CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

BILANȚ ÎN ANUL PANDEMIEI COVID-19
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BILANȚ ÎN ANUL PANDEMIEI COVID-19  
 
„O luptă-i viața; deci te luptă  
Cu dragoste de ea, cu dor.
Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
 
În ochii unui luptător.” - George Coșbuc - Lupta cu viața  
 
Orice truditor prin propriul destin își face la finele fiecărui, bilanțul realizărilor și eșecurilor din planurile schițate în prima zi de Anul Nou.  
Este cunoscut faptul că anul 2020 a fost catastrofal la nivel global, dezastruos financiar, cultural și economic, în care au crescut înspăimântător, doar cifrele îmbolnăvirilor și mortalitatea populației din fiecare țară, an pe care ar vrea să-l uite și istoria, dar va rămâne ca un coșmar al vieții.  
Puțini luptători se declară victorioși cu realizările pentru care au trudit din greu, fiind mai mult sabotați de repercusiunile pandemiei, blocaje și interdicții ale traiectoriei vieții și muncii, în interdependența din toate domeniile de activitate: productive, științifice, culturale și spirituale. Prin hotărâri guvernamentale și prezidențiale au fost închise periodic și în România: teatre, muzee, locații de cultură și cult, școli și chiar localități cu număr critic de îmbolnăviri de Coronavirus, care a decimat populația pe parcursul anului calendaristic. Pandemia Covid-19, fără precedent, a frânat ascensiunea și celor mai entuziaști performeri, ceea ce a dus la criză în toate domeniile. Personal, n-am fost niciodată entuziasmată de realizările punctate, considerând că aș fi putut face mai mult, fără a culpabiliza soarta de eșecuri, pe care mi le-am asumat, la bilanțul sfârșitului de an, dar acest an a fost dezastruos și pentru mine, cu episoade cumplite de suferință, luptând din răsputeri pentru darul cel mai prețios - viața.  
Confruntarea cu virusul epidemic - Noul Coronavirus, în anul 2020 a fost ca un război mondial într-o luptă asiduă, din care scapă cine poate, bătălia fiind pierdută de majoritatea vârstnicilor cu boli cronice (comorbidități).  
Viața popoarelor este o veșnică și încordată luptă; o luptă pentru drepturi și pentru dreptate, o luptă pentru afirmare și înălțare.” - Ion Antonescu  
Lupta individuală este mai încrâncenată, atunci când obiectivul este un țel la care nu se poate renunța până la finalul vieții.  
 
Când ți-ai făcut datoria mai ai o datorie, aceea de ate arăta vesel de împlinirea ei.” - Goethe  
De când mă știu sunt o luptătoare pentru idealuri și nu voi abandona lupta nici cu prețul vieții.  
 
Cuvântul pe care mi-l repet zi de zi, de când mă știu, este îndeplinirea datoriei.” - George Enescu  
Nu m-am lăsat dezarmată nici de eșecuri, ci am continuat să lupt cu sufletul rănit până la capăt, mulțumindu-mă adeseori cu recompensa de erou.  
 
Recompensa pe care o primești, atunci când ți-ai făcut datoria este puterea de a o împlini pe următoarea.” - George Eliot  
Pe timp de pandemie, în cursul anului 2020, lupta pentru dreptate și afirmare mi-a fost zădărnicită adeseori, puține rezultate din munca de condeier fiind câteva participări în antologii colective și premii la concursuri literare.  
***  
Antologiile A.S.P.R.A - Asociația Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice:  
•„Portrete lirice de primăvară”, Ed. InfoRapArt (2020);  
•Antologie de poezie „Anotimpuri” - Concursului Național „Radu Cârneci”, Ediția III/ 2020, Editura Betta;  
•Antologia „Vis cu Nichita” - Festival Internațional de Poezie, Editura Ro.cart •Antologia „Metafore - Ana Podaru”, Editura Inspirescu (2020);  
• Antologia - ASCIOR - Asociația Creștin Ortodoxă - „Cinstire Maicii Domnului”, Editura StudIS (2020);  
•Antologia Concursului de Literatură Religioasă „CREDO” - Ediția 2020, Editura Vatra Veche;  
• Antologia ASPRA „Toamna metaforelor”, Editura InfoRapArt (2020);  
***  
Premiul Special al Juriului - Festivalul de Literatură Religioasă - „CREDO”, 2020 - pentru vol. „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine”  
 
Premiul I - Secțiunea Poezie Clasică - Concursul Internațional „Metafore”, 2020, Grup cultural Cervantes-Inspirescu  
 
•Diplomă Festivalul Internațional de Poezie - Renata Verejanu - Ediția VII „Ambasador al Culturii Păcii”  
 
• Premiul Național - Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu - Literatură cu caracter religios”, pentru volumul „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” (Ediția XXXII-a, 2020)  
***  
Numeroase au fost și în acest an, publicațiile literare la care am participat cu articole de poezii, eseuri, recenzii, documentare și exegeze, pentru care le mulțumesc editorilor, redactorilor și directorilor de publicații.
***  
Deși se spune că „succesele mari revin celor puternici” întotdeauna, speranța este puntea de salvare la trecerea peste abisul anonimatului, pentru împătimiții optimiști.  
Cei slabi sunt întotdeauna nerăbdători pentru a obține dreptate și egalitate. Cei puternici nu țin seama de niciuna.” - Aristotel  
Dacă norocul este părtinitor, timpul unui an distribuit în luni, zile și ore este egal pentru fiecare, de-a fi valorificat în funcție de priorități și opțiuni, după proiectele și îndatoririle fiecăruia, bilanțul fiind reflectat de potențialul individual sau colectiv (în cazul proiectelor comune). Am luptat întotdeauna, folosind onestitatea ca strategie, înfrângerile marcante au fost injuste și m-au condamnat la penitență în izolare. Personal cred că luptele cele mai înverșunate sunt cu orgoliile, adeseori nejustificate, ce încrâncenează viața.  
Când am fost izbită de zidul nedreptății, m-am ridicat, mi-am adunat puterile și am continuat lupta, considerând că „nu contează de câte ori ai căzut, ci dacă ai reușit să te ridici de fiecare dată".  
I-am iertat mereu pe cei care mi-au rănit sufletul, dar nu pot uita umilirea, ignoranța, subaprecierea și marginalizarea la care am fost supusă.  
Tot din onestitate nu le voi dezvălui numele și voi continua să lupt pentru dreptate, până în ultima redută.  
Dreptatea este terapia care vindecă rănile sufletești. (Maria Filipoiu)  
Cu respectul cuvenit, la cumpăna dintre ani le adresez mulțumiri tuturor personalităților culturale, care m-au publicat, recenzat, premiat la evenimente culturale și m-au încurajat în proiectele pentru care am optat și în care m-am implicat afectiv.

Tuturor le urez în Anul Nou: sănătate, putere de muncă și recompense pe măsură, colaboratori devotați și succese pe culmi cât mai înalte!  
31 decembrie 2020  
 
Maria FILIPOIU  
 
Referinţă Bibliografică:
BILANȚ ÎN ANUL PANDEMIEI COVID-19 / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3653, Anul X, 31 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!