CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  
Autor: Marian Cosmin Pataliu         Ediţia nr. 3522 din 22 august 2020        Toate Articolele Autorului

Portretul unui comunist obișnuit: Apostol Ion
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În timpul revoltei din Ungaria din 23 octombrie 1956, România s-a dovedit cel mai activ aliat al Uniunii Sovietice, gest care a fost apreciat.[ G.Ionescu,Coummunism in Roumania 1944-1962,Oxford University Press,1964,p272] Tocmai de acea autorităţile române s-au simţit îndreptăţite să pună problema retragerii trupelor sovietice din România. A sugera un asemenea lucru asa de curând după moartea lui Stalin, era un act de extremă cutezanţă.[ Dennis Deletant,România sub Regimul Comunism,Fundaţia Academică Civică,Bucuresti,2010,pp145-146]  
 
Hruşciov nu putea face acest lucru datorită situaţiei internaţionale din acel moment, dar o va face la 24 mai 1958 când şovieticii îşi anunţă retragerea. Totusi în Ucraina se menţinea un număr mare de trupe gata să intre oricând în România în caz de necesitate.[ Ibidem,p147] Pentru a conpensa retragerea sovietică si pentru a menţine controlul de partid, Gheorghiu Dej a aprobat introducerea imediată a unor măsuri de securitate internă.Prin decretul numărul 318 din 21 iulie 1958 noile infracţiuni ce atrăgeau pedeapsa cu moarte, sunt introduse.  
 
În toamna anului 1958 sunt aplicate primele sentinţe de condamnare la moarte pentru noile crime.[ G.Ionescu,Coummunism in Roumania 1944-1962,Oxford University Press,1964,p290] Prin aplicarea acestor noi măsuri creşte drastic numărul deţinuţilor politici, astfel că în ianuarie 1958, erau în număr de 6 211, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, numărul lor ajunsese la 10 125.[ Dennis Deletant,România sub Regimul Comunism,Fundaţia Academică Civică,Bucuresti,2010,p149] Aceasta era situaţia din ţară, când Apostol Ion şi-a început ́́ ́ viaţa comunistă ́ ́. Apostol Ion s-a înscris în Partidul Comunist în anul 1958.El se născuse la 29 ianuarie 1939, în comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa, părinţii erau ţărani cu gospodărie mijlocie, avea un frate si patru surori.Fratele era contabil, membru de partid, surorile lucrau la C.A.P. Se căsătorește si are o fică. Soţia Angela, este contabil la radio-televiziune si membru de partid, de asemenea sora soţiei este membru de partid.[ Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nr.A\78,f2]  
 
Observăm cum partidul a acaparat totul chiar si membrii familiei, aceasta este o caracteristică importantă a comunismului, după cum si structurile de partid dobândesc trăsăturile unui partid stat. Astfel se stabileşte o ideologie oficială si dominantă, concomitent cu înregistrarea unui mare număr de indivizi în partidul comunist[ Cristian Ionescu,Regimuri politice contemporane,All Beck,Bucuresti,2004,pp.88-90]. În 1981-1986 ocupă funcţii mai înalte, fiind secretar adjunct al comitetului de partid din indeprinderile de comerţ exterior, apoi director al direcţiei de organizare personal, învăţământ si redistribuire din cadrul ministerului industriei alimentare si al achiziţionării produselor agricole, în mai 1986 este ales secretar al consiliului de partid pe miniştri.  
 
