CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Cosmin Pataliu         Ediţia nr. 3655 din 02 ianuarie 2021        Toate Articolele Autorului

Dușmanii Geto-Dacilor De la Imperiul Persan la Imperiul Roman
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă de la începuturile istoriei au existat războaie.Civilizațiile antichității aveau atât dușmani reali cât și dușmani imaginari, spre exemplu dacii aruncau cu săgeți spre cer pentru a alunga norii.  
 
Acest scurt material își propune să enumere dușmanii reali ai geto-dacilor. Încă din neolitic și din epoca bronzului liniștea locuitorilor din spațiul carpato-danubiano-pontic a fost tulburată de populații migratoare. Relațiile cu noii veniți erau la început încordate, lupte violente au fost purtate între autohtoni și migratori. Apariția sciților în zonă a fost o altă surpriză nedorită.Insecuritatea provocată de migrația unor noi popoare a provocat strămoșilor noștrii spaime puternice. Dar după primele contacte, relațiile cu migratorii se schimbau în bine.  
 
Din păcate nu avem multe informații despre geto-dacii. Știm cu ajutorul informațiile, pe care le avem din sursele istorice, că geto-dacii au avut mai mulți dușmani. Mai întâi aflăm că Imperiul Persan a trimis ,în secolul VI î.H., o puternică armată împotriva sciților.În drumul său, armata persană a trecut prin teritoriul Bulgariei de astăzi, iar apoi prin teritoriul Dobrogei de astăzi. Geți dobrogeni spre deosebire de vecinii lor au atacat persanii. Datorită avantajului numeric și armamentului superior persanii au obținut o strălucită victorie.  
 
În secolul V î.H. geții au luptat cu Regatul Odrizilor. După lupte grele, geții dobrogeni au fost ocupați de odrizi. Un secol mai târziu, geții dobrogeni au luptat cu sciții. Strămoșii noștri au obținut victoria. În secolul III. î.H. , geți au luptat cu macedoneni. Regele get Dromichetes a reușit să îl înfrângă pe diadohul Lisimah. În secolul II î.H., regele Oroles a înfrânt bastarnii.  
 
În scurt timp au început conflictele cu Imperiul Roman. Geții și dacii au organizat atacuri de jaf. Aceștia atacau teritoriile cucerite de romani, de multe ori în alianță cu alte neamuri vecine. La sfârșitul secolului II î.H. au atacat provincia Macedonia. Unul dintre marii lideri ai Dacilor a fost Burebista. Acesta a organizat expediții de jaf în Tracia. Marele rege a înfrânt, după anul 60 î.H., celți, boi, taurizi, scordiscii. În anul 55 î.H. a cucerit cetățile vest pontice. În anul 48 î.H.Burebista se implică în războiul civil dintre Cezar și Pompei. Aliatul lui Burebista, Pompei a fost înfrânt. Regarul lui Burebista s-a dovedit a fi o construcție efemeră, lipsită de instituțiile necesare pentru a supraviețui. Lăcomia și tentația prăzii l-a determinat pe regele Burebista să urmărească extinderea teritorială și prea puțin organizarea administrativă. După moartea lui Burebista, marele său regat s-a împărțit. Au urmat la sfârșitul secolulu I î.H lupte cu romanii în Dobrogea. Expediția de jefuire a Moesiei, provincie romană a dus la un conflict direct între daci și romani. Din conflictele cu împăratul roman Domițian, regele dac Decebal a obținut o pace avantajoasă. Venirea pe tronul romei a unui nou împărat în anul 98, a dus la izbucnirea unui nou război cu dacii. Împăratul Traian, mare strateg și concător militar, a văzut în regatul Dac un mare pericol. Văzând că puterea acestora crește a pornit un război împotriva dacilor. Au avut loc astfel 2 războaie, 101-102 și 105-106. Războaiele au fost câștigate de romani, iar Dacia a devenit provincie romană.  
 
Referinţă Bibliografică:
Dușmanii Geto-Dacilor De la Imperiul Persan la Imperiul Roman / Marian Cosmin Pataliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3655, Anul XI, 02 ianuarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Marian Cosmin Pataliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Cosmin Pataliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!