CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

Bobul de mazăre
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A fost odată ca niciodată un bob de mazăre...Într-o bună zi pe când bunica cu nepoții desfăceau păstăile de mazăre crescute în grădina bunicii a venit și rândul bobului de mazăre să scape din închisoarea păstăii și să vadă lumina soarelui... 
  
Niște mâini dolofane de copil l-au scos cu dibăcie din locașul lui și, alături de alte boabe l-au pus binișor în lighean...Văzând atâta lărgime bobul de mazăre prinse a chiui: 
  
-Iuhuuu...ce minunat e aici...nu mai sunt închis alături de celelalte boabe...pot să mă rostogolesc...pot să văd lumina...ce frumos... 
  
Celelalte boabe de mazăre se uitau mirate la el... 
  
-Hei tu...ce te bucuri așa? Poate nu știi ce te așteaptă...peste puțin timp ori vei clocoti în oala de pe foc ori vei îngheța într-o pungă în congelator...Acum mai ești fericit? 
  
Bobul de mazăre a tresărit și a devenit și mai verde... 
  
-Ce spuneți voi acolo? 
  
-Ce ai auzit...asta e menirea noastră...suntem îngropate în pământ pentru a rodi sau suntem folosite ca hrană acum prin fierbere sau păstrate pentru iarnă congelate! Ar fi trebuit să știi asta! 
  
-Dar eu nu vreau să fiu mâncat! a strigat bobul de mazăre cu glas pițigăiat și a făcut o săritură de a ieșit din lighean. 
  
Bunica a observant că un bob de mazăre a căzut jos și cu mâna ținându-se de șale s-a aplecat să-l ia și să-l arunce. 
  
Nepoțelul cel mic a observant și a oprit-o cu glas mieros: 
  
-Bunico...pot să iau eu bobul de mazăre să-l pun în ghiveci? 
  
Poate va răsări o planta și promit să am grijă de ea și...știi dacă va rodi o să ai mai multe boabe...așa ne-a învățat pe noi la școală 
  
-Bine...așa o să pot vedea cât ești de destoinic! a răspuns bunica. 
  
Inima bobului de mazăre bătea nebunește dar acum s-a liniștit...părea in copil cuminte și sigur nu îi va face rău... 
  
Băiatul a luat micul bob de mazăre și l-a așezat cu grijă în pământul reavăn dintr-un ghiveci apoi a pus ghiveciul pe pervazul camerei lui... 
  
De atunci în fiecare seară, înainte de cucare vorbește cu bobul de mazăre și-l roagă să crească mare...să dea roade ca așa bunica să vadă că are un nepoțel de cuvânt... 
  
Și, într-o dimineață un firișor subțire, verde și-a scos capul din pământul umed iar de acum băiatul stătea minute în șir și privea la plantă iar bobul de mazăre transformat în lujer zâmbea fericit spre soare prin fereastră mulțumit de soarta ce a avut-o! 
  
BunicuțaLuca 
  
Referinţă Bibliografică:
Bobul de mazăre / Maria Luca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2744, Anul VIII, 06 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Maria Luca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Luca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!