CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

LIMBA ROMĂNĂ ESTE IDENTITATEA STRĂBUNILOR MEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LIMBA ROMÂNĂ ESTE IDENTITATEA STRĂBUNILOR MEI  
 
Identitatea neamului românesc este marcată de eroisnul scăldat în sângele străbunilor care și-au lăsat jertfa pe drapelul patriei, dar și prin virtuți care ne conferă un loc de onoare în sistemul valorilor naționale și internaționale.  
 
Limba vorbită în grai românesc, „Limba dulce românească", face parte din valorile Patrimoniului Național, prin contribuția marilor cărturari ai neanului, care au aprofundat „buchea cărții" în opere literare - oglinzi ale spiritualității românești.  
 
Pentru recunoașterea, recunoștința și omagierea graiului românesc, în România a fost legiferată Ziua Limbii Române, din anul 2013, de-a fi aniversată de către poporul român de pe teritoriul din granițele țării, cât și de către toate comunitățile românești din întreaga lume, în ziua de 31 august a fiecarui an.  
 
De Ziua Națională a Limbii Române, poporul român își reconsideră valoarea și identitatea națională în tezaurul moștenit, alimentat de cultura spirituală română.  
 
Rolul fiecărui cetățean român, ca o datorie de onoare și dovadă de patriotism, este de a prețui și a scoate în evidență tot ceea ce este construit de către strămoșii noștri, care au pus bazele unei culturi remarcabile, fundamentată în dialectul daco-roman, punând bazele Limbii Române – Limba identitară a neamului românesc.  
 
În procesul de culturalizare, limba română a devenit o limbă indo-europeană, ce face parte din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice, teoria oficială fiind că limba română provine din latina vorbită, geto-dacă. Într-o statistică recentă, limba română este vorbită de către 28 milioane de persoane din întreaga lume, iar aproximativ 24 milioane de persoane o consideră ca limbă maternă, căreia îi sunt atribuite însușiri morale, materiale și spirituale încluse în valorile patrimoniale.  
 
Acțiunile culturale dedicate Limbii Române exprimă, în primul rând, valoarea supremă prin care se identifică personalitatea, identitatea și unitatea poporului român în sistemul valorilor națioale, prin care se distinge în procesul de cultralizare și formare a generațiilor succesive, în funcție de importanța și necesitatea limbii române în viața existențială a neamului românesc.  
 
În graiului românesc este exprimată istoria neamului în procesul de dezvoltare materială și spirituală pe treptele afirmării de progres material și spiritual, de civilizație și cultură românească.  
 
Așadar, limba română este identitatea națională marcată de conștiința poporului român față de tot ceea ce conține termenul de valoare națională, materială și spirituală, pentru conservare și îmbogățire cu noi valențe în procesul creativ, artistic și cultural, de tezaurizare valorică la nivel național și internațional.  
 
Nu uitați să simți, să vorbiți și să scrieți românește, dragi români din lumea întreagă!  
 
La mulți ani, tuturor slujitorilor Cuvântului!  
 
31 august 2017  
Maria Filipoiu  
 
Referinţă Bibliografică:
LIMBA ROMĂNĂ ESTE IDENTITATEA STRĂBUNILOR MEI / Maria Filipoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2435, Anul VII, 31 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Maria Filipoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Filipoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!