CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Alexandra Simion – eleva de 10 a Cisnădiei și a Sibiului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe Alexandra Simion, Ada – cum o știm cu toții, am întâlnit-o pentru prima dată în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr. 3 din Cisnădie. Am avut fericita ocazie de a preda la clasa din care făcea parte. O clasă de care îmi aduc aminte cu bucurie, fiindcă revăd, parcă a fost ieri, ochișorii aceia dornici de cunoaștere, ambiția, determinarea, dorința de a ști, de a dovedi că a înțeles lecțiile. Și Alexandra a fost, de la început, o elevă de 10. Alături de ea, colegii ei, la fel de ambițioși, buni, cuceritori: Antonia Corfar, Constantin Oșlobanu, Claudia Muntean, Adina Vasilescu etc. La orele de română, Alexandra era fascinată și fascinantă. Mă impresiona pentru că anticipa întotdeauna răspunsurile la lecțiile noi. Înțelegea foarte repede, strălucea. Nu pot uita acel chip de copil, îngeresc. Și nici siguranța și stăpânirea de sine care dădeau farmec fiecărei ore, fie de comunicare, fie de literatură.  
 
În clasa a V-a, Alexandra a participat la Olimpiadele județene de română și de matematică, la română obținând Mențiune iar la cea din urmă clasându-se pe locul I și obținând dreptul de a participa la etapa națională Acolo, în mai 2009, Ada a câștigat medalia de bronz la mate. Am rugat-o să aducă la școală medalia și să realizăm câteva fotografii cu colegii. M-a cucerit prin simplitatea și încrederea de sine. Probabil că m-a văzut nostalgică (în timp ce purta medalia la gât) și atunci a făcut o promisiune incredibilă: „Vă promit, doamna profesoară, că anul viitor voi merge la faza națională la română!” Nu îmi amintesc să-i fi spus că e foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să ajungă acolo. Cert este că Alexandra s-a ținut de cuvânt și în clasa a VI-a a fost prima pe județ la română și a participat la faza națională a Olimpiadei la Limba și Literatura Română! Am plecat cu ochii în lacrimi de la școala din Cisnădie, fiindcă intrasem în concediu de îngrijire a copilului, iar în 2010 m-am titularizat la Agnita. Întâlnirea cu Alexandra a fost însă unul dintre cele mai frumoase momente din cariera mea didactică. Am mai avut copii de 10, fie din Blaj (Iulia Erejdi), fie din Cisnădie (Roxana Tudor, Silvia Seușan, Oșlobanu Constantin și Andreea, Ana Costea, Stanciu Alexandru, Sonia Precup). Și azi am copii de 10, la Agnita, pe care nu încetez să îi susțin și să cred în șansa lor de a deveni Oameni aleși, capabili, fericiți.  
 
I-am urmărit evoluția. Ada a participat apoi la faza națională a Olimpiadei de chimie, în clasa a VIII-a, alegând între chimie și ...română. A reușit prima la Colegiul Național „Gh. Lazăr” din Sibiu, cu 9,97 (media de absolvire a gimnaziului fiind, bineînțeles, 10). A rămas același copil extraordinar: eminentă și elegantă în exprimare și în atitudini. Domnul a fost darnic cu ea: este de o frumusețe aparte, iar în jurul ei e aură de Lumină. Limpezimea sufletului e artă divină sădită în sufletul mare pe care-l are. E semn de noblețe.  
 
Șansa de a o reîntâlni pe Alexandra s-a ivit anul trecut. Am rugat-o să participe la Concursul Regional „Odă Primăverii”. Știam că scrie. Chiar dacă nu a mai participat la Olimpiada de Română, dedicându-se informaticii și matematicii, Alexandra rămâne un talent autentic. Este un scriitor în devenire. Desigur că la concursul nostru a obținut Premiul I. Dincolo de geniul cifrelor se ascunde un potențial poetic imens. Cuvântul ei este Poezie. Cine știe? Viitorul îi este favorabil. Apropo de viitor... Nu ai cum să nu admiri faptul că își dorește să rămână în țară, să-și continue studiile la Cluj-Napoca! Este încă o dovadă a unui caracter puternic. Sunt sigură că putea merge la studii oriunde în lume, mai ales că stăpânește, cu artă de maestru, limba engleză (medaliată și la acest ...capitol, în clasa a XI-a). Și totuși, ea rămâne aici și speră într-un viitor mai bun pentru ea și pentru noi toți...  
 
Alexandra este eleva de 10 a Cisnădiei și a Sibiului. Și a fiecăruia dintre cei care au avut șansa de a o cunoaște. Ea este un model pentru generațiile de azi. Nu doar pentru inteligența și rezultatele școlare strălucite, ci mai ales pentru modestia și frumusețea inegalabilă a sufletului ei care trăiește speranțe mari. Azi, Alexandra Simion din Cisnădie este absolventă a Colegiului Gh. Lazăr din Sibiu și a reușit să obțină Diploma de Bacalaureat cu media 10. E o tânără care face cinste școlii românești de azi. E o dovadă că școala noastră (încă) mai produce elite.  
 
Ada, să pășești înainte cu dragoste, să ai noroc și bucurii! Felicitări pentru toate, ție și părinților, profesorilor tăi!  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandra Simion – eleva de 10 a Cisnădiei și a Sibiului / Maria Daniela Pănăzan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2021, Anul VI, 13 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Maria Daniela Pănăzan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Daniela Pănăzan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!