelu Duminică este un cunoscut ONG-ist rrom care de fapt NU ȘTIE LIMBA ROMANI. Domnul Gelu Duminică dă etimologii UNGUREȘTI la cuvinte ȚÎGĂNEȘTI în ziarul Adevărul! Să luam una după alta afirmațiile domniei sale:  
 
“Cuvântul „puradel” nici măcar nu există în limba romani. Este un cuvânt de origine maghiară („purde”), folosit mai ales în secuime, a cărui semnificaţie este relativ aceeaşi, respectiv copil (cu variaţiuni „copil rom” sau „dezbrăcat/ă”). La noi, e „chavo”. Ştii, ca să înţelegi şi tu, îţi dau un hint: e fix ca în melodia aia, „Muro Chavo”, cântată de roackerul ălă cu barbă…” Etimologul Alexandru Ciorănescu prin academicianul Marius Sala îți răspunde domnule Gelu Duminică pe site-ul : https://blogulblog.wordpress.com/z-postari-pe-alte-teme-lingvistice/etimologia-unor-cuvinte-tiganesti-din-romana/  
 
puradel – copil de țigan  
 
phúrdel – respiră (3 sg) La naștere se striga „Phurdel!”, adică suflă, respiră, e viu. (Pamfil)  
 
Adică valahii auzind pe romi că strigă „PHURDEL”-„respiră!”, și văzînd și copilul, au legat cumva cuvîntul indian/rom PHURDEL de ideea de „prunc”, și a rezultat romînescul PURADEL, pentru că limba romînească nu are aspirata PH. Deci, PURADEL nu este UNGURESC! Vă asigur eu, domnule Duminică, eu un ROM VORBITOR NATIV. Chavo, substantivul pe care-l propune domnul Gelu Duminică pentru asimilare romînească, e cam greu să intre în romîneasca de București.  
 
Sursa pentru etimologia „substantivului unguresc“ PURADEL, este probabil Tudor Pamfile, căci așa scrie pe site-ul https://blogulblog.wordpress.com, care a preluat articolul de la http://www.historia.ro/articol.html?artid=4074. Sursa prima a etimologiei pare că a fost Tudor Pamfil.  
 
Gelu Duminică dixit:  
 
„Pirandi” nu însemnă altceva decât „curvă” şi te asigur că niciunul dintre organizatorii concursului nu îşi alegea nevesta de acolo! Pentru femeia romă, şi mai ales cea căsătorită, nu există decât termenul de „romnie”.  
 
Domnule Duminică, nu se spune ROMNIE, ci simplu ROMNI!  
 
Articolul domnului Gelu Duminică poate fi găsit la: http://adevarul.ro/news/societate/mic-dictionar-rasisti-1_57b326775ab6550cb8cfe857/index.html  
 
Cu speranța că mi-am adus raportul la khultura kashtaleilor, cu respecte un Rom hautenticî!  
 
Referinţă Bibliografică:
GELU DUMINICĂ ȘI “PURADEL”- O ETIMOLOGIE UITATĂ / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2055, Anul VI, 16 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!