CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

BUNA VESTIRE ÎN TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Buna Vestire în tradiții și superstiții  
 
„Buna Vestire este cel mai binecuvântat și îmbucurător fapt care ar fi putut să se întâmple neamului omenesc." - Sfântul Isaac Sirul  

Din cenușiul cotidian al veștilor dramatice și catastrofale, în care dezastrele pandemiei Covid-19 ocupă primele pagini ale ziarelor și abundă în subiectele de pe Internet, este bine primită făclia credinței din sărbătoarea ortodoxă a Bunei Vestiri, care luminează sufletele credincioșilor.  
Sărbătoarea Bunei Vestiri este una din sărbătorile închinate Maicii Domnului.  
În tradiții creștine, sărbătoarea Bunei Vestiri a fost îmbogățită cu obiceiuri sacre și superstiții, întâlnite în diferite zone ale țării.  
Conform unei superstiții, de Buna Vestire este bine să se pună îngerilor în pragul casei sare și pâine pentru hrană, amintind de coborârea îngerului vestitor pe Pământ.  
După cum spune și numele sărbătorii „Buna Vestire”, această zi aduce mereu creștinilor bucurie, iar oamenii nu trebuie să se certe.  
Persoanele care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul.  
Bucuria mântuirii vine numai când simțim că totul e pierdut, că noi suntem pierduți și când ne-am dezlipit inima de orice nădejde a lumii acesteia." - Sf. Isaac Sirul  
De Buna Vestire credincioșii merg la biserică pentru ascultarea slujbei și binecuvântarea duhovnicească, de la care nu lipsește „Rugăciunea de Buna Vestire”, ca o „miză" a iertării păcatelor, când pășeasc pe „Calea Mântuirii - Buna Vestire"  
Șapte Păcate de Moarte:  
- Bogăția fără Muncă  
- Plăcerea fără Conștiință  
- Știința fără Omenie  
- Cunoașterea fără Caracter  
- Politica fără Principii  
- Comerțul fără Moralitate  
- Închinarea fără Sacrificiu.”Mahatma Gandh  
În această zi se duc flori de crin la biserică și se așează la icoana Maicii Domnului și la Arhanghelul Gavriil, ca simbol al purității și al iubirii triumfătoare, reprezentat și în iconografie.  
Este bine de știut că în această zi nu se pescuiește, deoarece moartea peștilor aduce mare tristețe în sărbătoarea bucuriei - Buna Vestire.  
 
 
Rugăciune de Buna Vestire – Acatistul Bunei Vestiri  
 
„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.  
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!  
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.  
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi!  
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.  
 
Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi.  
Doamne, curățește păcatele noastre.  
Stăpâne, iartă fărădelegile noastre.  
Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău.  
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinților Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.  
Amin!”  
 
Prăznuire binecuvântată cu sănătate, pace și împăcare sufletească!  
25.03.2021  
 
Maria Filipoiu  
 
Referinţă Bibliografică:
BUNA VESTIRE ÎN TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3737, Anul XI, 25 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!