CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

IRINA PETRAȘ ESTE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI AGNITA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În data de 31 martie 2017, la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita a fost sărbătoare. IRINA PETRAȘ, critic literar, eseistă, traducătoare, absolventă a Liceului din Agnita și profesoară în 1971, a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Agnita. Doamna Irina Petraș s-a născut în Chirpăr la 27 noiembrie 1947 (părinții: Ana Petraş (n. Ganea) şi Ioan Pavel Petraş )dar a copilărit în Agnita, locul unde a urmat atât școala primară și gimnazială, cât și liceul. În anul 1971 a fost profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic Agnita. A locuit pe Aleea Teilor, nr. 3 și, așa cum a repetat în numeroase scrieri și interviuri, a avut în Biblioteca orașului și în școală și dascălii ei „a doua casă”. A urmat studii universitare și de doctorat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cadru propice pentru afirmarea pe tărâm literar. Are o fiică, Laura Poantă, la rândul ei o personalitate distinctă în Clujul de azi: medic, traducătoare, grafician, membră a Uniunii Scriitorilor din România, autoare a peste 15 studii de specialitate în cardiologie, medicină internă și semiologie.  
 
În prezent, doamna Irina Petraș este cea mai cunoscută personalitate cultural-literară de pe Valea Hârtibaciului și din Agnita. Din 2005 este președinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, cea mai valoroasă Filială din țară. A fost distinsă cu numeroase premii dintre care amintim: Premiul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj (1992, 1993, 1995, 1998, 1999, 2003, 2004, 2008); Premiul Lucian Blaga al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1992); Premiul Salonului de Carte Cluj (1993, 1997); Premiul de excelenţă al revistei Contemporanul. Ideea europeană (2006); Premiul de excelenţă Radio-Mureş (2007); Premiul pentru critică al revistei Poesis (2007) etc. Nominalizată la Premiile USR pe anul 2011 şi 2013. A primit ORDINUL Meritul cultural în grad de Cavaler (2004); în grad de Ofiţer (2010). Este prezentă în numeroase lucrări colective, coautoare sau autoare de Dicționare ale literaturii române, autoare a peste 40 de cărți de istorie și critică literară sau de teorie literară ((Camil Petrescu. Schiţe pentru un portret; Teoria literaturii – dicţionar-antologie; Panorama criticii literare româneşti. Dicţionar ilustrat, 1950-2000; Ion Creangă, povestitorul; Teme şi digresiuni. Scriitori clasici şi moderni; Literatură română contemporană. O panoramă, Oglinda şi drumul. Scriitori contemporani etc.), eseuri (Ştiinţa morţii; Feminitatea limbii române – Genosanalize; Despre locuri şi locuire etc.), aproape toate volumele regăsindu-se, sub formă de donație din partea autoarei, în biblioteca de la Colegiul Tehnic „A. T. Laurian” Agnita. A tradus numeroase cărți de prestigiu din literatura engleză și franceză. A elaborat manuale de Limba română pentru studenții străini și este prezentă, cu opinii critice, în manualele școlare pentru liceu. În plus, are zece expoziții personale de pictură.  
 
Pentru promovarea valorilor din zona în care s-a născut, a copilărit și a trăit, doamna Irina Petraș a scris și a recunoscut mereu meritul incontestabil pe care școala din Agnita l-a avut în formarea sa intelectuală. Dragostea față de locurile natale a rămas neștirbită. Pe site-ul personal (www.irinapetras.ro) are postate fotografii din Agnita și din Chirpăr, amintiri de aur pentru un Om de mare calitate morală și de o însemnătate valoare literară astăzi. A păstrat permanent legătura cu „primele iubiri”: liceul din Agnita și biblioteca publică, donând acestora, an de an, cărțile ale domniei sale și oferind premii unor copii talentați din Agnita și din zonă. Azi, la Centrul de Documentare și Informare a Colegiului Tehnic „A. T. Laurian” și la Biblioteca orășenească există un fond documentar Irina Petraș, care va rămâne generațiilor viitoare ca mărturie a trecerii ei prin Agnita, a respectului față de ceea ce orașul Agnita a însemnat pentru formarea intelectuală a Domniei Sale. Irina Petraș este un Nume care onorează Agnita și oamenii ei.  
 
