CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

TREIMEA SFINȚILOR TREI IERARHI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Sfinții Trei Ierarhi:  
Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur  
 
Printre sărbătorile Bisericii creștine, închinate Sfinților Părinți, se află şi sărbătoarea: Sfinții Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sau Hrisostom - prăznuiți la 30 ianuarie. Deși ei se mai prăznuiesc şi separat, tot în cursul lunii ianuarie (Sfântul Vasile - 1 ianuarie, Sfântul Grigorie - 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur - 27 ianuarie), acest triplu praznic este o încununare cu aceeași însemnătate duhovnicească, vrednici să fie cinstiți toți trei în aceeași măsură de către credincioși.  
- Sfântul Vasile, pentru marile lucrări de binefacere.  
- Sfântul Grigore, prin bogăţia ştiinţei.  
- Sfântul Ioan Gură de Aur, neîntrecut în cuvântările sale.  
Această „treime” de sfinți (asemeni Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt) îi rânduiește a fi părinții creștini care au îmbogățit Biserica prin faptele lor.  
 
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în veacul al IV-lea în Cetatea Cezareea, în provincia Capadocia din Asia Mică. S-a născut într-o evlavioasă familie, care a dat Bisericii şase sfinţi.  
Sf. Vasile a scris şi multe cărţi de învăţătură creştinească, cele mai însemnate fiind „Hexaimeronul” - Facerea Lumii în șase zile (ziua a șaptea fiind sărbătoarea Domnului) și cea cu tâlcuri ale psalmilor.  
Tot înzestrarea lui este Liturghia care-i poartă numele şi care se săvârşeşte de zece ori în cursul unui an.  
 
Să nu socoteşti că Dumnezeu are nevoie de slavă. Vrea, însă, să fii vrednic de a-L slăvi."
„Om desăvârşit este acela care iubeşte adevărul şi dreptatea, care Îl iubeşte pe Dumnezeu.“ - Sfântul Vasile cel Mare
 
 
Prietenul de duhovnicie al Sfântului Vasile, Sfântul Grigorie de Nazianz, numit şi Teologul Cuvântător de Dumnezeu, s-a născut tot în Capadocia și tot în secolul IV. Fiind colegi se spunea despre ei că nu cunoşteau decât două drumuri: al bisericii şi al școlii, amândoi primind Taina preoției.  
Sfântul Grigore, ca episcop, deși a avut o viaţă zbuciumată, totuşi el a scris multe cărţi de învăţătură teologică, dar mai însemnate ca acestea sunt numeroasele lui cuvântări, mai ales cele rostite în Constantinopol, care fac din el unul dintre cei mai mari predicatori creştini şi care i-au adus mai târziu numele de „Teologul". In cărţile şi cuvântările sale, el vorbea în mod deosebit despre Sfânta Treime, precizând învăţătura Bisericii despre aceasta. Sf. Grigorie este primul care compune versuri creştine. El este cel care scrie cele mai frumoase pagini despre prietenie, chipul prietenului desăvârşit fiindu-i, până la moarte, Sf. Vasile cel Mare.  
 
Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut.”  
„Cu vorba mulți îl urmează pe Dumnezeu, dar cu obiceiurile fug din faţa lui.”  
„În fiecare zi vă hrăniţi trupurile cu cele necesare pentru a le păstra sănătoase. În acelaşi fel faptele voastre bune trebuie să fie hrana zilnică a inimilor voastre. Trupurile sunt hrănite cu mâncare iar sufletele cu fapte bune. Nu trebuie să refuzaţi sufletelor, care vor trăi o veşnicie, ceea ce oferiţi trupului, care este supus morţii.”  
„Acestea am scris vouă, care credeţi în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să ştiţi că aveţi viaţă veşnică.” - Sfântul Grigore Teologul  
 
Sfântul Ioan Gură de Aur sau Hrisostom, care nu era capadocian (cum erau Sf. Vasile și Sf. Grigore), a văzut lumina zilei pe la mijlocul secolului al IV-lea și fiind orfan de tată, a fost crescut de mama sa văduvă, o femeie tare evlavioasă, care l-a crescut în spiritul credinței. A fost hirotonit și timp de 12 ani a fost preot, rostind numeroase predici în toate bisericile cetăţii, care i-au dus vestea în toate părţile lumii.  
Ridicat la rangul de arhiepiscop al Constantinopolului, în această înaltă slujire, el luptat împotriva relelor pe care le-a găsit, aşezând peste toate buna rânduială.  
Fiind un apărător al săracilor, al sclavilor şi al tuturor celor aflaţi în necazuri, sprijinindu-i cu vorba, dar mai ales cu fapta, i-au atras dușmănia împărătesei Eudoxia, care a poruncit să-l înlăture din scaunul său. A fost trimis în exil, tocmai în Armenia, apoi pe țărmul Mării Negre, unde nu a mai ajuns, căci a murit pe drum, la 14 septembrie 407, dar a rămas în credință ca slujitor al cuvântului dumnezeiesc a Bisericii lui Hristos.  
Ca şi în cazul primilor doi ierarhi, de la Sf. Ioan Gură de Aur au rămas multe cărţi de învățătură, ale Sfintei Scripturi (omilii), apoi cartea „Despre preoţie", o minunată operă, în care înfăţişează, ca nimeni altul până azi, măreţia şi frumuseţea slujirii preoţeşti. Dar de la el au rămas şi o mulţime de cuvântări care, pentru frumuseţea şi adâncimea cugetării lor, i-au adus mai târziu numele de „Gură de Aur - Hrisostom sau Zlataust” fiind până în aceste vremuri, cel mai strălucit predicator al Bisericii.  
De la el a mai rămas şi Liturghia care-i poartă numele şi care se săvârşeşte aproape în toate duminicile şi sărbătorile de peste an.  
 
„Familia este biserica de acasă.”  
„Rugăciunea este o iarbă de vindecare şi de folos, dar, dacă nu ştim unde se cade s-o punem, nu vindecă boala noastră.”  
„Vinul este de la Dumnezeu, dar beţia este de la diavol.”  
„După cum ne purtăm noi cu aproapele, aşa se va purta Dumnezeu cu noi.”  
„Iisus este Dumnezeu pe pământ şi om în cer.”  
Sfântul Ioan Gură de Aur  
 
Fiecare dintre Sfinţii Ierarhi prăznuiţi la 30 ianuarie a avut merite deosebite, dar multe din ostenelile lor sunt aproape aceleaşi la toţi, aşa încât cu greu am putea spune că vreunul dintre ei s-ar ridica deasupra celorlalţi.  
Din aceste motive, cei trei Sfinţi „mari dascăli ai lumii şi ierarhi" sunt socotiţi drept cele mai strălucite modele de păstori ai turmei lui Hristos şi de propovăduitori ai cuvântului dumnezeiesc, adevăraţi „ctitori ai Ortodoxiei”.  
 
La mulți ani binecuvântați, creștinilor cu numele Sfinților Ierarhi: Vasile, Grigore, Ioan!  
 
Maria FILIPOIU  
 
Referinţă Bibliografică:
TREIMEA SFINȚILOR TREI IERARHI / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3683, Anul XI, 30 ianuarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!