CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Cosmin Pataliu         Ediţia nr. 3751 din 08 aprilie 2021        Toate Articolele Autorului

Câteva informații despre epidemia de gripă din perioada interbelică
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cea mai mare epidemie de gripă din istorie s-a petrecut în anul 1918: „Estimările numărului de morți au ajuns undeva între 20 și 50 de milioane în întreaga lume, numai în Europa înregistrându-se peste două milioane și jumătate.”(Simon Jenkins, Scurtă Istorie a Europei De la Pericle la Putin, București, ed. Litera, 2019, p.280.)  
 
Se consideră că noua epidemie de gripă, numită coronavirus a ucis peste două milioane de oameni în întreaga lume. Diferența dintre gripa spaniolă și coronavirus este considerabilă.  
 
În timpul războiului și în perioada interbelică au existat și alte boli care au afectat populația: holera, ciuma, febra tifoidă, dizenteria.  
 
Despre gripa din perioada discutată ne vorbește doctorul Alexe Sulica:„Forma de gripă actuală prezintă și ea forme grave; implicații mortale, dar mai rare decât cele din toamna lui 1918 și în special se observă la adulți complicații mai grave decât la copii și chiar durata boalei și a convalescenței este mult mai lungă la cei dintâi”(Gazeta Transilvaniei, 21 martie 1920, p.1.)  
 
Gripa a continuat să afecteze viața populației din spațiul românesc și în perioada interbelică. În anul 1926 o epidemie de gripă a izbucnit la Chișinău.  
 
În orașul Arad, gripa spaniolă a omorât peste 100 de oameni în luna ianuarie și 107 oameni în luna februarie, (anul 1920). Marea parte a victimelor erau adulți cu vârste între 20 și 40 de ani.  
 
S-au căutat cauzele acestor nenorociri și s-au găsit cauze reale și cauze imaginare.  
 
Biserica avea o versiune diferită față de a medicilor. Astfel reprezentanții bisericii vedeau în epidemie o pedeapsă divină:,, Vă atrag speciala atențiune (...) la cea mai importantă chestiune: căsătoriile clandestine și nevrîstnice, încheiate fără binecuvântarea bisericii și fără încheierea măcar a căsătoriei civile. Dacă gripa spaniolă seceră vieți omenești, azi și în viitor cum a secerat în anul 1918, și cum seceră actualmente, este o pedeapsă de la Dumnezeu ” (Foaia Diecezană, 7 august 1927, p.5.)  
 
Referinţă Bibliografică:
Câteva informații despre epidemia de gripă din perioada interbelică / Marian Cosmin Pataliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3751, Anul XI, 08 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Marian Cosmin Pataliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Cosmin Pataliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!