CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

BASARABIA SUFLETULUI MEU - DIN DRAGOSTE DE POEZIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Basarabia Sufletului Meu” - Daniel Ioniță și Maria Tonu  
 
(Ecou al unui eveniment cultural)  
 
Lansare de Carte  
 
Muzeul Național al Literaturii Române-București  
 
11.06.2019  
 
DIN DRAGOSTE PENTRU POEZIE  
 
Din dragoste pentru poezie am participat la acest eveniment cultural, întrucât:  
 
Limba noastră-i o comoară  
În adâncuri infundată  
Un șirag de piatră rară  
Pe moșie revărsată.”  
(Alexei Mateevici - Limba Noastră, pag.80)  
 
Cartea „Basarabia Sufletului Meu”, prefațată de maestrul critic și istoric literar - Alex Ștefănescu, este „O uniune a competenței, bunului gust și entuziasmului în slujba poeziei… o colecție de poezie din Republica Moldova…” tradusă în limba engleză cu iscusința autorului Daniel Ioniță.  
 
Având invitați din media culturală, evenimentul s-a bucurat de un public numeros, iubitor de poezie, reacționând prin ropote de aplauze la alocuțiunile invitaților speciali și la interpretările cant-autorului Nicu Alifantis - nume cu rezonantă în ultimele decenii.  
 
Derularea evenimentului a început prin prezentarea de către doamna Eugenia Țarălungă - scriitor și moderator din partea MNLR și a continuat cu maestrul Alex Ștefănescu, în stilul jovial, arhicunoscut, accentuând ideea de vinovăție pentru confrații români din Basarabia, ca părăsiți în urma „Ultimatumului sovietic” - tratat impus României de către boșevici la 26 iunie 1940 și semnat de Regele Mihai.  
 
Alocuțiunile au continuat cu recitaluri din carte…  
 
Daniela Nane - îndrăgită actriță a scenei românești - a recitat poezii de:  
 
Alexei Mateevici  
Grigore Vieru  
Leonida Lari  
Arcadie Suceveanu  
Adrian Păunescu  
 
Vitalie Răileanu - Director al Bibliotecii Onisifor Ghibu din Chișinău:  
 
Poezia este cea mai fericită cale de comunicare, poarta de evadare și colacul de salvare. Este starea de beatitudine a scriitorului și cititorului, deopotrivă etc.”  
 
Eugenia Țarălungă - scriitor și moderator - a recitat versuri ale autorilor publicați.  
 
Daniel Ioniță - autorul și traducătorul cărții - a prezentat autorii cuprinși în culegere și a recitat poezii în română și engleză, printre care și „Glosă” - Mihai Eminescu (pag.71-79), fiind aplaudat minute în șir.  
 
Între cuvântările poetice au fost interpretate de Nicu Alifantis, cântece pe versuri proprii, cât și pe versurile poeților: Adrian Păunescu, Nichita Stănescu și alții.  
 
De fiecare dată a fost aplaudat îndelung și ovaționat: Bravo! Bravo! Bravo!  
 
Același cuvânt repetat străbate din gândul meu pentru toți cei implicați în conturatea unei amintiri de neuitat și a bucuriei nemărginită, dăruită publicului iubitor de poezie și muzică, din partea căruia le adresez:  
Felicitări și recunoștință sufletească!  
 
Evenimentul s-a încheiat cu vânzare de carte și autografe ale autorului Daniel Ioniță, caruia îi transmit admirație, prețuire și urări de cât mai multe succese.  
 
Din dragoste pentru poezie am participat la eveniment și am intrat în posesia a două cărți valoroase, ale scriitorului Daniel Ioniță:  
 
*„Testament - Antologie de Poezie Modernă” - prefață de maestrul Alex Ștefănescu (415 pagini, versiune bilingvă), cu autori de literatură română, clasici și contemporani.  
 
* „Basarabia Sufletului Meu” - O culegere de poezii ale scriitorilor din Basarabia, prefață de criticul literar Alex Ștefănescu, (297 pagini, versiune bilingvă)  
 
Din dragoste pentru poezie și confrații basarabeni am scris și publicat în anul 2018 „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (242 pag. Editura Libris Editorial), din care mi-am înfrățit gândurile poetice cu cele din cărțile autorului basarabean Daniel Ioniță, primite cu dedicație și amintite mai sus, alăturându-le într-o hora a poeziei.  
 
Evenimentul s-a încheiat cu vânzare de carte și autografe ale autorului Daniel Ioniță, ce merită din partea tuturor participanților: admirație, prețuire și urări de cât mai multe succese în activitatea literară.  
 
P.S  
 
Ce seară minunată!  
 
Poeții din Basarabia (Republica Moldova) reprezentați în mod excepțional de niște artiști excepționali! (Nu eu. Eu am reprezentat doar pe autori, pe Maria Tonu și pe mine...). Mulțumiri speciale lui Vitalie Răileanu care a făcut un efort enorm, plin de peripeții, ca să fie alături de noi, ca reprezentant al poeților de limbă română de la est de râul Prut.  
Bravo Muzeului Literaturii, în special Loretei Popa!”  
 
Daniel Ioniță  
 
Cu dragoste pentru poezie și poeți,  
 
Maria Filipoiu  
 
12.06.2019  
 
Referinţă Bibliografică:
BASARABIA SUFLETULUI MEU - DIN DRAGOSTE DE POEZIE / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3085, Anul IX, 12 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!