CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CHEMAREA DESTINULUI, un roman socio-psihologic cu final dramatic (1)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul încă este la fel cum a fost. Este încă brutal, violent, agresiv, avid, competitiv. Şi...a construit o societate după aceste trăsături”. (Krishnamurti)  
 
Mai întâi, a fost “Femeia, eterna iubire” apoi, “Ispita”… De data aceasta, Marian Malciu, vine răscolitor de dur, declanşând un film social real, pe care puţini autori de romane au îndrăzneala să-l evoce. Îşi asumă riscul şi este prezent la scene de o intensitate maximă, cu rezonanţă dramatică şi revoltătoare, dar ştie să aducă în toată această fărădelege socială, frânturi de bucurie, firave raze de soare.  
Cu multă măiestrie, autorul ne portă într-o lume pustie şi sfâşiată, unde plăcerea şi dorinţa sunt principalele elemente care ucid iubirea şi respectul de sine. Sunt distruse identităţi prin violul fizic, dar şi prin cel psihic. Folosind cu uşurinţă tehnicile narative şi monologul interior, îndeamnă personajele spre introspecţia propriilor sentimente pentru a reda stări zguduitoare, nelinişti şi indignare în faţa unui destin nemilos.  
Când un copil suferă, părinţii mor în fiecare clipă câte un pic; tot de-atâtea ori, Dumnezeu le dă puterea să lupte cu toate relele pământului. Mama şi tatăl Iulianei, o adolescentă frumoasă, elevă de liceu, au trăit momente de disperare atunci când fata lor s-a pierdut în drumul său de la liceu spre casă. Răpită de un individ cu antecedente, Iuliana este bătută, violată, umilită şi sechestrată cu intenţia de a fi oferită ca desfătare trupească şi altor bărbaţi lipsiţi de scrupule. Părinţii fetei, se lovesc în căutarea dreptăţii de poliţişti corupţi, incompetenţi, de un sistem juridic cu grave abateri de la lege. Va fi reţinut şi judecat un alt bărbat în locul vinovatului.  
Nepăsarea celor care reprezintă legea, este combătută uneori de personaje pozitive care pun suflet în a găsi pe adevăratul făptaş al violului şi agresiunii fizice. Comisarul Olaru, este unul dintre cei de la care aflăm, direct, erorile ce se petrec în rezolvarea acestui caz: “Are fapta, are autorul, cere instanţei reţinerea, îl declară pe Breazu învinuit şi demarează cercetarea penală! Foarte simplu pare la prima privire... Oare chiar nu înţelege că unele chestiuni nu se potrivesc absolut deloc?”.  
După ce Iuliana recunoaşte că cel declarat vinovat nu este făptaşul, din nou se instalează incertitudinea. Apare următoarea victimă în persoana iubitei celui condamnat pe nedrept, cea care a crezut în nevinovăţie şi a angajat un avocat pentru apărare. Istoria se repetă. Femeia este răpită şi dusă în acelaşi loc unde, cu ceva timp în urmă, Iuliana a suportat durere şi umilinţă. Bestia umană, recurge la violenţă, foloseşte un vocabular vulgar şi băutura ca mijloc de stimulare a pornirilor inumane. De data aceasta, destinul alege. Femeia hotărăşte să se salveze cu orice risc şi reuşeşte declanşarea judecăţii nescrise. Cele din urmă clipe ale bărbatului i-au fost împovărate de “spovedania” unui om care, protejându-l din motive de nimeni bănuite, numai de el ştiute, i-a schimbat firul vieţii, începând cu moştenirea genetică implantată prin procesul creaţiei săvârşit în păcat: “Nu muri, băiatu’ tatii. Eu… eu am greşit, băiatule. Că eu… eu am obligat-o pe mă-ta… Ea n-are vină, să ştii…Demult… am ameninţat-o că-l bag pe Vasile… că-l bag în puşcărie şi… şi am prins-o în grajd… la iesle... M-a pedepsit Dumnezeu, băiatule…Da, băiatule… eu sunt tatăl tău. Să mă ierţi, băiatule… dacă poţi!”  
Vinovatul, se stinge la fel de sălbatic pe cât i-a fost dat să trăiască… “Capul i-a căzut cu bărbia pe capota maşinii pe care-i zăceau mâinile întinse ca într-o ultimă îmbrăţişare… Sângele i se scurgea încet din trupul zobit şi, odată cu el, i se scurgea şi viaţa în zăpada ce nu reuşea să îngheţe bine şi nici să spele urmele ultimei halte din calea destinului…” Judecata a fost dreaptă? Poate că da…Dar, nu omul legii a fost cel care a hotărât, ci destinul… acea lege nescrisă a cerului… o dreptate dură, o pedeapsă definitivă. Cazul a fost închis.  
Marian Malciu cunoaşte bine sisetmul juridic românesc şi, din acest motiv, cu multă uşurinţă aduce în cuprinsul romanului personaje din rândul poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi avocaţilor. În toată această agresivitate umană, autorul strecoară momente de viaţă plăcute, bucurii sufleteşti intense, clipe de tandreţe, iubiri împărtăşite. Cu o cochetărie ştrengărească, se furişează în viaţa liceenilor şi ne face cunoscută frumuseţea, dar şi curăţenia sufletească şi trupească a tinerilor.  
Romanul, are valoare socială şi psihologică. Tehnica autorului aducând procedee de o mare fineţe în conceperea actelor din această scriere, dă cititorului prilejul de a găsi o lectură atractivă, plină de acţiune, de intrigi, o luptă reală a omului nou ca produs al societăţii în care trăieşte. Suspansul este împins spre final când punctul culminant devine exploziv prin adevăr şi dreptate.  
Marian Malciu, este şi va rămâne un scriitor al prezentului, un mare cunoscător al omului în societate, un sensibil în faţa frumuseţii feminine, un poet al iubirii, un etern trubadur al tinereţii, un om în credinţă cu dragoste pentru adevăr şi dreptate. Acum ceva timp în urmă, am îndrăznit să citeasc un singur rând scris de Marian Malciu… şi m-am trezit prinsă în “plasă”. De atunci, cu fiecare nouă carte, ştiu că îmi va face bucurie şi din acest motiv, l-am declarat ca fiind unul dintre scriitorii preferaţi.  
Vă invit să descoperiţi între rândurile acestui roman, o lume reală, plină de acţiune şi emoţie, cu imagini şi stări intense, captivante. Este lumea în care trăim, dar prinşi fiind în capcana ei, nu suntem capabili să facem atenţie tuturor evenimentelor. Romanul de faţă, poate fi un studiu de caz cu valoare morală şi educaţională. Marian Malciu, este un observator excelent şi un povestitor iscusit.  
 
