CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

BLESTEMUL CREATORILOR DE ARTĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Citind și recitind versurile pe care poeta Olguța Luncașu Trifan le înfățișează cititorilor sub titlul VIBRAȚIILE SUFLETULUI ÎN RONDEL, încep să înțeleg și să mă conving că poezia sa, arta literară în general, dar și oricare operă de artă, sunt și rămân strictul produs al unei personalități. Domnia sa, asemenea autorilor de proză, poezie ori teatru, pe care i-am citit în decursul a zeci de ani, nu poate fi asimilată diverselor curente de gândire estetică, morală sau națională. Ca cetățeni doar, toți aceștia, inclusiv poeta în cauză, sunt produsul societății în care s-au născut și au crescut, dar nu și arta zămislită de ei, deși creația în sine oglindește starea reală a acelei societăți ...  
  
Simplitatea și sinceritatea creațiilor sale, țesătura sufletească deosebită - oglindită în poeziile publicate ori pregătite pentru a-și lua zborul către publicul larg - o îndepărtează cu hotărâre de prozaic. Nu afirm că respectă cu sfințenie toate regulile prozodice existente, dar nici nu o pot acuza că ascunde nepoeticul în rime. Liricul poeziei sale este cât se poate de original și direct, iar dacă o parte din creațiile sale sunt ori par a fi patetice, mai întâi trebuie să observăm că sunt poezii adevărate, intim comunicante cu umanul. În ele există parfumul propriilor sale căutări și frământări și este prezentă autenticitatea sentimentelor și zborul liniștitor al spiritului său.  
  
Cu alte cuvinte, autoarea se înscrie cu demnitate pe orbita comună a creatorilor și transmițătorilor de poezie care au convins că aceasta este un mod de a fi al omului. Cred că toți oamenii sunt receptivi la poezie, dar nu toți sunt și creatori. Poeții adevărați au forță de penetrație peste a tot ceea ce poate influența viața omului. Ei pătrund în trecut, prezent și viitor, depășind granițele locale, naționale și istorice. Sunt receptivi la fenomenul poetic cu mult înainte de a primi impulsul muzei existente deja și de a începe să creeze propriile versuri și să le transmită. Poeta Olguța Luncașu Trifan a acumulat o anumită experiență de viață, a cernut învățăturile primite în timp și a cugetat adânc înainte de a se hotărî să scrie și să publice. Firește, inspirația a avut și are un rol ce nu poate fi neglijat, dar la toate cele subliniate anterior îmi permit să adaug că ea este, altfel spus, un dar divin. Poeta a conștientizat izvorul acestui dar neprețuit, nu l-a irosit, ci l-a șlefuit pentru ca mai apoi să facă ”dar din dar”, mânuind cuvintele cu lejeritate și folos pentru semenii săi.  
  
În acest scop domnia sa a ales pentru volumul de față o poezie scurtă cu formă fixă, la care numai două rime sunt permise, cunoscută sub numele de Rondel. Evoluția rondelui în timp este spectaculoasă, dar nu face obiectul discuției de aici. Important este faptul că poeta a ales să se dedice rondelului format din 13 versuri (trei catrene și un vers cu rolul de refren în primele două și în finalul poeziei). Nu a renunțat la alegerea sa din cauza structurii rigide, a rigorilor impuse mărețului rondel. Este, din punctul meu de vedere, o alegere prin care cinstește pe toți acei mari poeți care au excelat în domeniu și de la care a căpătat învățătură, în cazul de față fiind vorba, în special, despre Alexandru Macedonski. Este, dacă vreți, o aplicare prin extensie a celei de a cincea porunci: ”Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.” (Ieșirea, 20,12)  
  
Rondelurile doamnei Olguța Luncașu Trifan sunt poezii simțite, trăite și inspirate, nu fabricate pentru a lua ochii cititorului sau ai criticului, unde temele preferate sunt cu iz existențial ori filozofic. Domnia sa scrie din suflet și pentru suflet. Publică pentru că simte nevoia să transmită semenilor rodul creației sale. Convingerea sa intimă este că are ceva de spus și trebuie să exprime acel ceva. Și nu greșește, îmi permit să afirm.  
  
Pentru a-și realiza visul cercetează, analizează, înțelege și interpretează foarte bine starea societatății în care trăiește. Cunoaște și participă la salturile calitative ori la convulsiile acesteia, dar și la bucuriile și neîmplinirile semenilor, la dramele sau la elanul lor către mai bine, către fericire. Tocmai de aceea, poate, dorește și insistă să ofere poezie bogată în formă și culoare, în ritmuri vesele ori triste, rime săltărețe sau imperative, în funcție de tema abordată și scopul propus. În același timp, Olguța Luncașu Trifan este preocupată, încearcă și reușește să imprime rondelului un plus de muzicalitate și sensibilitate, exactitate și, totuși, flexibilitate. În ciuda riguroaselor reguli de respectat, metafora și alte figuri de stil nu sunt văduvite, ci abundă cu seninătate și originalitate. Mai mult decât atât, domnia sa îndrăznește și reușește să folosească rima interioară la o parte din rondelurile sale. Nu este vorba despre acel tip de rimă subordonată ideii de a face cuvintele din interiorul versului să rimeze, ci despre folosirea aceleiași rime atât la final de vers cât și la mijlocul acestuia. Pentru edificare, vă ofer versurile ce urmează și vă propun să recitiți poeziile din care le-am extras.  
  
”Suflet, tainică furtună, în trup dorul mi-l adună,
Îl chinuie de o vreme şi l-afundă în dileme.” (Rondel Tainic) ... și aici:  
  
”Sus, pe colină, maică senină  
  
Lasă-n frunzare mărgăritare...  
  
Vântul suspină, iar luna plină  
  
Străluce-n zare şi în altare...” (Rondel trecerii), sau aici:  
  
”Arde dorul şi topeşte inima care iubeşte,  
  
N-are milă şi nici teamă, rugile nu-i ia în seamă,  
  
Focul rău şi-l înteţeşte şi durerea îi sporeşte,  
  
N-are tată şi nici mamă când puterea îşi proclamă. (Rondel cu dor)  
  
Se pare că tocmai din acestea izvorăște emoția poetică, iar în cazul de față ea este de ambele părți: creator și lector. Poeta este pătrunsă de emoție prin însăși natura inspirației de moment și prin trăirea intensă a bucuriei oferită de finalizarea dorită, iar cititorii trăiesc propria lor emoție, care izvorăște din cuvintele, muzica și mesajul purtat de vers.  
  
Toate aceste aspecte o aduc și o păstrează pe doamna Olguța Luncașu Trifan mereu aproape de cititori. Marcați de emoția poetică, aceștia îi caută toate formele de poezie în care s-a exprimat. Sunt interesați de sfaturile introduse subtil în versuri, de realele învățături existente în pildele transmise și doresc să identifice propriile sale opinii raportate la o situație sau alta de viață. De unde se înțelege că este nevoie acută de repere și modele! Cu alte cuvinte, domnia sa este considerată lider spiritual în cercul foarte larg de prieteni virtuali, dar și reali. Acesta este ”blestemul” adevăraților creatori de artă și ai liderilor de opinie...  
  
Referinţă Bibliografică:
BLESTEMUL CREATORILOR DE ARTĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2423, Anul VII, 19 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!