CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

ANCHETĂ PRINTRE CITITORI, AUTOR ION n. OPREA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista culturală formează oamenii?  
 
În cadrul Festivalului internaţional de literatură şi traducere (Filit) Iaşi- 2014, una din dezbaterile organizate s-a referit la Jurnalismul cultural în epoca new-media, desfăşurată în a doua zi a FILIT, sub bagheta revistei de cultură contemporană TIMPUL – serie nouă – la pupitru Daniel Şandru care, invitându-i pe scena primitoare de la aula Bibliotecii Universitare “Mihai Eminescu” din Iaşi pe Carmen Muşat, redactorul-şef al revistei Observator cultural, Alexandru Lăzescu, preşedinte la Ziarul de Iaşi, fost şef al Televiziunii Române şi autor al revistei „22”, Marius Chivu, scriitor şi publicist, George Bondor, lector universitar ieşean şi Daniel Cristea-Enache, critic literar şi frecvent publicist, a pus în discuţie tema cuprinsă în ACTUALITATEA manifestării.  
 
Jurnalismul cultural românesc s-a deprofesionalizat, aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii la care au fost prezenţi sute de tineri, printre care şi puţini vârstnici, între cei din urmă şi subsemnatul care am trăit perioada când jurnalele româneşti editau la două săptămâni sau lunar pagina culturală a periodicului, dar şi organizau întâlniri ale scriitorilor cu cititorii din zonă, stimulând citirea cărţii autohtone sau străine, cu restricttiile de mult cunoscute…  
 
Calitatea jurnalismului a scăzut atunci când cultura nu a mai stat la baza alcătuirii ştirii, pentru că domeniul a fost parazitat politic, a susţinut Carmen Muşat; lipseşte informaţia culturală, nu avem o prezenţă la nivelul aşteptărilor, a fost de părere Alexandru Lăzescu; jurnalismul cultural este o profesie din care omul trebuie să şi trăiască, dar dat fiind tirajul mic al vânzărilor acestora, mulţi ziarişti s-au refugiat din cotidian la revistele culturale, unde şi aici constatăm involuţii, a spus Daniel Cristea-Enache; am o părere proastă despre revistele culturale, ele nu servesc cititorilor, ci sunt locul de exprimare a orgoliilor celor care le-au alcătuit. Scriitorii s-au pierdut în publicistică în loc să scrie cărţi- este convingerea lui Marius Chivu care lucrează la Dilema.  
 
Dacă despre jurnalismul cultural a existat unanimitate că s-a deprofesionalizat, pierzându-şi conţinutul de calitate, care e important în domeniu, în ce priveşte revistele culturale părerile s-au divizat. Cred că trebuie să ne scoatem din cap că o revistă culturală trebuie să formeze oamenii. O revistă culturală nu formează pe nimeni. Noi facem aceste publicaţii fără să ştim exact ce vor cititorii de la noi, a susţinut cu convingere Marius Chivu. De aceeaşi părere a fost şi Alexandru Lăzescu: noi creatorii trebuie să ne adaptăm, nu cititorii, a argumentat conducătorul de publicistică şi literară.  
 
Opiniile celor mai sus citaţi nu-s singulare, adesea se susţine: presa, cultura în general, televiziunea, nu sunt tribune de formare şi educare, ci doar de informare, de dezvăluire… -Cum să le argumentezi necesitatea educării, a formării prin presă, prin mass-media?  
 
-Mi-a răspuns aşteptărilor Carmen Muşat pe care am auzit-o: nu cred că presa trebuie să ofere doar ce vrea publicul, ar fi comod şi un ascunziş pentru noi, o scuză, publicul trebuie şi ridicat, nu trebuie să coborâm noi prea jos, la el, pentru că astfel ajungem în prăpastie, ne prăbuşim! Trebuie să producem lucrări cu conţinut local de calitate dacă vrem să avem o presă bună, a susţinut-o pe Carmen Muşat şi pe subsemnatul, Daniel Cristea-Enache…  
 
Chiar, stimaţi conducători de reviste literare şi cititori de literatură, revista culturală pe care o editaţi sau o citiţi, fie şi rar, „formează sau nu oamenii, vă ajută cu ceva?”  
 
Eu când le citesc mă bucur şi mă simt crescând, măcar sentimental,informational, cultural. Dar dumneavoastră? Spuneţi-vă cuvântul!  
 
Ion N. Oprea  
 
Răspunsurile pe 2-3 pagini primite cu argumentele conducătorilor de reviste sau de la cititori, însoţite de fotografiile lor, până la 15 martie 2015 vor fi publicate într-un volum antologic de autori, din seria .  
 
Materialele pot fi trimise pe email: anysoara.dumitrescu@gmail.com  
 
sau i.n.oprea32@gmail.com, iar prin poştă – Ion N. Oprea, Splai Bahlui malul drept nr. 8A, sc. B, apt 10, Iaşi.  
 
Vă aşteptăm părerile.  
 
Referinţă Bibliografică:
ANCHETĂ PRINTRE CITITORI, AUTOR ION n. OPREA / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1398, Anul IV, 29 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!