CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  
Autor: Marian Cosmin Pataliu         Ediţia nr. 3319 din 01 februarie 2020        Toate Articolele Autorului

Glume din prima jumătate a secolului XX
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Revista Furnica octombrie 1915  
 
Un provincial venit în București ca să vadă cu ochii lui cum stăm cu războiul, se plângea deunăzi lui Popescu:  
 
-Orașul nostru este plin de cerșetori toată ziua trebuie să stai cu mâna în buzunar și numai să dai.  
 
-Chipurile eu am scăpat de ei.  
 
-Cum așa?  
 
-Păi să vezi: fică-mea cea mare , aia pe care cred s-o mărit până în crăciun, urmează la o școală de menaj și face practică acasă. Tot ce a gătit ea am dat cerșetorilor să mănânce. După o săptămână unul nu a mai călcat în curtea noastră.  
 
 
Toată lumea se plânge că nu are koks pentru iarnă! Ce-i trebuie României cărbuni când în jurul său are atâta foc gratis?  
 
La pețit (banc din Vâlcea 1909)  
 
1932 Dela fraţii noştri din Muntenia : snoave, glume, ghicitori -revistă  
 
Au plecat unii la pețit la o fată..... Aici, au făcut ce au făcut și a doua Duminică au și luat-o. Au pus-o în căruță și ..pleacă spre casă. Dar până să plece fata i-a spus mamei:  
 
-Mamă dă-mi măsura[ O ulcea cu care obișnuia să bea țuică  
 
] după căminete de unde este troaca cu dovlete  
 
Și mumăsa repede să nu înțeleagă ăia:  
 
-Lasă mumă, lasă și dute, dute că ți-aduce muma cusătura  
 
Și s-au dus  
 
Cum a furat țiganul calul-revista Zăvodul 5 dec.1907  
 
-Apăi cum de mi-ai furat calul măi țigane? Întrebă românul pe țigan care era călare pe calul furat.  
-Apoi hasia om de cinste, că io vineam la târg pre uliție. Acum eu am vrut să trec pe la cap, dar m-a muscat cu coada. Am vrut să trec pe la coadă, dar el blestematu m-a mușcat cu dinții. Atunci stătui în loc, și mă gândiu cât mă gândiu și săriu peste el, câci îmi era de grabă, dar când mi-a fost un picior de-al meu dincoace și celălalt dincolo, el s-a sculat batăl norocul și a pornit în goană cu mine și nu s-a oprit decât haici în târg și te-am așteptat pe dumneata mancate-aș.  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Glume din prima jumătate a secolului XX / Marian Cosmin Pataliu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3319, Anul X, 01 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Marian Cosmin Pataliu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Cosmin Pataliu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!