CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Marcela Dobre         Ediţia nr. 2136 din 05 noiembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Conferința Cisco Connect Romania 2016 - On the Edge of Now
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă bucur că m-am numărat printre cei 1200 de participanți la Cisco Connect în data de 19 octombrie 2016 și mă grăbesc să vă împărtășesc din cele prezentate acolo. Omul este o ființă creată pentru a comunica; pornind de la interacțiunea realizată față în față, s-au dezvoltat noi căi de a comunica oriunde pe Pământ, dar și dincolo de granițele acestuia. De-a lungul anilor, tehnologia ne-a demonstrat că poate face totul posibil: soluții medicale avansate, orașe ale viitorului care iau formă acum, securitate digitală și inovație în domenii variate.  
Internet of Things, Networking in the Digital Era (APIC-EM si Enterprise NFV), Data Centre Automation, Real Time Analytics si nu in ultimul rand securitatea informatica sunt principalele teme care au fost abordate pe parcursul evenimentului. La Cisco Connect 2016, conferința de tehnologie, am aflat ultimele tendințe din industrie și am avut ocazia să interacționez cu alți specialiști IT ca participant la categoria reprezentanți NetAcad. Această platforma educațională a fost înființată in 1998 și actual se mândrește cu peste 85.000 de STUDENTI NETACAD. Ca parteneri pincipali CISCO, amintesc: Datanet, Telekom, Intel, Vodafone, Microsoft, Ericsson etc. Câteva din prezentările urmărite, conform agendei conferinței sunt menționate mai jos:  
09:15 - 10:00 Opening and Welcome – Dorin Pena, General Manager, Cisco Romania  
10:00 - 10:30 Cisco Keynote – Mike Koons, Vice President, WW Systems Engineering, Cisco  
10:30 - 11:00 Innovation Keynote – Digital Trends, Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial Segment Business Telekom Romania  
11:00 - 11:30 A Systematic Approach to CyberSecurity - Cristian Matei, CCIE #23684, Datanet Systems  
12:00 - 12: 30 BITTNET Fireproofing your network - do your own security check! Cristi Ionescu & Cosmin Voicu  
12:35 - 13:05 VEEAM Modern Data Protection for today and tommorow Cornel Popescu  
14:15 - 14:45 DATANET Automate Datacenter Service Delivery with Cisco UCS Director, Mihai Gagea, Presales Consultant  
14:50 - 15:20 VODAFONE Video Cloud Tiberiu Dobre  
2. RETEAUA ESTE BAZA PENTRU TRANSFORMAREA DIGITALA-SMART CITY  
Având în vedere urbanizarea și modificările demografice la care asistăm, interconectarea instituțiilor publice și a serviciilor printr-o platformă conectată la internet, poate reprezenta o soluție cu adevărat viabilă cu necesitățile și problemele comunități locale din Sectorul 4, totodată, un prim pas către un oraș inteligent în adevăratul sens al cuvântului. Proiectul Smart City urmăreşte să integreze componentele ecosistemului complex ale unui oraş inteligent, un centru de comandă care înregistrează și soluționează problemele comunității locale, de altfel, o necesitate la nivelul Capitalei. Un avantaj pentru locuitorii sectorului - șansa unui prim stadiu de dezvoltare a unui oraș inteligent. Acest parteneriat este un proiect pentru viitor, care sunt convins că va aduce orașele din întreaga lume la un alt nivel de dezvoltare. Tehnologiile care stau la baza conceptului de oraș inteligent (smart city), prezente de câțiva ani buni în țările din vestul Europei, fac pași repezi și către România. Adoptarea lor de către primăriile locale va permite orașelor să devină mai atractive și mai competitive pentru cetățeni și mediul de afaceri,  
Termenul de oras inteligent (smart city) este cunoscut in lumea informaticii si a telecomunicatiilor de la inceputul anilor 90. Solutiile de tip Smart City se adreseaza autoritatilor locale intrucat tehnologiile au ca scop imbunatatirea unor domenii de utilitate publica precum: transportul in comun, iluminatul public, sanatate (telemedicina), gestionarea parcarilor, siguranta publica, managementul deseurilor. Smart city ajuta la o mai buna interactiune si la transparenta intre cetateni si autoritatile locale. Daca un cetatean are o problema si o sesizeaza catre autoritatea responsabila, poate sa afle in mod transparent ce se intampla cu sesizarea, in ce stadiu este. Daca a fost procesata si cand i se va raspunde. dar serviciile publice trebuie sa fie automatizate si digitalizate. implementarea de solutii care pot ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si solutiile de transport si iluminat public.  
