CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Mara Emerraldi         Ediţia nr. 2465 din 30 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

INVITATIE LA CINA    In memoriam Grigore Cugler
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
de Mara Emerraldi  
  
 
  
 
  
In seara aceasta vom gusta si ne vom delecta cu mult apreciatele retete culinare publicate in revista ,,Insir-te margaritare” si adunate in ,,Carte de bucate”, retete cu un gust unic, desavarsit, retete pline de rafinament, semnate GRIGORE CUGLER.  
  
 
  
Sa incepem cu …  
  
 
  
Costiţe Sultanine  
  
Alegem o bucăţică tânără, cu pielea subţire şi carnea pietroasă. Împărţitul şi prepararea ei mă privesc personal. De asemenea, cheltuielile ocazionate de pregătirea acestui fel. Un singur lucru vă pot spune, care poate să vă folosească: anume, că o bucăţică de calitate superioară poate fi servită de mai multe ori.
…dar mexicana ce vroia să mă convertească la cataolicism; dar pictoriţa engleză, căreia i-am pozat pentru un tablou intitulat „Revelaţie”; dar rusoaica ce nu ştia decât limba ei – pe care eu n-o vorbesc – şi care plângea de înduioşare când îi răspundeam da! da! la toate întrebările; dar belgianca ce rămânea leşinată, de mă temeam regulat că n-o să se mai trezească; dar brăileanca ce se băga sub scaun, la cinematograf, de credea lumea că locul e liber şi vroia să se aşeze tocmai acolo…
E dureros că o iubire împărtăşită trebuie neapărat să se sfârşească, pe când una de care nu vrem să ştim nimic durează, adesea, până la moarte.
 
  
Ţiparul cu Mătănii  
  
Ţiparul ales trebuie să fie destul de lung; altfel s-ar putea crede că este omidă. Apucăm ţiparul de cele două extremităţi şi-i facem un nod la mijloc. Tăiem căpătâiele şi cufundăm nodul într-un vas cu acvaforte care, când se răceşte, fluieră. În lipsă de ţipar, ne putem servi de un şirag de mătănii de chihlimbar. Rupem aţa între a zecea şi a unsprezecea mătanie şi deşirăm pe cele rămase pe fir, într-o farfurioară. Cântărim, iar deosebirea de greutate între ţipar şi mătănii o întrebuinţăm ca garnitură. Este un fel de mâncare ce trebuie tratat cu reciprocitate: dă el în clocot, dăm şi noi în clocot. Fără multă vorbă.
Nu am îndrăzneala să pretind că această Carte de Bucate poate face faţă tuturor cerinţelor; dar, scriind-o, mi-am dat toată silinţa să pun la îndemâna iubitorilor de mâncări alese, câteva reţete puţin obişnuite.
 
  
 
  
Vom continua cu …  
  
 
  
Limbă à la Princesse  
  
Luăm o limbă, două, trei, patru – cu cât mai multe, cu atât mai bine – şi le legăm împreună, cu un fir de păr de cal smuls din căptuşeala hainei. Presărăm deasupra treizeci de grame, însă numai pe o parte. Dacă am presăra pe amândouă părţile, s-ar face şaizeci de grame, ceea ce ar fi prea mult. Aşternem limbile pe o foaie de hârtie bine unsă şi le desenăm conturul cu creionul. Punem hârtia cu desenul în sus, pe un grătar bine încins, şi o frigem. Când a căpătat culoare, subţiem culoarea cu vin alb, iar restul îl lăsăm pe a doua zi. Unii servesc acest fel însoţit de o traducere în limba respectivă.
Am simţit întotdeauna o atracţie specială faţă de femeile cu ochi de culoare deschisă. Cred că aceasta se datorează faptului că cele cu ochi negri nu pot observa cu aceeaşi uşurinţă toate detaliile avantajelor mele fizice, ca, de pildă, firul unic de păr dintre sprâncene, tremurul uşor, ca de frunză, al urechii drepte, încordarea pătimaşă a vinelor gâtului când rostesc anumite cuvinte, cu glas de berbec, forma de ghioc a unghiilor şi darul lor de a prezice viitorul etc. Chiar spaniola – singura spaniolă de până acum – avea ochi albaştri. (De la scrierea acestor rânduri şi până la publicarea lor, a mai apărut o spaniolă, însă cu ochi negri).
Proporţiile reduse ale acestei lucrări mă obligă să nu am nici o milă pentru diabetici, nici o îndurare pentru vegetarieni şi nici o consideraţie pentru abstinenţi. A ataca o femeie direct nu înseamnă că o desconsideri; înseamnă pur şi simplu că vrei să o scuteşti de o pierdere de timp, mult mai gravă pentru ea decât pentru tine. În schimb, când dăruieşti flori unei femei frumoase, înseamnă că ai avut timp să te gândeşti că este politicos să-i dăruieşti flori – şi această atitudine poate fi privită de ea ca o insultă.
Nu-mi plac femeile scunde, deoarece, când dansez cu ele, le lovesc cu genunchiul sub bărbie. Odată, una şi-a muşcat limba şi mi-a scuipat-o în buzunarul vestei.
 
