CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Maria Burcă         Ediţia nr. 2370 din 27 iunie 2017        Toate Articolele Autorului

Nostalgii si regrete
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NOSTALGII ȘI REGRETE 
  
,,În orice om, o lume își face încercarea.” 
  
(Mihai Eminescu-,,Împărat și proletar”) 
  
În fața televizorului, ascult și privesc știrile. Sunt dezolante ca în fiecare zi. Un alt caz de deces din vina sigură a medicilor, un alt profesor hărțuit de elevi, un alt polițist care ia mită. Mă scârbesc, ca în fiecare seară când vinovată fiind mă așez în fața televizorului să aflu știrile. Și sunt conștientă că nu mă pot lipsi de năravul acesta. E ca un drog de care nu sunt mulțumită. O jurnalistă roșcată prezintă cazul unei învățătoare care țipă la copii. Și mă întreb,,Oare de ce nu ar prezenta și cazul unui elev care țipă la învățătoare?” Of! Îmi umblă gândul hai-hui și știu că de ar fi prezentat un asemenea caz, vinovat ar fi tot dascălul. Și vina lui cea mare e că s-a făcut dascăl și cică nu știe pedagogie. Las televizorul și merg către biblioteca pătrățoasă pe care o posed. Găsesc un volum al lui Tolstoi. E din Război și pace. Îl răsfoiesc. Mi-e dor de eroii săi și îmi zic să o recitesc, așa că pun volumul deoparte. Îmi mai rămâne să-mi aleg culegerile după care voi lucra mâine la clasă. Dintr-una cade o fotografie de promoție. Sunt elevii de acum zece ani. Ce mici! Zâmbesc cu nostalgie trecutului. Mi-amintesc poznele lor, privirile cu care mă urmăreau dacă sunt tristă, sau fericită. Mi-amintesc și de ziua când m-am supărat foarte tare pe ei. O, Doamne! Ce zi! După ora a doua a intrat în cancelarie cu un caiet în mână, profesorul de geografie, Rădulescu. 
  
-Priviți doamna dirigintă, ce fac elevii dumneavoastră în timp ce eu predau! și mi-a pus hotărât caietul pe masă. Eram descurajată. Îmi dispăruse orice urmă de zâmbet de pe buze. Răsfoiam caietul cu atenție. Era un oracol, specific claselor terminale, plin de întrebări, răspunsuri și poezioare colorate și mărginite de floricele. Citesc câteva rânduri dintr-o poezie, și...mor de rușine. Nu-i învățasem cuvintele acelea urâte. Nu credeam că mintea unor copii poate inventa asemenea imagini. 
  
-Vai, domnule profesor! 
  
-Stați de vorbă cu ei! Sunt foarte răi! Ei completau oracolul în timpul orei! Și se mai și certau pe la spatele meu că nu au completat tot! 
  
În clasă în fața lor am tăcut. Le-am arătat doar caietul și-am început să predau. Nu mi-a plăcut că totul a devenit fad. Existau doar adverbe și figuri de stil în discuțiile noastre. Dispăruseră poveștile, întrebările speciale pentru fiecare. Nu m-am mirat când după trei zile la începutul orei am găsit pe tablă un ,,Am greșit. Vrem orele frumoase dinainte.” și o clasă gata să mă îmbrățișeze. Știam că realizasem o legătură specială cu ei. 
  
Amintirea aceasta mi-a încălzit inima. Gândesc că anii trec și ei nu mai sunt la fel, cum nici eu nu mai sunt la fel. Timpul a schimbat și societatea, și copiii, și părinții, și profesorii. Copiii cărora le sunt azi dirigintă sunt mai nepăsători. Sentimentul acela fin, ce se numește iubire, e greu de identificat la copiii de azi. Nu-i mai simți căldura în sufletele micuților. Le văd privirile și acestea sunt goale. Sunt omuleți fără gânduri. Dacă reușesc să-i aduc lângă mine cu mintea, îi văd că mă privesc trist. Oare de ce nu sunt fericiți? Câteva zile în urmă am crezut că le pot vedea cum știu să-și recunoască greșelile și încearcă să se schimbe. N-a fost așa. Andrei și Vali au chiulit. Mara și Iustina și-au vopsit părul mov și s-au jicnit că n-au știut să se vopsească. Și toate aceste mici ieșiri din peisajul normal al clasei s-au întâmplat într-o săptămână. Le-am spus, printre altele, la ora de dirigenție, de ce sunt supărată. Am așteptat să-și recunoască greșelile. N-au făcut-o. Uneori îi admir pentru felul în care privesc lumea. Alteori nu vreau să-i văd de supărată ce sunt pe ei. Și chiar de aș fi supărată, iubirea nu se stinge și le iert. 
  
Referinţă Bibliografică:
Nostalgii si regrete / Maria Burcă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2370, Anul VII, 27 iunie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Maria Burcă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Burcă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!