Smartcity nu mai este doar o poveste SF. Nu facem progres doar de dragul progresului. De fapt, este o motivație pe care trebuie s-o aibă administrațiile locale, care, pot deveni mai atractive și mai competitive pentru cetățenii lor și pentru mediul de afaceri. Administrațiile locale trebuie să ofere un cadru de dezvoltare a afacerilor sau de desfășurare a vieții în mediul urban care să convingă cetățenii să dorească să locuiască și să lucreze acolo. Administrațiile locale trebuie să învețe să-și utilizeze mai eficient infrastructurile de care dispun și au nevoie, în acest sens, de elemente de automatizare și conectivitate, care să aducă mai multă mai multă transparență și eficiență și acces facil la serviciile publice.  
Avantaje și soluții smart sunt:  
• reducerea costurilor  
• îmbunătățirea indicatorilor mediului sau serviciilor cetățenilor,  
• potețial pentru crearea noilor locuri de muncă mai ales atunci când vine vorba de furnizorii de soluții, pentru dezvoltatorii de aplicații care creează noi servicii și aplicațiile pentru oraș.  
Corpurile de iluminat nu sunt aprinse toată noaptea la întreaga capacitate luminoasă, ci doar la 25%. Ele se vor activa la întreaga capacitate doar dacă senzorii sesizează prezența unei persoane. Pe infrastructura de iluminat pot fi montate camere video care pot monitoriza diverse scenarii de siguranță publică, care pot transmite alerte către organele de pază și control sau Poliție, dacă este cazul.  
Dacă 30% din traficul auto al unui oraș este generat de șoferi în căutarea unui loc de parcare liber prin intermediul unei aplicații software poți să afli unde este cel mai apropiat loc de parcare liber. Astfel putem elimina 30% din traficul auto, ceea ce este semnificativ. Soluțiile inteligente pot monitoriza în timp real și calitatea aerului. În prezent, autoritățile locale nu au intrumente de monitorizare în timp real, ci doar post factum, de la Ministerului Mediului, după ce respectivele limite au fost depășite, ceea ce împiedică luarea unor măsuri de reducere a noxelor.  
Un alt domeniu pretabil soluțiilor de tip smart city este transportul public, care pot aduce mai multă eficiență transportatorului, dar și clienților. Cetățenii unui oraș pot vedea în timp real unde este autobuzul, momentul sosirii în stație și durata călătoriei până într-un anumit punct de interes. Astfel, își poate gestiona mai bine timpul propriu. Soluțiile smart city pot fi utilizate și în domeniul salubrizării. Senzorii montați pe pubele și vehiculele salubrizării permit eficientizarea și transparentizarea activității de colectare a deșeurilor și motivează beneficiarul final să colecteze selectiv. Soluția permite identificarea și cântărirea pubelei prin intermediul unui dispozitiv atașat pubelei. Clienții vor fi astfel mai atenți la ce și cât aruncă. Spre exemplu, electrocasnicele nu vor mai fi aruncate în pubelă, ci transportate la centrele specializate de colectare. Pe de altă parte, operatorul de salubritate va avea în timp real informații despre gradul de încărcare a pubelelor și vehiculelor.  
Digitalizarea spațiului urban este motivată de dezvoltările sociale, economice, ecologice și tehnologice la care asistăm. Aceste schimbări includ, pe termen lung, provocări foarte ambițioase și concrete, precum creșterea urbanizării și modificării demografice, alături de planuri de viitor pentru problemele întâmpinate de diverse comunități. Drumul către un Oraș inteligent trebuie să fie înțeles ca un complex de interacțiuni ale intereselor și obiectivelor cetățenilor, stakeholder-ilor, instituțiilor și companiilor locale prin intermediul soluțiilor IT&C. Astăzi, într-un spațiu de câteva hectare coabitează zeci sau chiar sute de mii de oameni. Iar, pentru ca o comunitate să ajungă la bunăstare, este nevoie de perspective ambițioase și de curajul de a alege și apoi de a implementa cele mai bune soluții. Orașele inteligente reprezintă un concept care începe să prindă contur și în România, iar tehnologia de mâine adusă în comunitățile urbane poate fi asimilată în viața de zi cu zi a cetățenilor.  
