CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Marcela Dobre         Ediţia nr. 2413 din 09 august 2017        Toate Articolele Autorului

A patra ediție a conferintei Educație Deschisă România 2017
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Centrul pentru Inovare Publică, Asociația pentru Tehnologie și Internet și Open Government Partnership România ne-a invitat luni, 15 mai 2017, la cea de-a patra ediție a conferinței Educație Deschisă România, eveniment ce a avut loc la Biblioteca Națională a României, sala Mircea Eliade.  
  
Prima parte a conferinței a fost dedicată manualelor și resurselor educaționale deschise având subiecte precum: experiențe și planuri de viitor privind utilizarea resurselor educaționale deschise în învățământul public, rolul manualelor școlare și a mecanismelor de producere și distribuire a acestora, politici pentru asigurarea accesului echitabil la resurse educaționale de calitate. În panelul acestei sesiuni au susținut prezentări: Radu Puchiu, Secretariatul General de stat al Guvernul României, Jan Gondol, PhD, Consultant independent pentru educație deschisă, Slovacia, Daniel Bojte, Ministerul Educației Naționale-România și Alek Tarkowski, PhD, Centrum Cyfrowe Polonia.  
  
În a doua parte a întâlnirii au fost împărtășite experților în educație exemple de bune practici despre RED și copyright în educație de către: Valentina Pavel, ApTI, Alek Tarkowski, PhD, Centrum Cyfrowe, Polonia, Maja Bogataj Jancic, PhD, Intellectual Property Institute, Slovenia și Av. Lucie Straková, Technology Transfer Office of Masaryk University, Brno, Cehia. De asemenea, au fost prezentate opinii despre propunerea de directivă UE cu privire la drepturile de autor în Piața Unică Digitală și impactul lor asupra activităților educaționale, bune practici din statele participante privind modul cum excepțiile de la drepturile de autor legate de domeniul educațional sunt prevăzute în lege sau sunt aplicate.  
  
RED reprezintă un concept de mare actualitate în politica educațională europeană înțelegându-se prin aceasta planuri de lecție, manuale, culegeri de teste, programe analitice, MOOC-uri, simulări, care sunt disponibile gratuit pentru utilizare, reutilizare, adaptare, partajare, sub licența Creative Commons (https://creativecommons.org/). UNESCO spune că: „Resursele educaționale deschise sunt materiale de învățare, educaționale și de cercetare care se află în orice mediu, digital sau de altă natură și care sunt în domeniul public sau au fost puse la dispoziție sub o licență deschisă, care permite accesul gratuit, utilizarea, adaptarea și redistribuirea de către alții fără restricții sau cu restricții limitate”.  
  
Un sistem de educație deschis îndeplinește următoarele condiții: înlătură barierele din calea accesului la educație, punând accentul pe calitate și echitate; folosește resurse educaționale deschise; este conectat la tehnologie și, prin tehnologie, la lumea modernă și are în centru competențele digitale; se îmbunătățește permanent prin analiză și evaluare; folosește eficient și transparent resursele. Într-o nouă etapă de modificare profundă a paradigmelor pedagogice asistate de noile tehnologii, este imperios necesar să ne uităm la eforturile celor care au acumulat deja o experiență în dezvoltarea mediilor de educație moderne. Resurse electronice, spații educaționale virtuale și instrumente digitale de agregare a conținuturilor trebuie să conducă la stabilirea unui context de instruire și educație continuă care să beneficieze de cele mai noi informații.  
  
Transparența în educație, colectarea resurselor educaționale deschise, crearea BȘV se numără printre angajamentele pe care Ministerul Educației Naționale și le-a asumat în Planul Național pentru o Guvernare Deschisă 2016-2018. La nivel european, mai multe organizații non-guvernamentale solicită Parlamentului European flexibilizarea și uniformizarea legislației drepturilor de autor, pentru resursele educaționale. La conferința Educație Deschisă 2017 s-a adus în prim plan stadiul implementării acestei inițiative asumate de Ministerul Educației Naționale. La Art. 70, alineatul 2 se stipuleaza că: „Se înființează Biblioteca Scolara Virtuala si Platforma de e-learning care includ programe scolare, exemple de lecții pentru toate temele din programele școlare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Aceste resurse digitale vor fi protejate de legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului obținand dreptul de publicare din partea autorilor, astfel incat aceste resurse sa fie accesibile permanent si gratuit oricarui elev sau profesor”. Cu o licențiere flexibilă a conținutului, BȘV poate deveni o platformă națională de resurse educaționale deschise.  
  
În ceea ce privește BȘV consilierul IT&C al ministrului Educaţiei Daniel Bojte a spus: „Am făcut nişte paşi frumoşi prin introducerea manualelor digitale, avem nişte manuale digitale frumoase. Cred că manualul digital trebuie să fie mai mult decât atât, trebuie să ne permită şi colectarea de feedback din partea elevului, nu doar să transmită informaţia, să poată permite urmărirea parcursului elevului şi, bineînţeles, profesorul trebuie să beneficieze şi de resurse educaţionale de calitate pe care să le poată folosi la clasă sub forma auxiliarelor, într-un mod liber”. […] „Văd o platformă deschisă, unde un profesor poate să acceseze conţinutul deja existent, să o folosească în clasă în forma în care şi-o doreşte. […] Este o bibliotecă pentru educaţie […] o zonă unde oricine este interesat să acceseze resurse pe care să le poată folosi în educaţie poate să o facă. Şi românii din afara graniţelor vor putea accesa aceste resurse”. […] „Avem aproximativ 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi aproximativ 12.000 de unităţi fără personalitate juridică - unităţi de învăţământ arondate. În acest moment, Internet există în toate unităţile de învăţământ în puncte administrative sau în puncte fixe. Ceea ce este necesar este să ajungem cu Internetul în sala de clasă, nu doar într-un punct fix. Există un administrator de schemă de granturi unde şcolile să poată să scrie proiecte şi să acceseze fonduri pentru wireless campusuri. Noi creăm mijloacele necesare realizării de wireless campusuri în şcoli”. Procedura de înnoire a manualeler şcolare are în vedere „crearea platformei pentru lecţii alternative și folosirea resurselor educaţionale deschise, alternative, materiale digitalizate puse pe Internet, unde profesorii ţin aceste lecţii online, le încarcă fără drepturi de autor, devenind lecţii publice, […] se pun astfel bazele unei platforme educaționale digitale”.  
  
