CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Comentarii >  

DIN IUBIRE PENTRU COPII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru mine nu este de mirare că doamna Vera Crăciun, cunoscută publicului cititor graţie volumelor de poezie şi de proză publicate anterior, vă înfăţişează o nouă cărticică dedicată, în primul rând, copiilor, dar şi adulţilor, mamelor în mod special. „Dimineţi de copil” a fost citită de mine cu aceeaşi plăcere pe care am simţit-o la toate celelalte volume şi, cred eu, am fost privilegiat să o citesc printre primii cărora a încredinţat-o ori, poate, chiar primul…  
Remarc, în mod deosebit, că autoarea scrie o asemenea carte într-o perioadă în care copilăria, această etapă a vieţii fiecăruia dintre noi, riscă să nu mai rămână o amintire de suflet pentru toată viaţa. În afara faptului că este ori trebuie să fie pentru totdeauna cea mai frumoasă perioadă a vieţii noastre, copilăria este etapa la care revenim adeseori pentru a ne reîncărca „bateriile”, pentru a ne reaminti să zâmbim şi să visăm ori să ne încredinţăm că totul este posibil, pentru a reuşi să trecem, mai apoi, peste multele praguri ce ne pun rezistenţa psihică, morală ori fizică la grele încercări. Este aidoma unei întoarceri la rădăcini. Suntem, din nefericire, martori ai zbuciumului sufletesc (şi nu numai) existent în multe familii de români. Observăm, la tot pasul, copii rămaşi fără supravegherea părinţilor, lipsiţi de bucuria de a se trezi dimineaţa în braţele mamei, sub mângâierile şi sărutările ei, fără să simtă mirosul de pâine caldă scoasă din cuptor ori prăjită la aparatul electric sau pe plita sobei…  
Vera Crăciun, trecând prin amintirile despre mama sa, care nu a avut parte de o copilărie prea fericită, a îndrăznit să o înfăţişeze, parţial, sub titlul „Mura”, o carte dedicată, cel puţin aparent, numai copiilor, iar acum, iată, îndrăzneşte să ne înfăţişeze „Dimineţi de copil”, pentru că domnia sa este mamă şi bunică, pentru că ştie cât de mare este nevoia multor copii să simtă apropierea mamei şi atunci când ea se află departe, chiar foarte departe, la muncă, pentru a agonisi acolo un puţin pe care, în ţară, nu mai are condiţii să-l agonisească, să asigure nevinovatelor odrasle un trai cât mai decent cu putinţă, educaţie şi învăţătură…  
 
Dimineţile de copil trebuie să fie „dimineţile cu surâs de mamă”, precum subliniază autoarea, trebuie să înceapă cu „sărutul plin de iubire al mamei”, pentru că ea, MAMA, trebuie să fie „lângă copil” şi „în toată fiinţa” lui, în momentul trezirii din somn al micuţului, pentru că Femeia-Mamă este cea mai înaltă expresie a umanităţii. Numai în aşa condiţii creştem şi educăm generaţiile viitorului! Computerele, cu tot ce pot oferi ele pentru jocul şi distracţia copilului, cu toate filmele şi scrierile deloc inspirate şi orientate pe anumite vârste, telefoanele mobile super-sofisticate, motoretele ori maşinile de orice fel, nu pot înlocui dragostea de mamă, nu pot egala niciodată grija ei permanentă în tot ceea ce înseamnă creşterea şi educaţia copilului…  
Aici intervine cu lejeritate sensibilitatea femeii-mamă-creatoare de literatură pentru copii. Pe lângă o temeinică înţelegere şi cunoaştere a vieţii la vârsta copilăriei, Vera Crăciun pune în scriere întreaga sa capacitate de a transmite căldură sufletească şi iubire, adică cel mai de preţ dar pe care omul îl are încă de la naştere, primit fiind de la divinitate. Ea nu-şi iroseşte acest dar, ci îl transmite cu forţă semenilor săi, inclusiv micuţilor, îl oferă cu deosebită dragoste acestei delicate vârste, prin cuvântul său îngrijit, bine ales şi folosit. Autoarea aduce lumina şi căldura soarelui pe obrajii copiilor, în ochii şi în sufletul lor curat, făcându-le dimineţile frumoase.  
 
Aşa cum a demonstrat în toate celelalte volume, autoarea preţuieşte, la cel mai înalt nivel, iubirea. Este vorba de iubirea faţă de părinţi şi bunici, iubirea împărtăşită în familie, iubirea faţă de copii în orice situaţie şi în toate etapele vieţii lor, dar şi iubirea faţă de Creatorul suprem şi de tot ce El a creat şi a făcut. Florile ori răsăritul de soare, cerul sau curgerea lină a unui pârâiaş, zborul păsărilor călătoare, joaca animăluţelor de tot felul şi aşa mai departe, sunt subiecte prin care răsfaţă cititorul de orice vârstă ar fi el.  
În aceeaşi manieră a procedat şi în această cărticică, acordând o la fel de mare atenţie în folosirea cuvântului, mai ales că şi în proză, nu numai în poezie, Vera Crăciun foloseşte cu talent metafora şi multele figuri de stil specifice literaturii de orice fel. Poate că, tocmai de aceea nu intenţionez să intru în amănunte, să descriu micuţele şi plăcutele povestiri. Las întreaga plăcere cititorului. El trebuie să descopere şi să aprecieze. El este suveranul!  
În schimb, îndrăznesc să recomand copiilor, dar şi părinţilor şi educatorilor, această carte. Nu vor fi dezamăgiţi.  
 
Pentru autoare, sincere felicitări şi inspiraţie divină înspre editarea şi publicarea altor multe volume de proză şi de poezie, pentru toate vârstele!  
 
Marian MALCIU  
 
Referinţă Bibliografică:
DIN IUBIRE PENTRU COPII / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1695, Anul V, 22 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!