3.CELE MAI BUNE PRACTICI  
În timp ce în România este greu să cuantificăm rezultatele deoarece tehnologiile inteligente au fost utilizate doar sporadic, în alte orașe europene deja se simt avantajele.  
Barcelona este un oras unde proiecte smart city projects au ajutat la crearea a 47.000 de noi locuri de muncă. Orașul a raportat o creștere a veniturilor parcare taxă cu USD 50 million anuală din parcare inteligentă.  
Hamburg, alt oraș european care a adoptat tehnologia inteligentă, a înregistrat reducarea cu 70% a reducerii costurilor operaționale din întreținerea inteligentă a podului.  
Linz a văzut producția de dioxid de carbon cum a scăzut cu 85 de tone, în doar nouă luni de la investirea în sistemul de tramvai inteligent.  
In general, solutiile pentru transport public cuprind functionalitati precum gestiunea flotei auto, managementul fluxului de transport urban, vanzarea de bilete prin SMS sau card, informarea calatorilor prin telefon sau afisaj electronic, solutii de bike-sharing si parcare inteligenta - finantarea de solutii de transport inteligent, ecologic si integrat. Astfel de solutii se adreseaza pe de o parte autoritatilor care gestioneaza traficul, dar exista si aplicatii care vizeaza calatorii, cetatenii. Printre solutiile care se adreseaza autoritatilor, este softul de gestiune a flotei auto. Acesta poate oferi date despre pozitia pe traseu a masinilor unei regii de transport, dar si care este starea tehnica a acestora. Aceasta aplicatie poate estima si numarul de calatori care se afla la un moment dat intr-un mijloc de transport, ceea ce poate ajuta factorii responsabili din administratia locala a transportului public sa isi adapteze strategia de dezvoltare in functie de nevoile reale ale cetatenilor. Plata calatoriei prin SMS sau card aplicatiile care se adreseaza calatorilor pot furniza informatii pe telefonul mobil sau pe panourile de afisaj din statie despre locul in care se afla un anumit autobuz sau tramvai la un moment dat, ora la care va ajunge in statie sau la capatul liniei. Putem afla de o intarziere de zece minute si, in loc sa asteptăm acolo, putem merge intr-un magazin sau iesi din casa cu putin timp inainte ca autobuzul sa ajunga in statie. Care sunt costurile unor astfel de solutii si cu cat si-ar putea reduce primariile cheltuielile? Din experienta altor tari, principalele avantaje au fost de eficientizare a traficului si de reducere a emisiilor de carbon. Pe zona de transport, principale avantaje nu ar veni neaparat din reducerea cheltuielilor directe, ci mai ales din fluidizarea traficului, reducerea costurilor pentru mentenanta flotei si scaderea emisiilor de carbon. Astfel, se poate evita o eventuala procedura de infringement pe mediu impotriva autoritatilor locale si costurile care ar putea urma. De altfel, solutiile pentru transport public inteligent se numara printre principalele recomandari ale Comisiei Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. O alta masura sugerata de CE este utilizarea masinilor cu nivel scazut de emisii precum sunt cele electrice sau pe hidrogen. Sistemele inteligente de transport sustin obiectivele pe care le are un oras in domenii precum stabilirea orarului de calatorii, informatii despre programul de transport, gestiunea numarului de calatori, plata calatoriilor prin metode moderne. Piata de solutii de tip Smart City este estimata sa ajunga la circa 20 de miliarde de dolari in 2020, in crestere de la 6 miliarde de dolari in 2012, conform companiei de cercetare Pike Research. De asemenea, din totalul acestei valori de aproape 20 de miliarde de dolari, solutiile pentru transport inteligent inseamna circa 5,5 miliarde de dolari.  