Cele mai bune practici din alte țări europene  
  
Primul pas în digitalizarea întregului sistem de învăţământ, ar fi înfiinţarea bibliotecii virtuale: o uriaşă bază de date electronică, în care vor fi încărcate manuale, cărţi de literatură, modele de teste pentru evaluări. Alek Tarkovski, specialist în Polonia afirmă că: „în prezent, platforma online conţine resursele din curricula curentă. Poţi studia cursurile de la şcoală, începând cu clasa I şi până în clasa a XII-a. Sunt foarte importante cerinţele implementate de noi: licenţe gratuite şi atenţie faţă de persoanele care au dizabilităţi”. România vrea să adopte aceste practici, și în acest sens ne uităm la reuşita altor ţări, precum Polonia o țară în care deja s-a realizat acest lucru.  
  
Platforma educaţiei naţionale va găzdui lecţii filmate de către profesori şi la care să aibă acces profesorii și elevii și va oferi acces la materiale educaţionale, cursuri, manuale, exerciții, teste, jocuri educative, indiferent de vârsta sau posibilităţile financiare ale elevului, uşurând accesul elevilor la educaţie, cele mai bune resurse de învățare sunt accesibile oricărui elev. Platforma digitală - instrumentul online unde ar urma să fie disponibile gratuit cursuri, cărţi, teste, teme pentru acasă va fi făcută în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor, pentru infrastructură beneficiind deja de disponibilitatea resursei financiare.  
  
În ultimii ani, în sistemul public de educație au fost îmbunătățite sau introduse noi sisteme informatice care permit generarea de date despre sistem, precum Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ), Harta Riscului Educațional (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) sau Registrul Matricol Unic (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării).  
  
Concluzii: România a creat prin Legea educației naționale nr. 1/2011 cadrul legal pentru pentru folosirea RED, însă până în prezent, prevederile legii nu au fost puse în aplicare. Biblioteca virtuală, locul în care vor fi postate toate manualele, se află acum la stadiul de concept urmează a se concretiza în viitorul apropiat, profesorii şi elevii putând beneficia de metode moderne de predare şi învăţare.  
  
Utilizarea RED aduce, prin costuri reduse și un managementul eficient al resurselor publice, avantaje importante pentru sistemul public de educație în sectorul preuniversitar precum: îmbunătățirea accesului la educație de calitate, creșterea interesului comunității față de educație, creșterea calității educației și stimularea inovației. Constituirea BȘV și popularea ei cu conținuturi curriculare digitalizate va avea drept consecință creșterea performanței elevilor, școala devenind deschisă, transparentă, participativă și în continuă evoluție astfel deschizându-se un univers infinit.  
  
În concluzie, sistemul educaţional trebuie să facă faţă provocărilor societăţii cunoaşterii, deoarece precum spunea Albert Einstein „scopul educaţiei ar trebui să fie pregătirea unor oameni care să acţioneze şi să gândească independent şi care, în acelaşi timp, să vadă în slujirea comunităţii realizarea supremă a vieţii lor.”  
  
Bibliografie:  
  
  1. http://www.economica.net/consilier-ministerul-educatiei-manualul-digital-trebuie-sa-permita-si-colectarea-de-feedback-din-partea-elevului_137864.html
  2. http://www.inovarepublica.ro/evenimente/educatie-deschisa-romania-2017/
  3. http://educatiedeschisa.ro/index.php/2017/05/10/educatie-deschisa-romania-editia-2017/
  4. http://www.acces-deschis.ro/oer/69-ghid-de-bune-practici-privind-resursele-educationale-deschise
  5. http://www.acces-deschis.ro/depozit/resurse-educa%C8%9Bionale-deschise/28-ghidul-de-bune-practici-red/file
  6. ogp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/08/PNA-2016-2018.doc
  7. http://www.acces-deschis.ro/depozit/resurse-educa%C8%9Bionale-deschise/28-ghidul-de-bune-practici-red/file
  8. https://www.news.ro/social/ministerul-educatiei-va-urgenta-innoirea-manualelor-scolare-pentru-a-incheia-procedura-in-2020-se-are-in-vedere-si-o-platforma-pentru-lectii-alternative-1922404011002017051516969812
  9. http://www.romaniatv.net/ministerul-educatiei-anunt-important-privind-manualele-scolare-pavel-nastase-vom-face-o-corectie_355545.html
  10. https://www.edu.ro/biblioteci-0
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
A patra ediție a conferintei Educație Deschisă România 2017 / Marcela Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2413, Anul VII, 09 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marcela Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marcela Dobre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!