CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Antologie >  

Inedit și plăcut

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INEDIT ȘI PLĂCUT  
 
Inedit și interesant este acest grupaj de poezii aparținând domnului Cristian CRUTI.  
Inedit, pentru că nu am citit aceste versuri, pentru că nu le-am întâlnit și pentru că îmi par a fi neobișnuite, depărtate de stilul cunoscut mie.  
Interesant, pentru că observ o abordare originală a unor teme aproape neexplorate, dar care atrag atenția cititorului. Pe de altă parte, îmi permit să afirm că unele imagini, descrieri ori trăiri sunt oarecum bizare. Cu atât mai mult sunt demne de atenție și nu cred că vor dezamăgi vreun cititor, mai ales că metaforele și figurile de stil, chiar dacă nu se află în risipă, sunt folosite cu suficientă lejeritate...  
Deși sunt puține poezii în acest grupaj, întâmplător sau nu, autorul simte nevoia să abordeze un anumit fel de esențialism, chiar dacă pare a fi utopie sau, simplu, o experiență personală, la prima vedere.  
Iată, bunăoară, în poezia ”Nesățioasa”:  
”M-am sărutat cu moartea/ Și mi-a plăcut veninul/ Ce-l scutura în mine odată cu suspinul/ Și cu durerea care îmi amintea divinul/ Din care trupul meu și-a cam tras partea.”... sau: ”Hai la cafea!/ De doua veșnicii n-am mai băut una împreună...” (Cafeaua de seară), precum și aici: ”Eu - tacere abis,/ Tu - cerul nescris,/ Eu - ochi sideral,/ Tu - OMMM primordial (Reîntoarcerea oglindirii) și nu numai.  
Cât se poate de firesc, ca oricare poet care se respectă, Cristian Cruti abordează iubirea în versurile sale, dar cât se poate de original. Este mlădios, se strecoară printre cuvinte, momente și descrieri, pasional și răbdător, uneori nemulțumit și impulsiv, reușind ca într-un spațiu destul de mic să ofere adânci trăiri și mari dorinți ce nu întotdeauna sunt agreate ori înțelese.  
Răsare soarele, iubito, pe/Buzele tale fluide”... și, din aceeași poezie: ”Doar o stație am făcut lângă/ Pleaopele tale/ Să-ți șterg de pe gene roua/ Sau lacrima”, dar și: ” Mă doare/Viața,/O simt,/O trăiesc./Tu ți-o dormi,/Tu ți-o zâmbești.../La revedere, iubito! (Bună dimineața, gară!)  
Expresiile ori cuvintele folosite adeseori de către autor nu sunt dintre cele mai obișnuite în versurile de dragoste, nu sunt șabloane, deși iubirea, se zice, se manifestă în același fel (!). El, poetul, nu este robul obișnuinței, ci vine cu noutăți și subtilități care să-l detașeze de mulțime: ”Te-ai înserat, iubito,/ E noapte între/Sânii tăi goi de mângâieri,/Săruturi,/Tactilități febrile./Pandantivul doar își mai face/Ecou între ei.”... sau... ”Jur împrejurul copselor și gleznelor tale/Vulcanizate aiurea prin pat,/Sensibilități nocturne înfășor pe sânii tăi/Șoptind incantații tantrice” (Risipire).  
Ei bine, pentru hazul cititorului, am ales să ofer un alt gen de exprimare: ”-Lasă-mă jos!/ Lasă-mă jos!/Vezi că îmi iei praful!/Și se va ridica în aer/Și se vor face iarăși nori/De praf și de gânduri și/de imagini și de amintiri/și de..,/- Nu țipa că te sparg!/Stai naibii aici!/Voiam doar să văd buzele.” Ei bine, nu vă grăbiți să râdeți! Este vorba exact despre ceea ce exprimă titlul poeziei: ”Cană uitată”...  
Cristian Cruti iubește poezia și scrie cu sufletul, în general vorbind. Inspirația sa este bogată, darul de a scrie este generos, iar rodul gândului adânc este oferit în vers liber, dar care, așa cum ați putut observa deja, are adeseori curgere, continuitate, armonie, grație ritmului atent impus de autor. Nu acesta este stilul său. L-am cunoscut prin poezie în vers clasic pe internet, dar cu atât mai mult mă bucur să constat că apelează cu succes la versul liber. Totuși, iată că printre cele zece poezii îl regăsesc, poate că tocmai pentru a fi credibilă afirmația anterioară: ”Dar tot mai vreau să îți adii în plete,/Lacteea Cale să-ți aștern sub șoapte.../Iubito ce-mi surâzi cu aripi de egrete,/E prea târziu, este... mă risipesc în noapte...” (Iubito, ce-mi zâmbești)  
Sper ca antologia de poezie în care vor apărea versurile sale să se bucure de aprecierea publicului, iar în cuprinsul acesteia lucrările despre care am făcut vorbire să fie lecturate și apreciate la adevărata lor valoare.  
Succes deplin, prietene Cristian Cruti!  
 
Marian Malciu  
- Vicepreședinte al Filialei Olt a L.S.R. -  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Inedit și plăcut / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2502, Anul VII, 06 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!