CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

”RUGINOASA” - o carte document (opinia unui ziarist.)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu toate că-l cunosc personal de puțin timp, mai precis de când am fost invitat să particip la ședințele Ligii Scriitorilor Români – filiala Olt, scriitorul Marian Malciu m-a surprins în mod plăcut, chiar aș putea zice că m-a uimit cu lucrarea sa monumentală ”RUGINOASA – Istorie, credință și cultură”, o carte de referință nu numai pentru istoria zonei Ruginoasa dar chiar și pentru spiritualitatea, cultura și istoria națională.  
 
De o calitate tipografică de excepție, bogat ilustrată cu imagini color la finalul cărții, tiparul fiind asigurat de Editura AIUS PrintEd din Craiova, volumul – foarte consistent cu cele 300 de pagini – încântă cititorii prin bogăția de informații, multe inedite sau mai puțin cunoscute publicului larg. Structurată pe trei capitole distincte, dintre care capitolul al treilea este cel mai vast ca întindere și bogăție de informații, cartea se bucură de o pertinentă prezentare și prefațare din partea prof. Gheorghița Durlan (alias Georgia Landur Vintilă) din Teleorman și a preotului protopop Pavel Postolachi din Pașcani.  
 
Afirmam mai sus că această lucrare este monumentală nu numai ca întindere, ci mai ales prin bogăția de informații și prin munca titanică ce a presupus cercetarea arhivelor, a altor lucrări de specialitate și a altor surse. Însă, departe de a cădea în stereotipie și a fi un simplu tratat de istorie, lucrarea rezidă un farmec aparte și prin redarea unor scene savuroase de peregrin din nordul Moldovei și de pelerin la Muntele Athos, cu dialoguri și descrieri pitorești de oameni și locuri.  
 
Adevărată monografie a localității Ruginoasa, ale cărei istorie, credință și cultură sunt pe larg și temeinic prezentate, cu documente de arhivă, lucrarea rezervă un spațiu vast și unor tulburătoare ipoteze despre religia și crediința vechilor daci, de la Zamolxis și până la creștinism.  
 
Pe de altă parte, scriitorul Marian Malciu, colonel în rezervă și deci om al armelor, dovedește o nedisimulată admirație față de colonelul Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii Principatelor Române și făuritorul statului suveran român, pe care-l consideră un mare patriot. Ceva în genul unor autor români sau străini care au realizat tomuri întregi despre marele geniu militar Napoleon Bonaparte, primul împărat al Franței, cel care a înfăptuit o serie de reforme în toată Europa, valabile și astăzi.  
 
Cartea denotă o interferență a perioadelor istorice trecute și mai recente, autorul reușind performanța de a face să stea de vorbă la Ruginoasa trecutul cu prezentul și cu viitorul într-un mod atât de luminos și armonios. Comunitatea Ruginoasei, cu prezentarea Bisericii, a Palatului Cuza, a centrului Cultural, a Școlii și oamenilor locului, este portretizată cu un deosebit farmec și-n culori variate, prin istoria, credința ei, a culturii materiale și spirituale a acestui loc încărcat de istorie.  
 
Volumul poate fi considerat și un jurnal de călătorie prin Bucovina și alte meleaguri moldovenești, cititorul având posibilitatea de a vizualiza mental pitorești ținuturi și oameni deosebiți cum este părintele Pavel Pavel, prezbitera Maria Pavel, o familie de o sensibilitate deosebită sau alții.  
 
Scriind simplu și curgător, pe înțelesul și al cititorilor nu foarte elevați, Marian Malciu are meritul să ilustreze, într-o singură lucrare, momente importante ale vieții oamenilor din Ruginoasa și nu numai, adevărate pagini de istorie, credință și cultură.  
 
RUGINOASA – Istorie, credință și cultură” este valoroasă carte ce poate fi o lucrare de referință și, deci, foarte utilă și necesară în orice bibliotecă.  
 
Autor,  
 
Valentin CIUREA  
- Director fondator al ziarului MAXIM Puls – Slatina, Olt.  
 
Notă:  
Materialul de mai sus a fost publicat în numărul 121 al ziarului ”MAXIM Puls” din 26 aprilie 2016, după ce a fost susținut cu ocazia lansării de carte în cadrul ședinței Cenaclului ”Dumitru Caracostea” al Filialei Olt a L.S.R./ aprilie 2016.  
 
Referinţă Bibliografică:
”RUGINOASA” - o carte document (opinia unui ziarist.) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1993, Anul VI, 15 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!