CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2010 din 02 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

Gioconda cumpărată de un țigan, furată fiind de un român!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiind unul dintre puținii țigani devoratori de litere, am fost pus în situația de evaluator de Gioconda. Un prieten rom, Dacian pe nume, m-a chemat la el acasă cu un aer complice:  
 
-Hai la mine s-o vezi pe Gioconda cea originală de Leonardo da Vinci.  
 
Am tresărit, știind că Dacian terminase liceul. Oare cum de nu știa că este imposibil să fie furată Gioconda? L-am urmat, mânat de o curiozitate împletită cu îndoială. Acasă la el, într-o piviniță trona o copie a celebrei Gioconda. E drept, era pictată, dar nu tocmai bine. Dar suficient de bine ca să înșele un țigan. Însă autorul avusese bunul simț să scrie pe porțiunea de jos a pânzei, cu litere mari următorul avertisment COPIE DUPĂ GIOCONDA DE LEONARDO DAVINCI. Am avut proasta inspirație să-i zic adevărul:  
 
-Daciane, zic eu, asta nu e Gioconda originală, tu nu vezi că e o copie? Ce nu citești ce scrie aici? Ia citește!  
 
- Copie după Gioconda de Leonardo da Vinci, a citit Dacian cu voce tare, demonstrativă. Nu vezi Nuțule că este pictată chiar de da Vinci? Uite scrie clar numele lu da Vinci!  
 
- Daciane, scrie COPIE!  
 
-Și ce dacă scrie copie? E pictată de da Vinci! Nu-i vezi numele?  
 
Au urmat nesfârșite contraziceri. Argumentul meu, vizibil pe tablou, nu conta pentru pasionatul de artă. Dăduse pe tabloul celebru 10.000 de euro, înainte de Paști. Rămăsese fără nici un ban. Pictura venise la pachet cu o mașină de cusut Singer, pe care tot el m-a pus s-o verific, să văd unde are mecanismul de platină. Am încercat să-i spun că și asta este o vrăjeală răsuflată deja în România. Nu a mers. Dacian a crezut că a dat lovitura. Dar fiindu-i sădită nesiguranța în suflet, a apelat și la alți experți ca mine, care i-au spus aceleași lucruri. A crezut la sfârșit, când era prea târziu, că românul nu mai avea nici un ban din cei zece mii de euro. Întâmplarea pe care am așternut-o în scris este adevărată și datează din 2003. Îl cunosc și pe românul care l-a prostit pe țigan în așa hal. Se mai întâmplă ca și un țigan să fie înșelat de un român. De atunci, Dacian nu mai suportă pictura, a revenit la arta hautentică, manelele cântate de nume sonore cu ecouri de mezeluri.  
 
Referinţă Bibliografică:
Gioconda cumpărată de un țigan, furată fiind de un român! / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2010, Anul VI, 02 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!