4.STUDIU DE CAZ: PRIMUL PROIECT PILOT INTEGRAT DE TIP SMART CITY ORASELUL COPIILOR, SECTOR 4, BUCURESTI  
Peste jumătate din populația lumii trăiește azi în orașe, iar până în 2030 acest număr va crește până la aproximativ 5 miliarde. Nu e de mirare că orașele zilelor noastre fac față unor mari provocări – de la populații în creștere și bugete în scădere, la nevoia de a eficientiza utilizarea resurselor. Mediul privat oferă suport eficient în evoluția mediilor urbane prin optimizarea serviciilor publice precum planificarea traficului și a mobilității urbane. de-acum un oraș inteligent pe harta noastră europeană.  
În România, Telekom și Cisco sunt parteneri în dezvoltarea conceptului smart city introducând în România soluții pentru orașul viitorului care vor face viața cetățenilor mai ușoară și mai sigură. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu partenerul de tehnologie Cisco, care a oferit o serie de echipamente specializate de comunicații și platforma de integrare. Aceste soluții ajută administrațiile locale să devină mai eficiente și să își reducă o parte din costurile operaționale. Soluțiile de tip Smart City implementate în sectorul 4 al Capitalei operează pe o platformă dedicată de tip Internet of Things (IoT). IoT permite conectarea diverselor obiecte și platforme la Internet și comunicarea „smart” între ele, prin intermediul unor interfețe inteligente. Interconectarea dispozitivelor și a senzorilor cu bazele de date și aplicații se face cu ajutorul soluțiilor Machine-to-Machine (M2M), Telekom având 8 soluții M2M în portofoliu beneficiază de acces la cele mai avansate platforme tehnnologice dezvoltate de diviziile de cercetare și dezvoltare ale Grupului. Platformă inteligentă joacă rolul de intermediar între senzorii și echipamentele care se găsesc pe teren și soluțiile verticale din cloud. Proiectul Smart City lansat în aprilie 2016 este o premieră la nivelul administrației locale naționale. Parcul Orășelul Copiilor - un spațiu conectat la tehnologie de tip SmartCity.  
Provocarile oraselor moderne: Urbanizare Rapida, Limitari economice si Sustenabilitate  
Provocarile Oraselor  
Cresterea exponentiala a gradului de urbanizare  
-50% din populatia lumii traieste in orase  
-6.3 miliarde vor locui in orase pana in 2050, adica cu 70% mai mult fata de 2010  
Presiuni legate de mediu:  
- Orasele emit intre 60%-80% din noxele de seră la nivel global  
- Orașele consumă 60% din apa potabilă la nivel mondial din care aproximativ 20% se pierde prin infrastructura de distribuție  
Presiuni economice și financare:  
- Orașele se confruntă cu probleme legate de limitarea resuselor, scăderea bugetelor locale și presini pentru a face investiții importante în modernizarea infrastructurii urbane.  
Implicatii:  
-creșterea rapidă pune presiune pe infrastructura orașelor, făcând dificilă păstrarea calității vieții cetățenilor;  
-există o nevoie crescută de a gestiona resursele publice având în vedere sustenabilitatea urbană din perspectiva mediului înconjurîtor  
-creșterea indicelui de atractivitate al orașelor este mai important ca oricând pentru a reține și pentru a atrage noi companiji, noi surse de venit și talente.  
Scopul proiectului a fost implementarea pe o platforma unică, dedicată pentru proiecte de tip smart city, a 4 soluții verticale care adresează servicii de utilitate publică, în Parcul Orășelul Copiilor, Sector 4, București.  
Proiectul include  
• soluție pentru parcări inteligente: automatizarea a 129 de locuri de parcare;  
• soluție de iluminat inteligent: automatizarea a 8 corupuri de iluminat public și implementarea unor scenarii de configurare dinamică a intensității luminii (dimming);  
• soluție de siguranță publică: monitorizare și analiză video avansată a zonei de parcare;  
• rețea de comunicații Wi-Fi: dedicată pentru comunicarea senzorilor și echipamentelor cu platforma de tip Internet of Things și asigurarea accesului gratuit la internet a vizitatorilor din parc; toate integrate pe o platformă dedicată pentru proiecte de tip „oraș inteligent”. Soluțiile implementate vor asigura o experiență mai plăcută și mai sigură pentru locuitorii Capitalei atunci când își petrec timpul în unul dintre cele mai populare parcuri din București, ce oferă activități diversificate de relaxare.  
