CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

ASISTENȚII MEDICALI - LIDERI ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Asistenții medicali - lideri în Sistemul de Sănătate  
 
-Omul este norocos,  
dacă e și sănătos.  
Suferința întristează  
și drumul vieții scurtează. - Maria Filipoiu  
 
Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează.” - Arthur Schopenhauer  
 
Ziua Internațională a Asistentilor Medicali se celebrează pe 12 mai, în fiecare an - ziua de naștere a Florence Nightingale supranumită „Femeia cu lampa”, o britanică ce a trăit între 1820 si 1910, devenită reper de înalt profesionalism, care a reușit să depășească barierele oricărei prejudecăți și a intrat în memoria umanității.  
Cu sprijinul educației, ea a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii îmbolnăvirilor.  
Aflată pe frontul războiului din Crimeea, s-a implicat în schimbarea condițiilor de îngrijire a răniților, activitatea ei și a celor 38 de femei formate de ea bucurându-se de aprecierea Guvernului Britanic și de medicii vremii. Florence Nightingale a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.  
Nu numai timpul înseamnă bani, ci şi sănătatea; iar banii nu-i poţi niciodată schimba în sănătate.” - Aleksandr Pușkin  
 
International Nurses Day - Ziua Asistenților Medicali - instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.  
Nu există în viaţă nimic mai bun ca sănătatea.” - Platon  
 
În România, Regina Maria (Maria de Edinburgh) - nepoata reginei Victoria și a lui Alexandru al II-lea, verișoară cu țarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei și cu împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei - a fost o figura emblematică și în planul asistenței medicale.  
Astfel, în timpul Primului Razboi Mondial, regina aflată în exil la Iași se ocupa personal de îngrijirea răniților, fiind supranumită „Mama răniților”. A organizat și condus un important serviciu de asistență medicală pentru soldați, a obținut hrană pentru ei, iar implicarea ei a ridicat moralul trupelor, motiv pentru care nu a ezitat să meargă adesea pe front, pentru a sprijini populația civilă.  
O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine." - Constantin Argetoianu  
 
Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în epoca modernă, privind studierea factorilor determinanți ai sănătății, într-o perioadă în care educația, igiena și alimentația au rolul determinant în sănătatea oricărui popor.  
Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă.” - Michel de Montaigne  
 
Asistenții medicali au rolul esențial în educarea populației prin măsurile de igienă aplicate în mediile școlare, de prevenire a îmbolnăvirilor care pot surveni prin transmitere pe cale aerogenă, cele mai importante fiind bolile contagioase. În acest sens, asistenții sunt observatori și mesageri care își desfășoară activitatea dincolo de limitele pereților unui spital și care au influență asupra sănătății din toate statele și țările civilizate.  
Tot e bine și frumos, când omul e sănătos.” - Proverb românesc  
 
Preocupările asistenților legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor privind igiena personală, de la așternuturi până la pereți și de la igiena corporală la sănătatea minții, sunt tematici extrem de importante pentru „minte sănătoasă în corp sănătos”.  
„Cu siguranţă sănătatea este mult mai valoroasă decât banul, deoarece când eşti sănătos faci banul.” - Samuel Johnson  
 
Misiunea de a motiva și de a coagula asistenții medicali a fost aceea că activitatea asistenților medicali se desfășoară dincolo de limitele pereților unui spital și că are influență asupra bunăstării țărilor și a lumii.  
Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății constituie principii de bază în exercitarea profesiei de asistent medical. Asistenții medicali au sarcina și onoarea de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include factori determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.  
Sănătatea e unitatea ce dă valoare tuturor zerourilor vieţii.” - Bernard de Fontenelle  
 
Războaiele și îngrijorările, nesiguranța economică, diferențele de venit și prăpastia largă dintre bogați și săraci, zădărnicesc oportunitățile de viață și influențează în mod profund sănătatea și bunăstarea națiunilor.  
2020 - Anul Asistentului Medical şi al Moaşei și aniversarea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale (120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali - International Council of Nurses - ICN).  
Celebrarea din 2021 este deosebit de specială, având în vedere pandemia Covid-19, care a decimat populația din întreaga lume. Cea mai înverșunată „bătălie” pe care o dau în acest an este cu vaccinarea împotriva virusului Covid-19, pentru libertatea de deplasare în țară și în lume.  
 
Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei Internaţionale a Moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.  
Asistenții medicali sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone defavorizate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.  
Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistenților Medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.  
Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.  
În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.  
 
Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o hartă care etalează o viziune a unei lumi sănătoase, pașnice și prospere. Însă aceste obiective pot fi atinse doar dacă lucrurile nu sunt făcute diferit și asistenții medicali au de jucat un rol foarte important, reuniți în vocea a peste 20 de milioane de asistenți medicali de pe întreg mapamondul, ce vor să-și aducă aportul la transformarea lumii moderne.  
Profesia de asistent medical: „O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă".  
Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor.  
 
Astăzi sărbătorim asistenții medicali care își desfășoară activitatea în sistemul medical, prilej cu care doresc să îmi exprim respectul față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale.  
Am convingerea că numai împreună, autorități și profesioniști, vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților.  
La mulți ani, asistenți medicali!” - Sorina Pintea, ministrul Sănătății.  
 
De Ziua Internațională a Asistenților Medicali urez tuturor asistenților : sănătate deplină, abnegație și motivație - condiții necesare desăvârșirii actului medical.  
La mulți ani plini de realizări!  
 
Maria Filipoiu / UZPR - București  
 
12 mai, 2021 - Ziua Internațională a Asistenților Medicali  
 
Surse:  
- Agerpres  
- Site: Ministerul Sănătății  
 
Referinţă Bibliografică:
ASISTENȚII MEDICALI - LIDERI ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3785, Anul XI, 12 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!