CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

UMORUL LA EL ACASĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Precum se confesează chiar aici, Nicolaie Dincă a trăit mult în lumea satului, în care s-a şi născut de altfel, acolo unde a observat verva limbajului rural, pe care a folosit-o cu încântare, fără să renunţe la perfectul simplu, „ca orice oltean get-beget” care se respectă. Şi acum, la destul timp de când a părăsit satul, foloseşte limbajul urban ori, mai bine spus, exprimarea literară, doar în situaţii oficiale, profesionale, dar în majoritatea scrierilor sale se exprimă cu lejeritate în acel limbaj însuşit de mic copil, pe când învăţa să vorbească.  
În prezentul volum de proză scurtă, cu un titlu care deja atrage atenţia - VINDECĂTORUL DE PROŞTI, avem ocazia să citim povestiri exact aşa cum ştie domnia sa să le exprime cel mai bine, poate, aşa cum au vorbit străbunicii, bunicii şi părinţii săi, aşa cum vorbeşte lumea satului şi azi, când cosmopolitismul încearcă să niveleze vorbirea românului şi să-l atragă înspre folosirea pe scară largă a mijloacelor tehnice moderne de comunicare. În cele 22 de povestiri (proză scurtă) refuză să fie indiferent faţă de tradiţiile, de cultura şi interesele locului de baştină, ale ţării, în ultimă instanţă, dornic să păstreze toate aceste elemente, să le reactualizeze pentru prezent şi viitorime. Iar eu, din acest punct de vedere, îl apreciez în mod deosebit pentru că, orice s-ar spune, în limbajul popular sunt ascunse sevele limbii româneşti, care a fost şi rămâne, de-a lungul timpului, extrem de bogată şi de frumoasă.  
Aşa se face că în acest volum de proză umoristică ne ţine aproape de vocabularul sătenilor, de cuvintele şi expresiile în care ei îşi exprimă o multitudine de sentimente curate şi de bune intenţii menite să corecteze anumite comportamente deviante ale unor semeni, dar şi să păstreze umorul caracteristic românului, acel umor fin, lipsit total de răutate, care l-a ajutat să depăşească multe situaţii critice, durei şi neîmpliniri, neajunsuri şi presiuni de tot felul din partea celor puternici ai zilei şi nu numai.  
 
Autorul are o dexteritate aparte, un talent nativ demn de admirat, în a „boteza” diferitele personaje, astfel că numele lor induc cititorului anumite trăsături temperamentale şi de caracter ale acestora. Desfăşurarea acţiunilor în ritm alert ori domol, proprie fiecărei situaţii în parte, este construită exact pe „croiala” acestor eroi, astfel încât cititorul să pătrundă cu siguranţă în lumea lor, în trăirile interioare ale acestora, să simtă umorul ascuns printre cuvinte, dar şi pildele ori învăţăturile pe care domnul Nicolaie Dincă le strecoară cu abilitate.  
Întâmplările relatate sunt caracterizate de realism profund. O parte dintre acestea sunt culese cu răbdare şi atenţie de la şezători şi alte evenimente ale satului sau, prin atentă observaţie, din viaţa de zi cu zi a semenilor săi, iar o altă parte sunt preluate din povestirile acestora ori trăite de autor sau izvorâte din bogata sa imaginaţie. Important este faptul că sunt relatate cu aplomb, neştirbindu-le cu nimic originalitatea.  
Aparent, unele expresii par a fi „bolovănoase” sau cioplite cu barda, în timp ce altele pot fi înţelese ca vulgarităţi, deşi, aşa cum s-a observat în alte lucrări umoristice scrise şi puse în scenă de către acelaşi autor, au fost savurate şi aplaudate de public. Oricum ar fi, Nicolaie Dincă îşi asumă riscul de a le folosi aşa cum sunt ele în realitate, convins fiind că, în caz contrar, şlefuindu-le şi prezentându-le în formă literară, toate acestea şi-ar „pierde din putere şi farmec, s-ar goli de trăire şi de haz”, precum subliniază domnia sa în „Cuvântul autorului”. Sunt întru totul de acord. În plus, reţin atenţia prin a sublinia că o parte din textele cuprinse în culegerea de povestiri umoristice VINDECĂTORUL DE PROŞTI, ar putea fi puse în scenă, având succesul asigurat. Bunăoară, „Vindecătorul de proşti”, „Amicul meu ziarist”, „N-o să-ţi vină să crezi” şi „Vama oltenească” pot urma altei piese („Despre ameni și câini”), inspirată din altă întâmplare adevărată) care a fost savurată de publicul din mediul rural, dar şi de cel din oraşele care nu s-au rupt definitiv de viaţa satului.  
 
Nicolaie Dincă, prolific autor de poezie, proză şi dramaturgie, dar şi actor cu reale virtuţi scenice apreciate în numeroase apariţii pe scene româneşti şi de dincolo de graniţă, poate fi asemuit, fără teamă că exagerez, regretatului actor de teatru şi film - Amza Pelea, creatorul personajului „Nea Mărin”. Este un om de acţiune, plin de vervă, dinamic şi expresiv, iubitor de neam şi ţară, creator de excepţie în societatea literară a Slatinei şi nu numai. Am convingerea că nu se va opri aici.  
Îi doresc succes deplin în activitatea de creaţie şi îl recomand cititorilor cu deplină încredere şi căldură sufletească!  
 
P.S.  
Pentru că am amintit mai sus titlul unei piese de teatru - DESPRE OAMENI ȘI CÂINI, vă aduc la cunoștință că va fi rejucată în ziua de 26 mai 2016 pe scena Teatrului ”Eugen Ionesco” de la Centrul Cultural Slatina, orele 20.00, precum și a doua zi, orele 9.00, gratuit, pentru pensionarii municipiului. Veți fi primiți cu brațele deschise și veți pleca din sală mai ușori, eliberați de gânduri negre, cu zîmbetul pe buze...  
 
Marian Malciu  
 
Referinţă Bibliografică:
UMORUL LA EL ACASĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1961, Anul VI, 14 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!