Printre avantajele aplicației, se numără:  
• eficientizarea iluminatului stradal inteligent, prin economisirea cu până la 70% a energiei electrice, stâlpul având încorporat senzori de mişcare şi poluare, respectiv de temperatură şi zgomot.  
• gestionarea transportului public, prin facilitarea informațiilor din trafic, de la distanță, în timp real sau a parcărilor inteligente, care ar conduce la fluidizarea traficului din sector, rezolvând problema lipsei locurilor de parcare.  
Aplicații implementate:  
-Soluție pentru parcări inteligente: automatizarea a 129 de locuri de parcare pe Calea Piscului  
-Soluție de Iluminat Inteligent: automatizarea a 8 corpuri de iluminat public și configurarea unor scenarii dimare/reducere luminozitate și stingere dinamica;  
- Solutie de Siguranta Publica: monitorizare si analiza video avansata a zonei  
- Rețeaua de comuncații Wi-Fi outdoor: dedicată comunicării senzorilor și echipamentelor cu platforma IoT și asiugrarea accesului gratuit la Internet a Vizitatorilor  
- Platforma dedicată proiectelor de tip „Oraș Inteligent”  
Soluțiile implementate de Telekom Romania într-o zonă delimitată din Parcul Tineretului constau în patru componente integrate:  
• parcare inteligentă - Soluția de parcare inteligentă a mai fost instalată de Deutsche Telekom în orașul italian Pisa, unde a fost implementată cu sprijinul Kiunsys. Prin utilizarea aplicației mobile Tap &Park, disponibilă acum pentru IoS, Android și Windows mobile, șoferii vor putea identifica în timp real dacă sunt locuri de parcare disponibile în zona delimitată din Orășelul Copiilor, în Parcul Tineretului. Soluția are un modul dedicat pentru administrația locală sau cea a parcărilor, care afișează gradul de ocupare a spațiilor de parcare și nivelul traficului din zonă. Aceasta generează, de asemenea, diferite rapoarte. Aplicația va fi dezvoltată în continuare pentru a acoperi mai multe zone de parcare din București. De asemenea, o funcționalitate viitoare va permite șoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări, fără costuri adiționale. Soluția de parcare va include și notificări prin care șoferii sunt anunțați când le expiră timpul de parcare.  
• conectivitate Wi-Fi oferită gratuit - Soluția Wi-Fi permite vizitatorilor parcului să se bucure de acces gratuit la Internet în zona delimitată. Soluția poate fi dezvoltată în continuare pentru a include componenta de data analytics, care furnizează autorităților locale un instrument de control al traficului, cu evidențierea momentelor cu traficul cel mai intens, respectiv scăzut, pe baza căruia serviciile de securitate din zonă pot fi gestionate mai eficient. În plus, alte facilități publice pot fi introduse sau reamplasate pentru a deservi mai eficient nevoile reale ale cetățenilor.  
• siguranță publică - Soluția de siguranță publică cuprinde un sistem de supraveghere video și o aplicație pe baza căreia pot fi identificate anumite scenarii predefinite care vizează intervenția autorităților. Soluția generează alerte în caz de vandalism sau nerespectarea resticțiilor pentru anumite zone sau în caz că o persoană este în situația de a avea nevoie de ajutor urgent. Alt beneficiu al soluției îl reprezintă posibilitatea de a identifica autovehiculele parcate ilegal. Soluția poate fi utilizată, de asemenea, pentru numărarea mașinilor și pentru identificarea plăcuțelor de înmatriculare  
• iluminat inteligent - Soluția de iluminat intelgent este instalată pe 8 stâlpi echipați cu tehnologie LED și senzori sensibili la mișcare și la intensitatea luminii ambientale. Aceștia pot fi controlați automat de la distanță pentru a crește intensitatea luminiii când cineva este în preajma acestora. Implementarea soluției va genera reduceri de costuri cu energia de până la 60%, un beneficiu semnificativ pentru autoritățile locale.  
