CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  
Autor: Marian Cosmin Pataliu         Ediţia nr. 3379 din 01 aprilie 2020        Toate Articolele Autorului

Despre Carol al II-lea
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este atât de lesne pentru noi să criticăm acțiunile marilor personalități. Dar câți dintre noi am reușit să înfrângem tentațiile? Cărui tânăr nu îi plac femeile? Și dacă băieții îndrăgesc fetele de ce să-l criticăm pe regele Carol al II-lea?  
 
Împăratul Marcus Aurelius ar fi procedat altfel. Dar câți dintre regii lumii se pot compara cu acest împărat? Câți dintre noi se pot compara cu marele stoic?  
 
Revenind la regele Carol al II-lea, putem împărți viața acestuia în patru etape:  
 
-Prima etapă poate fi caracterizată prin fuga de responsabilități și ignorarea protocolului. Carol a dezertat din unitatea militară de la Târgu Neamț, s-a căsătorit cu Zizi Lambrino, încălcând statutul Casei Regale. Participând la funeraliile reginei-mamă Alexandra, în Anglia, a plecat fără să se conformeze protocolului și a fugit cu Elena Lupescu în anul 1925(https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-a-invins-carol-al-ii-lea-clasa-politica-romaneasca)  
 
-A doua etapă începe în anul 1930, moment în care Carol se întoarce în țară și preia conducerea statului. În perioada aceasta a sprijinit acțiunile exerne pentru păstrarea păcii, a echilibrului european și pentru păstrarea granițelor. Se formează o camarilă regală. Această etapă se sfârșeste în anul 1938.  
 
-A treia etapă se încadrează cronologic între anii 1938-1940. În această etapă Carol al II-lea instaurează o monarhie autoritară. În această perioadă agitată, România pierde teritorii însemnate.  
 
-A patra etapă se încadrează între anii 1940-1953. Regele a fost nevoit să părăsească țara și a murit în exil.  
 
În timpul lui Carol al II-lea România a atins cel mai înalt prag de dezvoltare economică și au fost construite „cămine culturale, biblioteci sătești, muzee (...) și s-au pus bazele Fundațiilor Culturale Regale ale României ” (Nicolae C. Nicolescu, Enciclopedia șefilor de stat ai României, București, ed. Meronia, 2007 p.90)  
 
La sfârșitul materialului am să prezint aprecierile istoricului Keith Hitchins cu privire la domnia lui Carol al II-lea: „În ciuda promovării riguroase a dezvoltării economice și a sprijinului generos acordat instituțiilor culturale, ca și inteligenței și talentului de organizator, el a reușit să ruineze edificiul politic pe care cei doi predecesori ai săi se străduiseră să-l edifice”(Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României, București, ed.Corint, 2014, p.380)  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre Carol al II-lea / Marian Cosmin Pataliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3379, Anul X, 01 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Marian Cosmin Pataliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Cosmin Pataliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!