CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Spiritual >  

IUBIREA - CĂMAȘA SUFLETULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IUBIREA - CĂMAȘA SUFLETULUI  
 
Poartă-L pe Dumnezeu în sufletul tău și nu vei fi singur niciodată!
El este prietenul care nu trădează și nu te părăsește în momente critice. -
Maria Filipoiu  
 
„Fericirea nu vine de la sine, ci ea decurge natural din propriile noastre fapte.” ― Dalai Lama XIV  
 
Darul cel mai prețios, dar și mai greu de obținut este iubirea. Toți ne dorim să primim sentimentele iubirii, dar puțini sunt dispuși să le ofere cu sinceritate celor care merită și așteaptă într-un gest de rezonare ori ca recompensă a darului primit din dragoste sufletească. De aceea, sentimentele goale de conținut, ascunse în cuvinte fățarnice, rămân „vorbe în vânt” și nu ajung niciodată să îmbrace cămașa sufletului.  
Fiecare om a trecut, trece sau va trece la un moment dat prin momente grele, simțind gustul amar al ignoranței „prietenilor” sau rudelor, cărora le făcuse loc de onoare în propriul suflet.  
Viața nu este ușoară, dar devine povară, când cei pe care îi simțim aproape de suflet dispar în clipele grele sau îți întorc spatele, politicos, ori îți rănește sufletul prin cuvinte mai dure și mai reci ca piatra. Așa sunt majoritatea semenilor, fără a recunoaște, de-a nu fi „considerați - slabi de înger”, uitând îndemnul Domnului:  
Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." - Matei: 22, 39  
 
Dar în tăvălugul vieții, cu multe responsabilități, majoritatea oamenilor au pierdut sentimentul umanității, iar dragostea pentru cei apropiați e firavă și fragilă. În tipologia comportamentală puțini știu că:  
- Oamenii care sunt cei mai puternici sunt, de obicei, și cei mai sensibili.  
- Oamenii care manifestă cea mai mare bunătate sunt primii care sunt ignorați sau repudiați rău tratați.  
- Oamenii care au grijă de alții tot timpul sunt cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.  
- Cuvintele cel mai greu de spus sunt:  
Iartă-mă!  
Te iubesc!  
Îmi pare rău!  
Ajută-mă!  
Mulțumesc!  
Uneori, drama sufletească este înveșmântată în surâsul de pe chip, pentru ca persoana să pară fericită și mai ales de-a nu primi un tratament comportamental mai dureros ca propria suferință, adâncind prăpastia. Dacă ști să privești dincolo de zâmbetul ei, vei vedea cât de multă durere se ascunde sub el.  
Din nefericire sunt tot mai putini cei care știu că o intenție pozitivă nu costă nimic, dar valorează mult, atunci când simți că te prăbușești în propriul suflet.  
Așa ajung marile personalități să sfârșească în ignoranță și singurătate, deși au contribuit la bunăstarea materială și spirituală a majorității din comunitatea în care trăiește, adeseori prin prisma profesiei.  
Cel mai simplu act de bunătate este mult mai puternic decât o mie de capete ce se pleacă în rugăciune.”Mahatma Gandhi  
Cele mai frecvente probleme fiind cele de sănătate și cele din familie, dar de fiecare dată ajutorul căutat în aproapele tău este inexistent și numai credința în Dumnezeu este salvatoare, când îți luminează cărarea spre care să-ți îndrepți pașii pentru a ieși la liman.  
Numai puterea credinței îți scoate în cale oameni cu suflet mare, care să-ți întindă o mână de ajutor la nevoie, așa cum ne-a îndemnat Mântuitorul.  
Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.” - Ioan: 13, 34  
Pentru mărinimie și dragoste sufletească, Dumnezeu garantează fericirea și Împărăția Lui.  
Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” - Matei 5, 8 (Fericirea IV)  
Dar este cu neputinţă să ne curățim inima, dacă nu ne vom curăți, mai întâi, sufletul de răutate, să poată pătrunde în ea: iubirea și ajutorul pentru cei nevoiași, suferinzi sau prigoniți, nădajduind că ne aduce fericirea și mântuirea, pe care ni le-a promis Mântuitorul  
Fericiți cei milostivi, ca aceia se vor milui.” - Matei: 5, 7 (Fericirea V)  
Pentru fericire și mântuire, dragi prieteni din prezent, trecut și viitor, fiți buni și mărinimoși „că plata cea multă și dreaptă” o primiți ca pe o răscumpărare a luminii și păcii din tărâmul veșniciei!  
Ascultând îndemnul Mântuitorului suntem conectați la puterea divină, despovărați robia păcatului.  
Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.” - Matei 5, 44  
 
Este bine de reflectat la faptul că nimic din lucrurile materiale nu încape în suflet, ci doar bogățiile spirituale, pentru că sufletul este spirit în chipul material, cât poposește prin destinul pământesc. După moartea trupescă, toți suntem supuși legilor naturii.  
„În natură nu se pierde, nimic nu se câștgă, totul se transformă!” - Lavoisier - părintele chimiei moderne  

* Cel mai devotat aliat al omului rămâne Dumnezeu, fără de care nu ar fi existat. Cu Duhul Sfânt îl călăuzește pe drumul vieții, din prima până în ultima clipă, îi ascultă necazuri și rugăciuni, prin care îi oferă ajutor spiritual. Tot ce poate primi Dumnezeu de la om este credința neîndoielnică, la schimb asigurându-i veșnicia.  
 
* Dumnezeu fără omul necredincios rămâne Ziditorul Cerului și al Pământului.  
Omul fără Dumnezeu este „oaia rătăcită de turma Sa".  
 
Maria Filipoiu  
 
Sursa: Doxologia.ro  
 
Referinţă Bibliografică:
IUBIREA - CĂMAȘA SUFLETULUI / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3806, Anul XI, 02 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!