Partenerii Telekom România pentru implementarea acestui proiect au fost:  
• CISCO – partener strategic și furnizorul platformei IoT, compania care a oferit o serie de echipamente specializate de comunicații și platforma de integrare  
• SENSITY – furnizorul soluției de iluminat inteligent,  
• Kyunsis – furnizorul soluției de parcări inteligente,  
• Kiwi Security – furnizorul soluției de siguranță publică.  
Soluția de Parcări Inteligente  
Componente:  
1. Aplicația mobilă pentru cetățeni:  
-Informații despre cele mai apropiate locuri de parcare disponibile și informatii din trafic;  
-Plata online/SMS și rezervare loc de parcare;  
2. Platforma de management - instrument de lucru pentru admnistratia parcărilor/concesionar ce oferă vizibilitate asupra:  
-gradului de ocupare în timp real a parcărilor;  
-traficul în zona parcărilor pe intervsle de timp predefinite;  
-sumele colectate pentru utilizarea parcărilor  
3 Componenta de siguranță publică -se adresează factorilor responsabili cu aplicarea reglementărilor referitoare la parcările publice:  
- suport pentru identificarea, documentarea și emiterea de amenzi în cazul parcărilor neregulamentare  
4. Echipamnente hardware  
-senzori de mișcare și Gateway de comunicații  
Soluția de Iluminat Inteligent  
Componente soluție:  
-Noduri simple: controler automatizare, senzori (mișcare, luminozitate, temperatură, presiune)  
-Noduri avansate: 2 camere de luat vederi(analiza video avansată), senzori  
-Platforma de management a infrastructurii  
Funcționalităță implementate:  
-Automatizarea functionării corpurilor de imluminat publicpe baza a trei scenarii de dimare: Daylight harvesting, Day/Night shedule, Movement sensing  
-Monitorizarea video pentru: locuri de parcare, trafic auto  
-Monitorizarea functionării infrastructurii de iluminat public  
Siguranță publică  
Detectare a intruziunilor: alertare in cazul in care se identifică prezențaanumitor obiecte în zone predefinite  
Detectarea obiectelor: alertare în cazul în care se identifică prezența anumitor obiecte în zone predefinite  
Numararea vehiculelor pe sensul de mers  
Platforma de integrare -CISCO City Digital Platform  
Funcționalități:  
• colectare date și alerte de la senzori și echipamente  
• normalizare, agrgare și corelare date  
• expunere date și alerte către aplicațiile verticale  
• rulare de rapoarte și analize integrate  
Beneficii:  
• gestionarea centralizată a soluțiilor smart astfel încât administrația să poată avea o raportare unitară  
• corelare evenimente  
• posibilitatea reutilizării datelor achiziționate de senzori pentru mai multe aplicații  
• integrarea într-un proiect smart a elementelor de infrastructură vechi de tip legacy  
• platforma deschisă ce oferă posiblitatea adăugării de noi servicii smart  
5.CONCLUZII:  
Când vorbim despre Internet of Things (IoT) ne referim la orice dispozitiv capabil să se conecteze la Internet. Până în anul 2020 un număr de circa 50 de miliarde de dispozitive vor fi conectate, iar aici vorbim atat despre telefoane mobile și televizoare, cat si de hale industriale, centre comerciale și arene sportive. Transformările digitale al căror potențial abia începem să-l exploatăm aduc și oportunități extraordinare pentru statele în curs de dezvoltare, pentru accelerarea creșterii și reducerea decalajului față de economiile puternice. Chiar dacă, deocamdată, există o „prăpastie digitală” între aceste două tipuri de economii, specularea avantajelor IoT poate fi o rampă de lansare spre un val de inovații care ar reduce această diferență. Sistemul medical, educația, dar și administrația publică sunt doar câteva sectoare care ar putea beneficia de pe urma implementării dispozitivelor IoT, îmbunătățind viața a milioane de oameni. Depinde doar de guvernele din economiile în curs de dezvoltare să speculeze aceste avantaje prin investiții care să ofere un cadru de dezvoltare conectat, dotat cu tehnologii moderne, care să stimuleze dezvoltarea ecosistemelor antreprenoriale. Tehnologia informației este o oportunitate pe care o folosesc autoritățile publice pentru a creștea calitatea vieții cetățenilor săi de aceea trebuie ă explorăm potențialul oferit de IoT. Capacitatea de a îmbunătăți eficiența infrastructurii publice este din ce mai importantă pentru definirea succesului unui oraș din punct de vedere social, al mediului de afaceri și al mediului înconjurător.  
