CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Mara Emerraldi         Ediţia nr. 1930 din 13 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

FĂRĂ TITLU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fără, pentru că nu știu ce aș putea surprinde, să conchid mai bine cele ce voi scrie, doar în câteva cuvinte sugestive. 
  
M-am gândit la ... 
  
OAMENI, FAPTE ȘI LOCUL MIERCUREA CIUC ... 
  
sau simplu ... 
  
MIERCUREA CIUC ... 
  
ori ... 
  
LECȚIA DE PATRIOTISM ... 
  
IMPRESII INCOMPLETE ... 
  
Voi scrie jumătate din impresii sau poate nici atât, nu pentru că nu mi-ar permite spațiul și timpul, ci pentru că nu reușesc să le surprind în toată splendoarea lor, cu toată încărcătura emoției, sau mai bine zis a emoțiilor care m-au încercat și, marturisec cu plăcere , mai vibrează în mine. 
  
Ajunsesem să am un gust de lehamete, uneori de repulsie chiar, de toate câte mi-au fost date să trăiesc. Asta până am ajuns la Miercurea Ciuc, până am ajuns să cunosc ce înseamnă să vrei să faci ceva, să îți dorești treaba asta cu ardoare, cu toată convingerea, ca pe un fapt care trebuie musai să se împlinească, pentru că te completează, pentru că asta ești, asta definește existența ta de a fi. 
  
Cu Proiectul de lansare Qpoem & QVis am ajuns pe acele meleaguri, la Colegiul ,,Octavian Goga” și la Cercul Militar, unde am cunoscut noul val ce are curajul să se exprime în scris, dar și generația care îi îndrumă și le predă ștafeta. La acest eveniment care se vrea a fi cultural - voi reveni să explic de ce mă exprim așa - am avut sprijinul și concursul Doamnei Inspector școlar general adjunct Parfenie Aurora, Inspector școlar de limba și literatura română Moraru Drăghici Dorina și al Doamnei Director Magda Dumbrava, prima noastră gazdă. 
  
Spun ,,care se vrea” pentru că prima impresie este că acolo evenimentul, își dă curs zilnic - se desfășoară firesc - ca o realitate, ca un mod de a trăi, ca o luptă continuă pentru cultura lor ce vor și o pun în valoare cu mic cu mare, printr-un efort colectiv. 
  
La Miercurea Ciuc se scrie și nu oricum. Se scrie și se scrie bine. Se scrie românește într-un loc unde se cere și se impune ca o necesitate. 
  
Cenaclul literar,,Buna Vestire” este necesitatea, impunerea adunate la un loc, unde se vorbește, unde se scrie românește , atât de natural, naturalețe conferită de trăirea sufletească. Și sufletul spune că e român, o spune cu curaj, o spun frumos toți membrii cenaclului, cărora nu le dau numele, de teamă să nu omit pe cineva. O spun ca o ,,Bună Vestire” la fiecare întrunire. Farmecă și se farmecă între ei prin lucrările lor, prin ceea ce surprind în cuvinte simple sau ales meșteșugite. 
  
La Miercurea Ciuc am trăit sentimentul de a fi român. La Miercurea Ciuc am învățat lecția care o știam doar teoretic, am sensibilizat rezonând la patriotismul românilor adevărați. 
  
,,Am întâlnit și români fericiți” acolo, ei bucurându-se pentru fiecare act creator, pentru fiecare act creat și împlinit, pentru fiecare stare care o surprind într-o manieră proprie, inegalabilă, inconfundabilă. Și mare le este bucuria pentru lupta aceasta care o duc, pentru lupta aceasta continuă care o poartă cu drag, cu mândrie, cu mândria aceea de român și cu tot respectul cuvenit. Am văzut ce înseamnă să ai și să porți respectul nației tale . 
  
Am întâlnit alături de alții un alt român deosebit în prezența Domnului Ion Simota, Președinte al Cenaclului ,,Buna Vestire”. Stabilit în acest ținut acest patriot și-a luat crucea grea de a duce misia lui până la capăt, misie deloc ușoară, aceea de a schimba pe cât mai mult posibil, alături de ceilalți membri și prieteni ai cenaclului, o mentalitate a locului. Loc românesc populat de maghiari. 
  
Am văzut în ochii lor bucuria trăirii, a consumării emoției respectului câștigat, în această luptă . 
  
Printre acțiunile care le întreprinde scriitorul Ion Simota este și aceea în care ni s-a alăturat nouă, celor din Qpoem în programul nostru de lansare, de a ridica noua generație de scriitori . La Colegiul ,,Octavian Goga”, am întâlnit copii care fac poezie în dulcele grai românesc, lucrări pline de încărcătura gândului frumos plin de gingășia și misterul vârstei. 
  
Aici la Miercurea Ciuc am pășit pe tărâmul vrăjit, la fel ca cel din basmul ,,Tinerețe fară bătrânețe și viață fără de moarte”, unde jarul calului ia forma cuvântului. Aici sunt suflete care se hrănesc cu focul cuvântului. 
  
Evenimentele culturale la care am participat m-au determinat să mă gândesc la valoarea lor intrinsecă. 
  
Am trăit momentul în care mi-am dat seama de micimea mea, în comparație cu acești oameni, eu, care am scris ,,Eu nu mai cred în România” , eu, aproape de condiția nimicului față de cei care există pentru lupta și crezul lor. 
  
Încă mă-ncurc în emoții, mă-ncurc în gânduri, mă-ncurc în cuvinte ... 
  
Qpoem ... elevii cu visele scrise ... ,,Buna Vestire” ... 
  
13 aprilie 2016 
  
Mara Emerraldi 
  
Referinţă Bibliografică:
FĂRĂ TITLU / Mara Emerraldi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1930, Anul VI, 13 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mara Emerraldi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Emerraldi
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!