Lectură plăcută!  
 
Gabriela Petcu  
redactor cultural “Curentul Internaţional” http://curentul.net/  
2009  
 
NOTĂ:  
Aceasta este prefaţa romanului CHEMAREA DESTINULUI, pe care, date fiind solicitările venite din partea unor cititori, am hotărât să-l repostez aici, în spaţiul generos oferit de revista Confluenţe Literare – creată de cunoscutul iubitor şi creator de literatură Octavian Lupu. Am menţionat: REPOSTEZ, pentru că a fost dat publicităţii acest roman AICI, începând cu ziua de 6 octombrie 2011. Presupun că nu reuşiţi să-l descoperiţi în arhivă...., deşi... este greu de crezut!  
Chiar dacă erau numai două sau trei solicitări, luam această hotărâre. De ce, oare? Pentru că respect toţi prietenii incluşi în listele mele din spaţiul virtual, dar este cât se poate de firesc să-mi îndrept atenţia, în special, asupra acelora care mi-au solicitat prietenia, pentru a avea posibilitatea să lectureze creaţiile mele literare, inclusiv pe cele publicate pe suport de hârtie. Printre aceştia sunt, obligatoriu, acei autori de literatură a căror prietenie am solicitat-o eu, dorind să am acces la scrierile lor. Este normal, din punctul meu de vedere. Este util schimbul de experienţă, benefic tuturor, chiar şi în acest fel, în scopul îmbunătăţirii şi perfecţionării stilului propriu, înspre realizarea unor lucrări tot mai bune, mai reuşite sub aspect calitativ, de către fiecare dintre noi. Mă exprim în acest fel, deoarece cred că în spaţiul virtual nu trebuie să fie vorba numai şi numai de aşa numitul proces de socializare...  
Legătura dintre noi va fi mijlocită de paginile pe care le avem pe Facebook, dar nu doresc să mai deranjez pe nimeni prin mesaje de aducere la cunoştinţă a episoadelor postate. Am avut “reclamaţii” în acest sens. Doar trei, dar am simţit iritarea ori dezacordul prin “tăcerea” totală a altor persoane care au primit mesajele mele. Nu voi exemplifica, dar doresc să fiu bine înţeles: NU am intrat în spaţiile virtuale doar pentru a socializa! Scopul principal este literatura, răspândirea acesteia, fie proză ori poezie. Nimeni nu este OBLIGAT să citească ori să comenteze, dacă nu-i place ori nu are nimic de spus, dar nici eu nu sunt obligat să accept prietenia acelora care nu doresc decât să aibă cât mai mulţi “prieteni” în listă, eventual persoane cunoscute public, pentru că, repet, nu în acest scop folosesc spaţiul virtual!  
Nu doresc să-mi irosesc timpul cu conceperea şi expedierea mesajelor. Voi posta doar în spaţiul grupurilor al căror membru sunt. Cei care doresc să lectureze romanul ori alte scrieri, mă găsesc aici, periodic, cel puţin o dată pe săptămână, precum şi în pagina personală din facebook...  
 
ATENŢIE!  
În această scriere se folosesc cuvinte sau expresii vulgare!  
Nu este un pericol social... Ele subliniază caractere ale personajelor şi sunt folosite la tot pasul în jurul dumneavoastră, chiar şi în spaţii publice...  
 
Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi pentru înţelegere!  
Toate cele bune, cu zile senine în casă şi-n suflet, cu dragoste şi împliniri!  
 
Cu prietenie şi consideraţie,  
Marian Malciu  
 
Referinţă Bibliografică:
CHEMAREA DESTINULUI, un roman socio-psihologic cu final dramatic (1) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1619, Anul V, 07 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!