Prin intermediul acestui proiect, Telekom și Cisco introduc în România soluții pentru orașul viitorului care vor face viața cetățenilor mai ușoară și mai sigură. În același timp, aceste soluții ajută administrațiile locale să devină mai eficiente și să își reducă o parte din costurile operaționale. Bazat pe tehnologii de ultimă oră, proiectul pilot de oraș inteligent este un proiect inovator care a evoluat de la teorie/planuri la soluții reale, în beneficiul cetățenilor și autorităților locale, care vor putea astfel să gestioneze mai eficient spațiile publice, la costuri mai reduse. Prin intermediul acestor tehnologii de ultimă oră, s-a început digitalizarea mediului de afaceri și societatea românești. un proiect de oraș inteligent să fie de succes, trebuie adresate nevoile specifice ale fiecărui oraș, sector sau comunitate, cu ajutorul tehnologiei. Ca urmare a colaborării cu reprezentanții autorităților din București și din sectorul 4, în particular, am putut defini aceste nevoi specifice și, astfel, să dezvoltăm soluții relevante în parteneriat cu Telekom. Aceste tipuri de parteneriate sunt proiecte ale viitorului, care vor conduce orașele din întreaga lume la un nivel superior de dezvoltare.  
Primăria Sectorului 4 a făcut primul pas în acest sens, prin semnarea acestui parteneriat cu Telekom România pentru implementarea, în cadrul acestui proiect-pilot, a unor tehnologii inteligente inovatoare, care vin în sprijinul cetățenilor. Aceștia se vor putea bucura de beneficiile unui spațiu relaxant și conectat la tehnologie. Soluțiile implementate vor asigura o experiență mai plăcută și mai sigură pentru locuitorii Capitalei atunci când își petrec timpul în unul dintre cele mai populare parcuri din București, ce oferă activități diversificate de relaxare. Implementarea proiectului-pilot, dezvoltat de Telekom România împreună cu partenerul tehnologic Cisco va plasa sectorul 4 pe harta Europei digitale.  
Pilotarea unei astfel de tehnologii în parcul din Sectorul 4 înseamnă pentru locuitorii sectorului șansa de a se bucura de beneficiile unui prim stadiu de dezvoltare a unui oraș inteligent. Acest parteneriat este un proiect pentru viitor, care va aduce orașele din întreaga lume la un alt nivel de dezvoltare. Autoritățile publice ar trebui sa proiecteze aceste soluții conform unui plan de dezvoltare durabilă pe termen lung.  
Pentru ca un proiect de oraș inteligent să fie de succes, trebuie adresate nevoile specifice ale fiecărui oraș, sector sau comunitate, cu ajutorul tehnologiei.  
6.BIBLIOGRAFIE:  
1. https://cloudmania2013.com/2016/05/26/are-we-smart-enough-for-future-smart-communities/;  
2. http://www.profit.ro/live/video-elena-paun-business-development-manager-solutii-it-c-la-profit-live-tehnologiile-care-stau-la-baza-conceptului-de-smart-city-fac-pasi-repezi-si-catre-romania-15583343;  
3. http://www.wall-street.ro/special/smart-city/198298/tehnologia-care-ar-putea-revolutiona-transportul-in-comun-din-romania-fara-cozi-la-bilete-si-fara-asteptarea-autobuzului.html;  
4. http://www.cisco.com/c/dam/m/ro_ro/events/2016/ciscoconnect/img/presentations/Telekom_Smart_cities.pdf  
 
Referinţă Bibliografică:
Conferința Cisco Connect Romania 2016 - On the Edge of Now / Marcela Dobre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2136, Anul VI, 05 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marcela Dobre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marcela Dobre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!