CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  

IN MEMORIAM ADRIAN PĂUNESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Memoriam Adrian Păunescu - șapte ani de la moartea poetului, omului politic și jurnalistului.  
 
Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în comuna Copăceni, județul Bălți (Basarabia).  
 
Și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj și a făcut studii liceale la Craiova și la București.  
 
A urmat Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București (1963-1968); bursier, pentru un an, al Universității din Iowa-SUA (1970-1971).  
 
A lucrat în presa scrisă ca redactor la revistele Amfiteatru (1966-1968), România literară (1967-1970; redactor-șef adjunct) și Luceafărul (1970-1972).  
 
Din 1973 până în 1985 a fost redactor-șef al revistei Flacăra. În aceeași perioadă a inițiat și a condus Cenaclul Flacăra, adevărat fenomen de masă, cu care susține, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări de muzică, poezie și dialog cultural.  
 
La 7 mai 1990, a înființat Cenaclul „Totuși iubirea'', unde a susținut concerte de mare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău.  
 
De-a lungul anilor a desfășurat o activitate extrem de bogată ca ziarist.  
 
Realizator de emisiuni social-culturale la Televiziunea Română (1971-1981), al emisiunii radio Cenaclul Flacăra (1980-1985), proprietar, fondator și președinte-director general al Editurii și Fundației „Adrian Păunescu'' SRL (din 1990), a condus revista „Flacăra lui Adrian Păunescu''.  
 
Ca poet, a debutat în revista Luceafărul (1 mai 1960), iar editorial cu volumul „Ultrasentimente'' (1965).  
 
A publicat foarte multe volume de versuri, printre care: „Mieii primi'' (1967), „Fântâna somnambulă'' (1968), „Istoria unei secunde'' (1971), „Repetabila povară'' (1974), „Pământul deocamdată'' (1977), „Manifest pentru sănătatea pământului'' (1980), „Iubiți-vă pe tunuri'' (1981), „Rezervația de zimbri'' (1982), „Totuși, iubirea'' (1983), „Viața mea e un roman'' (1987), „Sunt un om liber'' (1989), „Poezii cenzurate'' (1990), „Româniada'' (1993), „Front fără învingători'' (1995), „Infracțiunea de a fi'' (1996), „Tragedia națională. Sonete și alte poezii noi'' (1997), „Deromânizarea României'' (1998), „Cartea cărților de poezie'' (1999) (integrala poeziilor apărute în volume, cu un capitol de versuri inedite), „Până la capăt'' (2002), „Liber să sufăr'' (2003), „Din doi în doi'' (2003), „Antiprimăvara'' (2005), „Un om pe niște scări'' (2006), „De mamă și de foaie verde'' (2006), „Copaci fără pădure'' (2006), „Vagabonzi pe plaiul mioritic'' (2007), „Rugă pentru părinți'' (a IV-a ediție, 2007), „Încă viu'' (2008), „Libertatea de unică folosință'' (2009).  
 
A scris și literatură pentru copii, proză fantastică („Cărțile poștale ale morții'', 1970), reportaj („De la Bârca la Viena și înapoi'', 1982).  
 
La 12 august 2010, a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.  
 
„Cum aș putea considera decât ca o încununare a întregii mele vieți, decizia Academiei Republicii Moldova de a mi se face onoarea să fiu primit în rândurile sale? Martorii acelor ani nu mai sunt. E doar Basarabia eternă, cu toate suferințele și speranțele ei. Și sunteți dv., memoria neamului. Vă mulțumesc recunoscător, cu atât mai mult cu cât normalitatea, care e pentru toți românii limba română, a fost și — uneori — mai este pentru mulți dintre dv. ocazia unei lupte, a unei jertfe, nu o simplă fatalitate geografică'', spunea poetul, în cuvântul său la ceremonia de la Chișinău.  
 
Relația lui Adrian Păunescu cu Basarabia a fost cu totul specială.  
 
Născut în Basarabia, a părăsit ținutul natal sub presiunea războiului. „Nu aveam un an când m-a luat mama în brațe, m-a trecut Prutul și m-a pierdut într-un tren plin cu soldați români înfrânți'', spunea ori de câte ori avea ocazia poetul Adrian Păunescu.  
 
Într-un editorial publicat la 21 iunie 2010, în cotidianul Jurnalul Național, Adrian Păunescu a menționat că suferă de o boală gravă, fără să-și facă public și diagnosticul.  
 
A murit la 5 noiembrie 2010, la Spitalul de Urgență Floreasca din București, unde fusese internat la 26 octombrie 2010 cu probleme cardiace, renale, hepatice și respiratorii.  
 
Primul bust de bronz dedicat poetului Adrian Păunescu a fost dezvelit la 30 noiembrie 2010, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.  
 
La 10 ianuarie 2011, a fost vernisată expoziția „Linii", care cuprinde 74 de portrete, purtând semnătura lui Adrian Păunescu.  
 
Opera poetului Adrian Păunescu a fost apreciată de multe nume sonore ale unor oameni de cultură — scriitori, critici literari, academicieni — care și-au declarat, de-a lungul anilor, aprecierea față de valoarea incontestabilă a creației acestuia.  
 
Să-l pomenim, in memoriam, pe cel ce a fost Adrian Păunescu, omul și nemuritorul poet.  
 
A plecat în Împărăția lui Dumnezeu, penreu a se reuni la masa artiștilor cu Mihai Eminescu, Grigore Vieru, soții Aldea Teodorovici și mulți prieteni întru Cuvânt.  
 
Dumnezeu să-i odihnească în pace!  
 
Cinstire memoriei sale!  
 
 
 
LA FLACĂRA LUI ADRIAN PĂUNESCU  
 
La rugăciunea aducerii aminte,  
Truditorii artei stau la rând în taină.  
Din pământ să urce la entități sfinte  
Și să îmbrace dumnezeiască haină.  
 
 
Golgota sufletească e scară spre Cer,  
Cu pași anevoioși pe drum cu răscruce.  
Spirite se înalță, dar cad în mister,  
Când vameșii le așteaptă la răscruce.  
 
 
Drumul Crucii e povară sufletească,  
În rugăciune pentru străbuni și părinți.  
Pe calea spre zenit, aripi să le crească,  
Repetă în gând, rugă pentru fiii iubiți.  
 
 
Dar calea spre altă lume-i luminată,  
Cât poartă în gânduri, flacără nestinsă.  
Pecetea destinului în har purtată,  
E o făclie ce nu poate fi stinsă.  
 
 
Când vine vremea aducerii aminte,  
Poeții stau la rând, ca să-i nemurească  
Pe înaintași plecați în locuri sfinte,  
La masă divină să se reunească.  
 
 
Că rugăciunea e taină sufletească,  
Urmașii îl pomenesc pe Eminescu;  
În idealuri mărețe să renască  
La Flacăra lui Adrian Păunescu.  
 
© Maria Filipoiu  
 
Din vol. „CINSTIRE ÎNAINTAȘILOR"  
 
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM ADRIAN PĂUNESCU / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2501, Anul VII, 05 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!