CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Citind cu interes și mare atenție paginile oferite în volumul ”PERSONAJE BIBLICE” de către fratele nostru întru credință, domnul Paulian BUICESCU – licențiat în Teologie, mi-am amintit cuvintele pe care un Bătrân le-a spus unui teolog ajuns în Athos: ”Un teolog? O frumoasă floare... artificială! cu puțin parfum pe deasupra... tot artificial!” (din mărturisirea Părintelui Placide Deseille, vorbind despre Ortodoxie). Da, acolo, la Muntele Athos, cu totul altfel față de la noi, cei de aici, se apreciază creștinul și adâncimea credinței din sufletul său.... Totuși, oriunde s-ar afla, un creștin trebuie să cerceteze Scripturile, să citească lucrările Sfinților Părinți, să cunoască Tradiția creștină, ba chiar să aibă o cultură laică. Dar acolo există tradiția Sfântului Munte, adică o Ortodoxie practică, o Ortodoxie a inimii, ceea ce aici, în noi și în jurul nostru, arareori și în foarte puține locuri s-a înrădăcinat...  
Poetul Paulian Buicescu nu poate face cu propriile sale puteri, cu exemplul vieții sale creștine, mai mult decât oricare confrate la fel de bine intenționat. Nu poate să arate prin viața sa că moartea a fost înfrântă. În schimb, poate aduce de unul singur cititorul mai aproape de biserică. Poate lămuri anumite aspecte, momente, întâmplări sau minuni despre care Sfânta Biblie vorbește, dar pe care cititorul nu le-a descifrat ori nu le-a înțeles exacta lor valoare. Din acest impuls lăuntric a trecut la masa de lucru convins că lucrarea de față poate fi un bun reper pentru semenii săi în a înțelege lucrarea lui Dumnezeu. Nu i-a fost ușor deși, trebuie să recunoaștem, este un domeniu în care excelează, este un foarte bun cunoscător al sensurilor adânci ale Bibliei, cartea de căpătâi a oricărui creștin ortodox care încearcă să se desprindă de sine pentru a se apropia de DUMNEZEU, pentru a înțelege toate lucrările Sale minunate și pentru a urma calea către mântuire.  
Firește, autorul a început această carte cu începutul, care nu putea fi decât numai și numai TATĂL, cu FIUL și cu DUHUL SFÂNT, TREIMEA SFÂNTĂ, după care a continuat, în ordinea creației, cu primul personaj biblic - Adam, omul - bărbatul făcut de DUMNEZEU ”după chipul SĂU”, căruia i-a urmat Eva, prima femeie, cea creată de DOMNUL pentru a fi ”dătătoare de viață”. Lor le-a zis Dumnezeu: ”Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți”. Începând cu acest moment nimeni și nimic în această lume nu poate zămisli urmași, nu poate asigura continuitatea actului de creație a lui DUMNEZEU. Savanții lumii sunt neputincioși în această direcție pentru că nici ei, adunați la un loc cu toată știința lor acumulată în mii de ani, nu pot descoperi o altă cale a procreației, nici chiar în condițiile globalizării la care se lucrează asiduu și în care această temă se pare că este urmărită și blamată cu mare atenție, dorindu-se a ne depărta de biserică, adică tocmai de acel reper prin care poporul român și-a asigurat, printre altele, continuitatea istorică a ființei sale naționale.  
Sunt numeroase personajele biblice, atât în Vechiul cât și în Noul Testament. Metodic, plin de râvnă și har, autorul le numește și le descrie, amintește locul, împrejurările și momentul în care ele apar în paginile Bibliei, dar și rolul pe care-l au acestea în lucrarea divină, oferind adeseori informații suplimentare importante. Consider că toate aceste elemente la un loc se constituie într-un puternic îndemn pentru cititor, mai ales în cazul adolescenților și tinerilor, dar și al celor maturi, înspre a redeschide ”Cartea Cărților” pentru a verifica realitatea și înspre a-și evalua propriile cunoștințe. Faptul că întregul conținut al acestui volum este conceput în versuri, este de natură a stârni curiozitatea. În plus, să recunoaștem că mai degrabă alege omul lectura în versuri, proza fiind de mare întindere, iar timpul fiind comprimat de ceva vreme. Nu este la îndemâna oricui să scrie poezie. Este și această lucrare un dar de la bunul Dumnezeu. Cu atât mai mult în cazul de față, unde textul tratat este oricând greu de înțeles doar la o primă citire. Majoritatea oamenilor au citit Biblia de nenumărate ori și încă nu au înțeles-o deplin decât după explicațiile cuprinse în predici.  
  
Pentru domnul Paulian Buicescu se pare că acest demers este deja obișnuință. Cunoscute sunt prefețele de carte lucrate în această manieră. Adevărat, dat fiind faptul că avem multe nume biblice izvorâte din diferite limbi, precum amintește și autorul lucrării de față, nu putem avea pretenții ca versurile să fie perfecte și categorisite într-n anume fel. Întâlnim și rime imperfecte ori măsură inegală la unele versuri, dar nu acest aspect este esențial, ci explicațiile date fiecărui nume biblic în parte și veridicitatea acestora. Ori, la acest capitol, domnul Paulian Buicescu excelează.  
Va tresălta sufletul meu de bucurie când voi afla că această carte poate fi citită la oricare din bibliotecile municipiului Slatina, inclusiv în cele ce aparțin școlilor. Știu că în unitățile de învățământ nu sunt condiții prielnice pentru această disciplină. Religia este marginalizată, copiii și adolescenții beneficiind în această direcție doar de educația și îndrumarea părinților. Din nefericire, sfânta Biblie nu se găsește în casele tuturor. Influența nefastă a perioadei comuniste din România încă este simțită, iar internetul îndepărtează tineretul, în special, de Biserică. Printre noi sunt mulți oameni care au fost botezați în Biserica Ortodoxă, dar care au cam uitat să și creadă ortodox. Au cam uitat că sunt membri deplini ai Bisericii celei Una, Sfinte, Sobornicești și Apostolești, adică ai Trupului lui Hristos. Din varii motive s-au îndepărtat de Biserică și au început să uite că prin Taina Sfântului Mir au primit Pecetea Darului Sfânt și prin Sfânta Împărtășanie cu Trupul și Sângele lui Hristos se unesc cu EL, devenind mădulare ale Trupului Său.  
Tocmai de aceea apreciez în mod deosebit preocuparea și râvna domnului Paulian Buicescu – autor de poezie creștină și profesor de religie – în a scrie și a publica volumul de versuri intitulat PERSONAJE BIBLICE, pe care-l felicit și îi doresc să aibă succes deplin cu ocazia lansării de carte!  
În aceeași măsură apreciez conținutul și calitatea deosebită a coperților acestei cărți, inspirat lucrate de către domnul Geo Pițulescu, Redactor la ”Ziarul de Olt”.  
Fie ca munca lor să fie de de ajutor sufletelor creștinilor ortodocși!  
  
  
Marian MALCIU  
- Slatina -  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2696, Anul VIII, 19 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!