CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

ŞTIRI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pătruns de gerul ce se lăsase încă din noaptea ce abia trecuse, îi dârdâiau mâinile pe ziarul încreţit şi el, poate, de frig. Nu răspundea la puţinele semne de salut. Era adâncit în gânduri. Doar când îl trase vecinul de mânecă tresări şi se uită speriat la el.  
- Ce-ţi veni omule? Îţi arde de glume?  
- Parcă… aşa puţin, că te-am văzut pironit în meditaţie adâncă.  
- Ba, să crezi tu! Sunt treburi mai grave, vecine…  
- Şi, chiar atât de grave? Mergi în casă şi meditează, omule!  
- Nu pot… Acolo consum şi, înţelegi mata, că dacă nu am venituri să plătesc căldura…  
- Ei, chiar aşa!  
- Păi, da, chiar aşa! Ştii că nu produc nimic. Nu am serviciu de 15 ani de zile. Nu că n-aş vrea, omule, dar nu am unde să muncesc. La vârsta mea, nu mai am căutare…  
- Şi?! Din ce trăieşti, vecine, că eşti inginer? Nu am ştiut până acum că…  
- Cu mila Domnului, mă ajută copiii. Ei mă întreţin. Slavă Domnului că-i am!  
- Bine, bine, dar de ce-ţi faci sânge rău?  
- Cum adică, de ce? Nu citeşti ziare, nu asculţi la radio şi nu vezi la televizor?  
- Păi…, crede-mă că nu! Sunt îmbâcsit de ce citesc şi de ce aud. Politică. Dar proastă rău, bre! Mincinoasă.  
- Aha! … Înţeleg…. Mă impozitează tehnocraţii ăştia, după mintea lor întortocheată…  
- Cum? Păi, dacă n-ai venituri…. Ori ai firmă, ceva… asociaţie sau lucru la negru…  
- De unde, Doamne, iartă-mă, să am? Nu am nimic, omule! Sunt sărac, muritor de foame… Noroc am cu copiii, că…  
- Da, asta am înţeles, dar… dacă nu ai niciun venit, nu ai impozit, vecine!  
- Să crezi mata. Uite, ia şi citeşte! Sunt obligat să plătesc impozit la stat, la asigurările lor de sănătate, mama lor de ipocriţi…  
- Păi…, cum adică? Suntem în aceeaşi oală, răspunse vecinul tulburat, cu voce ştearsă, desfăcându-şi fularul din jurul gâtului. Nu mi-au eliberat cardul de sănătate, nu mă primesc doctorii, deşi plătesc la asigurările astea de patruzeci de ani încoace, adăugă după secunde lungi de tăcere.  
I-a întins ziarul şi i-a pus degetul pe titlul din a doua pagină. L-a privit lung până a terminat de citit şi, când să-i asculte părerea, nu a mai avut cu cine să vorbească. Vecinul plecase imediat, înjurând printre dinţi şi pocnindu-se cu palma peste fruntea ce abia se zărea sub căciulă:  
- F… mama lor de hoţi nenorociţi! Băga-i-aş în p…. mamii lor de imbecili, cu ministerul lor cu tot! Tehnocraţii lu' peşte, lua-i-ar dracu' să-i ia!!  
Dezamăgit, plecă şi el, mototolind ziarul. La primul coş de gunoi, se opri, scuipă cu toată obida pe ziar şi înjură mai abitir ca vecinul, când îl aruncă, scârbit de viaţă şi de mai marii ţării…  
 
Referinţă Bibliografică:
ŞTIRI / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1865, Anul VI, 08 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!