  
 
  
…iar la sosuri voi adauga doar …  
  
 
  
Sosurile joacă, în bucătăria modernă, un rol foarte important. Cunoscând acest adevăr, bătrânul cusurgiu, de la care am învăţat unele din reţetele de faţă, spunea „Ne mulţumim cu ceea ce ne place şi preferăm ceea ce dorim”.  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Am atins universal ,,APUNAKE”.  
  
Cine a fost?  
  
Cautam si vedem ca la 30 septembrie comemoram 45 de ani, de la stingerea din viata a lui Grigore Cugler, moartea lui fiind si acum un mister neeelucidat.  
  
Cristian Livescu, scriitor contemporan, tot de pe meleaguri nemtene, in anul 2000 ii acorda, intr-un nr al revistei Antiteze, o atentie deosebita, dedicata omului de cultura complex cat si diplomatului Grigore Cugler.  
  
Gasim in ,,Romania literara”- Revista a Uniunii Scriitorilor din Romania, un articol, scris in 2009 de Mihai Sorin Radulescu, in care vorbeste despre Grigore Cugler – von Kugler, austriac dupa cum ne arata arboreal lui genealogic, nascut in Roznov, judetul Neamt, la data de 7 aprilie 1903, si care a incetat din viata la 30 septembrie 1972, la Lima, in Peru.  
  
Grigore Cugler - compozitor, diplomat, grafician, ilustrator, memorialist, muzician, violinist classic, scriitor si nu in ultimul rand poet roman – cu pseudonimul ,,Apunake”, lasa in urma sa valori culturale: lieduri, valsuri, proza satirica scrisa in romana cat si in diferite alte limbi, cunoscator fiind de germana, spaniola si franceza.  
  
Mihai Sorin Radulescu indrazneste si face o legatura intre localitatea Appuna din regiunea Ostergotland, Suedia si trecerea ostrogotilor pe teritoriu dintre Dunare si Carpati.  
  
Dupa scoala primara, termina cursurile Liceului Militar Manastirea Dealului, ca mai apoi sa urmeze cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti.  
  
Din 1927 isi incepe cariera de diplomat si este trimis de Ministerul Regal al Afacerilor Straine la Stockholm, Berlin, Berna, Copenhaga, fiind atasat cultural al Legatiei Romane la Bratislava si consul la Oslo.  
  
Dupa venirea la putere a noului regim , mai exact a Anei Pauker ca Ministru al Afacerilor Straine, Grigore Cugler se refugiaza in exil la Lima din Peru unde se vas tinge din viata.  
  
Lasa in urma sa ,,Apunake si alte fenomene”, ,,Afara de unul singur”, ,,Carte de bucate” –dupa cum am mai spus, retetele le publica in revista ,,Insir-te margaritare”, cartea fiind republicata apoi in Revista Scriitorilor Romani, sa nu uitam de ,,Vi-l prezint pe Teaca”.  
  
Abordand tehnica absurdului, pe care o stapaneste foarte bine, plin de sarcasm si umor rafinat, G. Cugler-Apunake imbraca in satira realitatile murdare ale vietii printr-o logica ce tine de fantastic, un fantastic ingenios impletit cu imagini din sfera politicului, a stiintificului, a sportului cultivat ca indeletnicire a burgheziei si a amorului burghez etc.  
  
Cugler ajunge sa se identifice cu personajul din romanul care ii poarta numele ,,Apunake”.  
  
 
  
In urma interviului pe care i l-a luat, Monica Lovinescu, aceasta conchide ca G. Cugler a fost ,,simbolul insusi a exilului deplin”, argumentand cu tripla exilare: din literatura, din viata diplomatica si de pe teritoriu romanesc.  
  
Astazi, adaugam si efortul nostru alaturi de cei care au mai facut-o, sa il asezam la locul sau in Istoriei Literaturii Romane si sa-i conferim titlul de erou – ranit fiind pe campul de lupta.  
  
 
  
Vom incheia seara cu un moment poetic din lirica celui ca re a fost ,,Apunake”:  
  
 
  
Despărţire  
  
 
  
Eu m-am văzut plecând
cum vezi plecând un prieten
pe lunga despărţire
nedumerit
şi singur
la drum necunoscut.
Amar îmi este gândul
că poate niciodată
n-am să mai fiu cu mine
ca-n anii tinereţii
în anii mei albaştri…
M-am despărţit de mine
şi m-am văzut plecând.
Acuma, sunt eu singur
eu singur,
fără mine …
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
INVITATIE LA CINA    In memoriam Grigore Cugler / Mara Emerraldi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2465, Anul VII, 30 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mara Emerraldi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Emerraldi
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!