CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  




Autor: Maria Burcă         Ediţia nr. 3062 din 20 mai 2019        Toate Articolele Autorului

Lumina de toamna
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LUMINĂ DE TOAMNĂ 
  
O frunză se desprinde ușor din nucul mare și greoi. E o frunză verzuie cu margini galbene. Se învârte magic, încet, parcă în reluare și nu se grăbește încă spre pământ. Parcă îi e dor de văzduh și mai vrea să fie îmbrățișată de aerul îngălbenit de un soare tomnatic, galben-roșcat care a mangâiat-o zilnic de câteva luni bune. Parcă îi e dor de adierea vântului care acum parcă s-a obrăznicit și a zgîlțâit-o zdravăn, ca un om certat cu ea. Parcă îi e dor de păsările care s-au ascuns pe lângă ea și care i-au cântat ca prietene zglobii cele mai frumoase triluri. 
  
Din toate dorurile unul era și mai mare decât celelalte. Dorul de nucile care au crescut lângă ea și care au părăsit-o mai din vreme. Nu-i pare rău că pleacă azi. Dar nici nu se bucură că pleacă. Zarea mohorâtă e colorată de un soare cețos. Nu-i vine a crede că cerul și-a schimbat culoarea, că nu mai este căldura care o înviora încă de dimineață. Sau poate o fi așa cum l-a știut dintotdeauna, numai ea s-a schimbat! Căci a devenit dintr-o frunzuliță adunată din ce în ce mai mare. Așa ca azi când părăsește creanga care a legănat-o în zilele cu ploi vijelioase, care a ținut-o nemișcată în bătaia soarelui ca să se usuce, crede că vine o altă transformare. Așa cum au fost de la început. A fost un mugur, a devenit o frunzuliță, o frunză care a ascuns nucile verzi și apoi frunza bătrână care e azi, scorțoasă, cu pete galben maronii prin verdele șters... Ar mai fi vrut s-o lase timpul. Dar nu... Știe că desprinderea de ram e drumul spre o altă lume de care e oarecum înspăimântată. A aflat aceasta de la păsări. I-au spus în nopțile cu stele multe ce se întâmplă cu frunzele desprinse de pe ramuri, cele care îmbătrânesc repede din cauza vremii și a ploilor. Se desprind și cad. Jos e o altă lume. Care poate dura sau nu. Dacă ajunge jos, păsările i-au spus că nu va muri încă. Se va bucura de cer și de lumină dar lumea va avea o altă dimensiune. Pe creangă o atingeau doar vântul, lumina, căldura soarelui și păsările. Acolo jos o vor atinge mai mulți. Poate mâini, poate picioare, poate crengile...Cine mai știe...Și tot păsările i-au spus că va muri când va fi atinsă de cer. De cer????? Da, când cerul va cerni peste ea din durerea lui ea va fi acoperită de o mare de durere, albă care nu o va mai lăsa să-l vadă. Și atunci acolo sub durerea cerului, ea se va sfârși de greutate, uitare și dorință. Pământul care i-a fost tată și a hrănit-o o va primi și o va transforma în hrană pentru alte frunze...pentru alte plante... 
  
A căzut. A ajuns printre florile de crăiță pentru că vântul, neastâmpărat a ridicat-o din nou către cer și ea a zburat odată cu el către zare. Și-a lăsat copacul care a crescut-o în urmă. Printre crăițe, soarele își trimite lumina ștearsă. E o lumină stinsă...de toamnă. 
  
Referinţă Bibliografică:
Lumina de toamna / Maria Burcă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3062, Anul IX, 20 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Maria Burcă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Burcă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!