CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2005 din 27 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Eliberarea țiganilor din robie se datorează generalului austriac Paar- schingiuirea țiganului Lupu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dezrobirea ca urmare a intervenției a armatei austriece  
 
Eliberarea romilor s-a produs ca urmare a schingiurii unui țigan de către stăpânul său. Îmi revine onoarea de a fi primul rom din istoria modernă a romilor care readuce pe scena memoriei colective numele celor trei protagoniști care au fost începătorii mișcării de eliberare a țiganilor din robie. Aceștia sunt țiganul Lupu, schingiuit de stăpânul său Ioniță Koroi, și generalul austriac Paar, care a intervenit la Ghica Vodă. Iată întâmplarea povestită de Theodor Codrescu(1) :  
 
"Cu ocasiunea publicărei acestui document, sunt dator a împărtăși cititorilor și cauza de aproape ce au îndemnat pe Grigorie Ghica Vodă să șteargă robia de pe facia Moldovei. Este în genere cunoscut că stăpânii țiganilor aveau drept de a'i tortura, fără ca autoritățile polițienesci, să poată a'i stavila; ei puteau să'i bată crud, să'i pue în coarne de fier, să'i lege cu lanțuhuri pentru vinovățiile ce ei ar fi făcut.In anul 1855 luna Noemvrie Spatarul Ioniță Koroi au legat cu lanțuh de gât și de unu copacu în grădină pe țiganul Lupu, acest nenorocit au început a răcni, țipa, striga, înjura, în căt se speria toți cei cetreceau pe strada Butu la vale. Intre trecători se nimeri și adiutantul Generalului Paar, Comandantu armatei austriece de ocupație; acesta se uită pintre zaplaji ca să vadă cauza unei așia văicărări. Indată ce el zări un omu legat cu lanțuhul de gât, se dusă rerpede la Comisie și denunțiă faptul; Comisarul îi respunsă că după legea civilă, stăpînul poate pedepsi pe țigan, fiind el afară din lege, și că el nu poate să'i deie nici un ajutor. Adiutantul nu se descurajiă, el alergă de a spune o așia atrocitate Comtelu Paar, care de îndată se îmbrăcă în toată uniforma sa, și ceru audiență de la Ghica Vodă. Acesta ascultă toată narațiunea Generalului austriacu, și îi promisă că se va folosi de acestă împrejurare, spre a desființa sclavia din țeară."  
 
Spicuim și din actul numit Nimicire a robiei din Moldova dat de Grigorie Al. Ghica VV, așa cum Theodor Codrescu îl citează în Uricariul săul la pagina 29, reprodus din Albina Românească nr. 59, anul 1848:  
 
"...singure principatele române au păstrat încă această urmă defăimătoare a unei societăți varvare! În principate singure, sclăviea face încă parte din ordinul social! O asemene anomalie nu trebuie, nici poate să mai esiste; o așa stare a lucrurilor este în nepotrivire cu sintele dogme ale religiei creștine, cu principiile de umanitate și cu vitalul interes de statu. Aceasta este o plagă a societății pe care trbue, nu să o ascundem, precum s'au fost cercat pănă acum, - căci este cu neputință, - dar să o vindecăm cu cât mai curând."  
 
Fragment din viitoarea mea carte "Rom sau Țigan"  
 
Contact naayram@gmail.com. Facebook ID> Baro Rom (Ulise)  
 
Bibliografie  
 
1-Theodor Codrescu, Uricariul Tomul al 10-lea, pag. 86 Iassi, 1888 Tipo-litografia Buciumului Roman.  
 
Referinţă Bibliografică:
Eliberarea țiganilor din robie se datorează generalului austriac Paar- schingiuirea țiganului Lupu / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2005, Anul VI, 27 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!