Este decorat cu ordinul si medalia R.S.România.[Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nr.A\78,f1 ] Dar a începu de la funcţii mai mici, astfel în 1969 era promovat instructor teritorial al Comitetului de Partid al sectorului şapte, iar după un an este admis la academia ́ ́Ştefan Gheorghiu ̀ ̀, unde a urmat Facultatea de Știinţe Politice.În momentul terminării acesteia îndeplinește un an funcţia de secretar al comitetului de partid din unităţile comerciale ale sectorului şapte. În anul 1975 îndeplineste funcţia de instructor teritorial, iar în 1976 este şef al secţiei organizatorice a comitetului de partid din sectorul şapte.[ Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nr.A\78,f2]  
 
Apostol Ion a lucrat un timp si în industria de motoare. În 1977, inteprinderile industriale aveau un personal de 496 869, iar suprafaţa de teren ocupată de aceste inteprinderi totaliza circa 2000 de hectare.[ Constantin C.Giurescu,Istoria Bucureştilor,Vremea,Bucuresti,2009,p431] Cea mai importantă ramură, atât ca pondere în totalul producţiei, cât si ca numă de muncitori, este industria construcţiilor de masini, Apostol Ion jucând un rol si aici, fiind angajat matriţer﴾economist﴿ în 1956 după ce a terminat cursurile profesionale a Întreprinderii de motoare electrice din Bucuresti. A lucrat la această înteprindere cinci ani. Este evidenţiat pentru rezultate bune începute în muncă, si este ales un an membru în birou, si apoi trei ani secretar al organizaţiei U.T.C din secţie. În 1961 este scos din producţie si încadrat instructor al U.T.C, sector sapte. Concomitent a urmat liceul la curs seral. În 1966 ajunge membru al Comitetului de partid al sectorului sapte, iar în 1969 deputat în consiliul popular al aceluiasi sector.[Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nrA\78,f2 ]  
 
Prin modul cum este descris Apostol Ion în dosar realizăm si portretul membrului de partid: ́ ́S-a preocupat permanent pentru cunoasterea si însuşirea hotărârilor de partid si de stat ̀̀ ̀; ̀ ̀dă dovadă de spirit revoluţionar si este permanent preocupat de aplicarea principiului muncii şi conducerii colective. ́ ́;[Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nrA\78,f7 ] ́ ́s-a preocupat continuu pentru ridicarea conţinutului muncii politico-ideologice ̀ ̀.[ Arhivele Naţionale ale României,CC al PCR,secţia cadre,nrA\78,f2] Nu stim cât era Apostol Ion de apropiat de acest portret, dar asta era viziunea comunistă despre omul comunist, mereu interesat în problemele de partid, si de aplicarea principiilor ideologice comuniste.  
 
Este clar că portretul este exagerat, dar astfel ni se prezintă în viziunea comunistă portretul omului de partid. Ca secretar cu propagandă, el se ocupa cu controlarea mijloacelor de comunicare si făcea parte din aparatul represiv, orice altă doctrină fiind înlăturată. Susţinea cultul personalităţii, si inclusiv în producţie implica ideologia. Apostol Ion trebuia să controleze si să dirijeze opinia publică a maselor, încercând să pătrindă până în adâncul minţii fiecărui individ, pentru că asta însemna propaganda comunistă.  
 
,,Retorica monumentelor, atât cele materiale, cât si cele care foloseau structuri sematice metaforice si hiperbolice, era genul de mijloace de propagandă care vizau imortalitatea, în primul rând a măreţiei unui conducător. Dirijarea canalelor de comunicare se făcea spre centrul informaţiei , procesul căpătând un caracter unidirecţional, prin atragerea atenţiei asupra păstrării autonomiei si independenţei câştigate prin revoluţia clasei muncitoare ́ ́.[ Tiberiu Troncotă,România comunistă propagandă si cenzură,Triton,Bucureşti,2006,pp21-22] Tiberiu Troncotă descrie astfel ceea ce trebuia să facă un responsabil pe propagandă: ́ ́Adepţii trebuiau ghidaţi şi controlaţi, iar pasivi conformizaţi. ̀ ̀[ Ibidem,p27]  
 
Referinţă Bibliografică:
Portretul unui comunist obișnuit: Apostol Ion / Marian Cosmin Pataliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3522, Anul X, 22 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Marian Cosmin Pataliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Cosmin Pataliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!