Mulțumiri membrilor Consiliului Local Agnita și Domnului Primar al orașului, ing. Ioan Dragoman, care au conferit titlul unui Nume de excepție pentru orașul de pe Valea Hârtibaciului. De asemenea, mulțumesc conducerii Colegiului Tehnic „A. T. Laurian” (prof. Petruț Mirela-Monica, prof. Lăstun Otilia-Bogdana), pentru înțelegerea trăirii acestui eveniment, probabil unic, în istoria școlii. Le mulțumesc colegelor care s-au implicat în organizarea evenimentului, în mod special doamnei prof. Eleonora Tudoran și doamnei prof. Margareta Vecerzan dar și domnului Ilarion Bârsan, care mi-a spus imediat după ce a fost aprobată acordarea titlului: „Ți s-a împlinit visul. Te vei întâlni cu dragostea ta ...literară!”. M-am bucurat că au fost alături de noi, două colege de liceu ale doamnei Irina Petraș (Cioca Celica și Barbu Ana), domnul profesor Ciocănea Ovidiu, viceprimarul orașului Agnita, Costel Murgoci, mai mulți consilieri locali (prof. Ioan Sârbu, director al Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu”, prof. Horia Silivestru, consilier, care a acordat diploma de onoare, prof. Paul Hârțoagă, consilier), sora doamnei Irina Petraș, doamna profesor Varga și domnul profesor Varga, prieteni buni ai autoarei, fiica Laura Poantă, profesori și elevi participanți la Festivitatea de premiere a Concursului Regional „Odă primăverii” ediția 2017. O surpriză foarte plăcută a fost prezența la eveniment a doamnei profesor Ionela-Silvia Nușfelean, împreună cu patru eleve laureate ale concursului nostru, de la Palatul Copiilor Bistrița, cărora le suntem recunoscătoare, deoarece au dovedit, precum remarca și domnul Ilarion Bârsan în timpul festivității, că „Bistrița poate fi mai aproape decât Agnita”.  
 
Mulțumim doamnei Irina Petraș, pentru bucuria pe care ne-a oferit-o, de a veni la Agnita, la liceul care îi este drag și pentru cuvintele calde adresate în cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al orașului. Am fost, în 31 martie 2017, împreună, într-o „dimineață neobișnuit de lungă”, de ziua lui Nichita, martori la un eveniment cultural excepțional pe care îl vom păstra în suflet pentru totdeauna. Împreună cu Doamna Irina Petraș, suflet ales, plămădit de Valea Hârtibaciului „în trup” și format de Liceul Teoretic din Agnita, pentru a vorbi lumii despre frumusețea fără de seamăn a literaturii, am trăit „o zi neobișnuit de frumoasă” în care „lumina a coborât în inimi” dragostea de poezie, de Acasă, de artă, de divinitate. Agnita a avut și (mai) are oameni aleși. Să le urmăm exemplul și să pășim alături de ei în universul miraculos al iubirii față de școală, față de Creație și față de Oameni. Sunt foarte fericită că, într-o zi „neobișnuită”, în această perioadă de „trecere” a mea prin Agnita, am avut șansa extraordinară de a cunoaște un Om, un Scriitor, un Model cu care Agnita poate să iasă în lume: Irina Petraș. Admirație e prea puțin spus. Vă iubim!  
 
Referinţă Bibliografică:
IRINA PETRAȘ ESTE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI AGNITA / Maria Daniela Pănăzan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2308, Anul VII, 26 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Maria Daniela Pănăzan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Daniela Pănăzan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!